Να απαγορεύσει τη διέλευση νέων αυτοκινητοδρόμων και τη δημιουργία εκπαιδευτηρίων, να δρομολογήσει την απομάκρυνση των στρατοπέδων και να καταγράψει άμεσα την αυθαίρετη δόμηση στις υπώρειες του Υμηττού ζητεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος η Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του όρους. Στις παρατηρήσεις που κατέθεσε στη διαβούλευση για το νέο Προεδρικό Διάταγμα, η επιτροπή ζητεί να υπάρξει μέριμνα για την απομάκρυνση του δάσους των κεραιών, καθώς και να συμπεριληφθεί στην προστατευόμενη περιοχή η λίμνη Βουλιαγμένης.
Η Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού, που πρωτοστάτησε τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια για να αυστηροποιηθεί το καθεστώς προστασίας του όρους, κατέθεσε τις θέσεις του για το νέο προεδρικό διάταγμα. Η επιτροπή επικροτεί τα βασικά σημεία του σχεδίου, όπως την αύξηση της περιοχής απόλυτης προστασίας, την απαγόρευση ανέγερσης νέων κοινωφελών εγκαταστάσεων (που αποτελούσαν «παραθυράκι» για παράνομη δόμηση) και την απαγόρευση του κυνηγιού σε όλο τον Υμηττό. Εκφράζει, ωστόσο, την αντίθεσή της στη διατήρηση της δυνατότητας ανέγερσης εκπαιδευτηρίων στη β΄ ζώνη, στη δυνατότητα δόμησης ενός κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ανά δήμο και στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτιριακών εγκαταστάσεων και επεκτάσεων των νεκροταφείων.
Περαιτέρω, η διαδημοτική επιτροπή ζητεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος να συμπεριλάβει στη ζώνη απόλυτης προστασίας την περιοχή Φασκομηλιάς – λίμνης Βουλιαγμένης, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura και άλλες περιοχές στον Καρέα, την Ηλιούπολη, τη Βούλα και τη Βάρη που φαίνεται να εξαιρέθηκαν από τη ζώνη προστασίας. Τέλος, ζητούν να υπάρξει σαφής απαγόρευση διάνοιξης νέων οδικών αξόνων στον Υμηττό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των στρατοπέδων.