«Προστατευόμενο» βουνό γεμάτο αυθαίρετα και χωματερές είναι ο Υμηττός! Παρ΄ ότι από το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν αναστείλει για άλλους 9 μήνες την έκδοση οικοδομικών εργασιών στη Β΄ Ζώνη Προστασίας του βουνού- όπου επιτρέπονται μόνο κοινωφελείς εγκαταστάσεις- στην πράξη αποδεικνύεται ότι η εν λόγω προστασία υπάρχει μόνο στα… χαρτιά, αφού η κακοποίηση του βουνού δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή από κάθε είδους επεμβάσεις.
Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ακόμη και στην Α΄ Ζώνη Προστασίας όπου δεν επιτρέπεται να… σηκώσεις ούτε πέτρα ξεφυτρώνουν υπερπολυτελείς κατοικίες… Από το οδοιπορικό των «ΝΕΩΝ» στον Υμηττό, στην Καισαριανή, τον Βύρωνα, την Άνω Γλυφάδα και το Κορωπί, προκύπτει ότι η κατασκευή των κατοικιών από το ΓΕΑ στο στρατόπεδο της πρώην 350 Πτέρυγας Μάχης είναι απλώς η… κορυφή τού παγόβουνου. Ο Υμηττός βάλλεται από παντού και σταδιακά μετατρέπεται σε χώρο απόρριψης μπάζων και άχρηστων αντικειμένων κάθε είδους. Μαντριά, χοιροστάσια, παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές, τσιμεντάδικα, αυθαίρετα, ακόμη και βενζινάδικο, συνθέτουν την εικόνα των… προστατευόμενων περιοχών.
«Όλοι κάνουν λόγο για καταπατήσεις και προστασία του βουνού αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα, αφού η αστυνόμευση είναι ανύπαρκτη. Οι πρόποδες του βουνού έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη χαβούζα όπου κάποιοι δρουν ανεξέλεγκτα», επισημαίνει ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας του Κέντρου Προστασίας Δασών στον Βύρωνα κ. Σταύρος Σαλαγιάννης. «Το βουνό έχει γίνει σουρωτήρι και αν δεν ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός το παιγνίδι έχει χαθεί. Επί της ουσίας όλοι οι υπεύθυνοι προσπαθούν να νομιμοποιήσουν ό,τι έγινε και απλά ελπίζουν να μη χειροτερέψει η κατάσταση. Εμείς θέλουμε τον Υμηττό όπως ήταν».
Μέχρι και βενζινάδικο
Όπως υποστηρίζει ο πολεοδόμος- περιβαλλοντολόγος, μέλος της Διαδημοτικής Κίνησης για τη Διάσωση τού Υμηττού, κ. Πάνος Τότσικας, «σήμερα στην Α΄ και στη Β΄ Ζώνη του Υμηττού υπάρχουν δεκάδες ανεπίτρεπτες εγκαταστάσεις που είναι ανεκτές τόσο από το κράτος όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζητάμε να σταματήσει μόνιμα οποιαδήποτε δόμηση και στις δύο ζώνες και είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργεί βενζινάδικο πάνω από το Σακέτα στην καρδιά του βουνού».
Οι αγοραπωλησίες δίνουν και παίρνουν αφού δεν έχει αποσαφηνιστεί το καθεστώς που αφορά την ιδιοκτησία. Έτσι, η διασπορά των αρμοδίων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την προστασία του Υμηττού, η πολυνομία αλλά και η έντονη πίεση από τα διάφορα συμφέροντα για οριστική επέκταση δημιουργούν τα… παραθυράκια για τη συνεχιζόμενη εκποίηση δασικών εκτάσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Τότσικα, «μόνο η Εκκλησία διεκδικεί στον Υμηττό 14.000
στρέμματα, ενώ στην Άνω Γλυφάδα 22 ιδιώτες φερόμενων ιδιοκτησιών από την Τουρκοκρατία διεκδικούν από το λεγόμενο Κτήμα Καραπάνου 11.000 στρέμματα από μια έκταση που αρχικά ήταν 29.000
στρέμματα».
Παρέμβαση εισαγγελέα
Χθες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας τού Υμηττού- δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να μπλοκαριστούν τα έργα για την κατασκευή από το ΓΕΑ κατοικιών στον χώροι της πρώην 350 Πτέρυγας Μάχης.
Μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών δόθηκε η εντολή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί – και από ποια πρόσωπα- «αυτεπάγγελτα διωκόμενα αδικήματα στη δασική περιοχή».
Την ίδια ώρα, όπως λέει στα «ΝΕΑ», ο κ. Χαρδαλιάς «έπειτα από 2 αποτυχημένες προσπάθειες να μας δοθούν από το ΓΕΑ τα σχέδια οικοδόμησης δόθηκε εισαγγελική παραγγελία να μας δώσουν άμεσα όλα τα σχέδια που αφορούν την κατασκευή των 36 κατοικιών».
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ