Site icon Βύρωνας.gr

Ο προληπτικός έλεγχος των αθλητών

Βρισκόμαστε στην περίοδο όπου όλοι οι αθλητές πρέπει να περάσουν τον ιατρικό έλεγχο ώστε να τους δοθεί η ιατρική βεβαίωση να αγωνισθούν . Πολλές φορές αυτό δημιουργεί μία διαδικασία ρουτίνας , με αποτέλεσμα να αναζητούν ακόμα και πολλοί αθλητικοί σύλλογοι μόνο την σφραγίδα του ιατρού  χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση σε πιθανό πρόβλημα που παραμονεύει.

Με τα παρακάτω άρθρα θέλουμε να τονίσουμε την εξαιρετική σημασία που έχει αυτός ο ιατρικός έλεγχος για τον αθλητή ώστε τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και οι παράγοντες των ομάδων να δίνουν την πρέπουσα βαρύτητα , “έχουμε ίσως την  μοναδική  ευκαιρία να βρισκόμαστε πριν το πρόβλημα “.

Η άριστη φυσική κατάσταση δε σημαίνει και προστασία απέναντι στον αιφνίδιο θάνατο κατά τη διάρκεια άθλησης, όταν υπάρχει κάποια μορφή λανθάνουσας καρδιόπαθειας. Μπορεί μάλιστα ο θάνατος να είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου. Τα συμπτώματα και η λεπτομερής εξέτασή τους μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση ενός καρδιακού νοσήματος, όπως και ο προληπτικός έλεγχος των αθλητών.

Συχνά ακούμε από τα μέσα ενημέρωσης για αθλητές οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους στο γήπεδο, χωρίς να προηγηθεί κάποιος τραυματισμός ή ατύχημα, αλλά και χωρίς να υπάρξει κάποιο προειδοποιητικό σημείο ή σύμπτωμα που θα ανάγκαζε τον άτυχο αθλητή να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Απλά λέμε ότι η καρδιά του σταμάτησε και αφηνόμαστε ανυπεράσπιστοι στο δέος της τραγωδίας που έπληξε έναν νέο και κατά τα φαινόμενα υγιή άνθρωπο.

Συγχρόνως μας βασανίζουν πολλά ερωτήματα και κυρίως η αγωνία του αν τέτοια δυστυχήματα θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί. Πράγματι, αν ο άτυχος αθλητής είχε υποβληθεί νωρίτερα σε καρδιολογικό έλεγχο και είχε διαπιστωθεί καρδιόπαθεια, το κακό θα είχε αποφευχθεί είτε με τη διακοπή της ενασχόλησης του με τον αθλητισμό, είτε με προσανατολισμό σε χαμηλότερης έντασης αθλήματα.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο προληπτικός έλεγχος των αθλουμένων νέων δεν είναι καθιερωμένος θεσμός στη χώρα μας. Παράλληλα, το πρόβλημα του αιφνίδιου θανάτου νέων αθλητών είναι υπαρκτό και, ίσως, μεγαλύτερο από όσο φαίνεται, μια και οι περιπτώσεις που φθάνουν στη δημοσιότητα αφορούν κυρίως επαγγελματίες αθλητές και όχι τόσο τους νέους που ασχολούνται ερασιτεχνικά.

Η λύση του προβλήματος είναι ο προληπτικός έλεγχος σε μαζική κλίμακα.

Το υπερηχογράφημα δεν είναι απαραίτητο ως εξέταση ρουτίνας, αλλά βοηθά στην περαιτέρω διερεύνηση έπειτα από το ηλεκτροκαρδιογράφημα και τον καθορισμό της τελικής διάγνωσης. Το οικογενειακό ιστορικό εφιστά την προσοχή για πιο μεθοδικό έλεγχο του αθλητή.

Ο καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά είναι πολύ σημαντικός, γιατί  παρόλο που τα παιδιά αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα όπου οι καρδιαγγειακές παθήσεις εμφανίζονται σε πολύ χαμηλή συχνότητα, εν τούτοις η τυχόν ύπαρξή τους έχει τεράστιο οικογενειακό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Δεκαεννέα νέοι άνθρωποι έχασαν ξαφνικά τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια, την ώρα που αθλούνταν στο γήπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, οι αιφνίδιοι θάνατοι στους αγωνιστικούς χώρους έχουν αυξηθεί κατά 30%, με τα «κρυφά» προβλήματα υγείας να χτυπούν χωρίς προειδοποίηση.

( 2ο Πανελλήνιο Αθλητιατρικό Συνέδριο/ 13-15/3/09)

Την παραπάνω τραγική διαπίστωση έκανε ο ειδικός αθλητίατρος και πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων Δρ. Ξεν. Ρούσσης .Ο Δρ. Ξεν. Ρούσσης συμπλήρωσε πως οι αιτίες του αιφνίδιου θανάτου στους αγωνιστικούς χώρους κατά 78% οφείλονται σε παθήσεις και καταστάσεις που αφορούν την καρδιά του αθλουμένου (καρδιακή ανακοπή, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανακοπή οφειλόμενη σε απαγορευμένα φάρμακα ? ντόπινγκ κλπ).Το 12% οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις  που έχουν ως αποτέλεσμα το λεγόμενο «γύρισμα της γλώσσας» ή εκτεταμένο εγκεφαλικό αιμάτωμα ή αιμάτωμα στο κέντρο της αναπνοής κ.α.  Το υπόλοιπο 10% οφείλεται σε διάφορες άλλες αιτίες όπως ανεύρυσμα, ρήξεις αγγείων και σπλάχνων κλπ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αιφνίδιοι θάνατοι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τους ειδικούς, τους αθλούμενους και τους γονείς τους. Εάν είχαν υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις, πριν την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα ήταν στη ζωή.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΕΑ

ΠΗΓΕΣ: incardiology/iatronet/Kathimerini

Exit mobile version