Οριστικό μπλόκο στην κατασκευή δύο συγκροτημάτων 18 κατοικιών στο στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ στην περιοχή Καρέα του Υμηττού βάζει εισήγηση ενώπιον του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η σύμβουλος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υποστηρίζει ότι είναι παράνομη η απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας (27/4/2007), με την οποία άναψε το πράσινο φως για την ανέγερση των κατοικιών μέσα στο στρατόπεδο που βρίσκεται εντός της β’ ζώνης προστασίας του Υμηττού, ενώ απορρίπτει και τον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι παράλληλα θα εξυπηρετηθούν και ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όπως είναι γνωστό, οι κατοικίες προορίζονται για τη στέγαση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας και κυρίως των άγαμων και έγγαμων αξιωματικών με ολιγομελείς οικογένειες, ενώ υπάρχει πρόβλεψη να χτιστούν στο μέλλον άλλες 10 κατοικίες και βρεφονηπιακός σταθμός.
Σύμφωνα με την κ. Σακελλαροπούλου, η κατασκευή των οικημάτων είναι παράνομη και η παρανομία αυτή δεν μπορεί να αρθεί ούτε με το επιχείρημα που προβάλλει το Δημόσιο, ότι εκτός από τη στέγαση των αξιωματικών θα εξυπηρετούνται και επιχειρηματικές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οπως επισημαίνει η σύμβουλος στην εισήγησή της, δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να εξαιρεί τα στρατιωτικά έργα και τις εγκαταστάσεις από τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής στην οποία κατασκευάζονται. Κατά συνέπεια και για τα έργα αυτά πρέπει να ισχύει ο υποχρεωτικός κανόνας της έκδοσης οικοδομικής άδειας και της έγκρισης αρχιτεκτονικών μελετών. Στην περίπτωση αυτή οι οικοδομικές άδειες για έργα εντός στρατοπέδων δεν εκδίδονται από τις πολεοδομικές υπηρεσίες, αλλά για λόγους ασφαλείας και άμυνας, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Και αυτό υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι πρόκειται για οικοδομική δραστηριότητα συνδεόμενη αμιγώς με στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Στην εισήγηση τονίζεται ακόμη ότι για κανέναν λόγο δεν πρέπει να υποχωρούν οι συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος επειδή κύριος του έργου είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Τις προσφυγές κατά της τσιμεντοποίησης του Υμηττού έχουν καταθέσει στο ΣτΕ ο Δήμος Βύρωνα, κάτοικοι του Υμηττού και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ).