Site icon Βύρωνας.gr

Ημιυπαίθριος και ο Υμηττός…

Στην τακτοποίηση αμαρτημάτων του παρελθόντος, όπως τα υφιστάμενα αναψυκτήρια-βίλες, επιμένει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με το τελικό κείμενο των προτάσεων για την αλλαγή στις ζώνες προστασίας του βουνού.

Επιτρέπει πλήθος χρήσεων σε εκτάσεις που θεωρούνται αναδασωτέες, κάνει χατίρια σε δήμους επιτρέποντας πέντε νέα δημοτικά αναψυκτήρια και αφήνει θολό το τοπίο για Πάρκο Γουδή και πάρκο κεραιών.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις τελικές του προτάσεις χθες, εν μέσω των αντιδράσεων που προκάλεσε το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» με τις ενστάσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης. Ο υπουργός Γ. Σουφλιάς μάλιστα επέμεινε ότι η ανακοίνωση ήταν προγραμματισμένη.  Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ.Σ. του Οργανισμού της Αθήνας (ΟΡΣΑ) που είχε επεξεργαστεί το αρχικό κείμενο δεν έχει ακόμη εγκρίνει το συγκεκριμένο τελικό.

Ως υποχώρηση από πλευράς υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ θεωρείται η αλλαγή που αφήνει τη ζώνη προστασίας Α του βουνού ενιαία και αδιχοτόμητη, ενώ μεγαλώνει και η συνολική της έκταση.

Επίσης φεύγει η πρόβλεψη για δημιουργία θεματικού πάρκου και καθορίζεται ως «πάρκο Φύσης NATURA και ιστορικών μνημείων» που θα προχωρήσει με εξειδεικευμένη μελέτη. Σημειώνεται πάντως ότι όλη η περιοχή είναι ήδη στο δίκτυο NATURA.


Νέα αναψυκτήρια

Στη ζώνη Α μετακινούνται από τη Β εκτάσεις στου Παπάγου (ΑΟΟΑ) και στον Χολαργό (Κορακοβούνι) όπου υπάρχουν διεκδικήσεις πολεοδόμησης από στρατιωτικούς και ιδιώτες αντιστοίχως. Μέσα στη ζώνη αυτή, αν και απολύτου προστασίας, προβλέπονται πέντε νέα δημοτικά αναψυκτήρια σε Κορωπί (Προφήτης Ηλίας), Παλιό Λατομείο Βάρης, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη και Παπάγου με τις απαραίτητες προσβάσεις.

Με μια περίπλοκη διατύπωση «νομίμως υφιστάμενα κτίρια των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται» τακτοποιούνται πλήθος κτισμάτων που βρίσκονται στον Υμηττό. Μεταξύ αυτών και εγκαταστάσεις «αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων», τα γνωστά και ως αναψυκτήρια. Σημειωτέον ότι με βάση το αρχικό κείμενο, επιτρεπόταν και η επέκταση των κτιρίων αυτών κατά 10%.


Φορέας διαχείρισης

Ο υπουργός Γ. Σουφλιάς δήλωσε επίσης ότι για την προώθηση και εξειδίκευση των παραπάνω θα δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης (στα πρότυπα των υφισταμένων!) που θα αφορά τον Υμηττό μαζί με την Πεντέλη. Αρκεί μόνο να μην έχει τις παθογένειες αντίστοιχων φορέων που υπολειτουργούν σε άλλες περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Οικιστικοί θύλακες που έχουν δημιουργηθεί μέσα στις ζώνες προστασίας, οι οποίες ισχύουν από το 1978 (Χέρωμα Βάρης, Σκάρπιζα, Κίτσι, Ανάληψη, Γύρισμα Τερψιθέας Γλυφάδας) χαρακτηρίζονται από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ «υφιστάμενοι στις υπώρειες των σχεδίων πόλης» και παραμένουν «υπό το καθεστώς της υφιστάμενης ζώνης προστασίας»…

Επιτρέπονται έργα τεχνικής υποδομής ΔΕΗ και ΔΕΠΑ και μεταφορών, ώστε να μείνει ανοικτός ο δρόμος για τους νέους οδικούς άξονες μήκους 62 χιλιομέτρων πάνω στον Υμηττό.


«Στρατιωτική πόλη»

Για το Γουδή, το τελικό κείμενο παραπέμπει σε επόμενο προεδρικό διάταγμα, αλλά επιχειρεί να προκαθορίσει το μέλλον ενός «μητροπολιτικού πάρκου». Με μια διατύπωση που αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας διαχωρίζει την έκταση του Πάρκου σε «Πυρήνα», όπου είναι η κεντρική ζώνη πρασίνου και «περιφερειακή ζώνη ελέγχου» που περιλαμβάνει τις ήδη εγκατεστημένες χρήσεις διοίκησης, εκπαίδευσης και κοινωφελών λειτουργιών. Στο μεταξύ επιτρέπονται «συμβατές χρήσεις» και στα δύο τμήματα, ενώ είναι προφανής η προσπάθεια να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες. Εντύπωση προκαλεί και η πρόβλεψη για «στρατιωτική πόλη Γουδή» με «διατήρηση και ανάδειξη των σημαντικών ιστορικών κτιρίων». Κατά τα άλλα η έκταση του πάρκου αυξάνεται ελαφρώς.


Μέχρι κεραίας…

Θολό αφήνει το Προεδρικό Διάταγμα το τοπίο γύρω από το «δάσος» που έχουν δημιουργήσει οι κεραίες των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών στον Υμηττό. Οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν πως δεν θα μπορούν να υπάρχουν περισσότεροι από 6 ιστοί κεραιών στην προβλεπόμενη έκταση, η οποία καλύπτει επιφάνεια 103 στρεμμάτων και αποτελεί θύλακα εντός του «πάρκου Natura» της ζώνης Α. Ωστόσο στην τελική του πρόταση για το Προεδρικό Διάταγμα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν αναφέρεται σε προθεσμίες εντός των οποίων οι σταθμοί θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες συνεγκατάστασης. Υπολογίζεται πως στον Υμηττό έχουν… φυτευτεί ώς σήμερα μερικές δεκάδες κεραιών, η απεγκατάσταση των οποίων και η συγχώνευσή τους σε 6 κεραιοσυστήματα δεν είναι ιδιαίτερα απλή ή (κυρίως) φθηνή υπόθεση. Ενδεικτική του χάους που επικρατεί σήμερα είναι και η σχετική επισήμανση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Τον περασμένο χειμώνα και κατά την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο Π.Δ. επισήμαινε πως «ένα ανοργάνωτο πλήθος από κεραίες» προβάλλει στην κορυφογραμμή του Υμηττού, παραδεχόμενος πως ο ίδιος δεν έχει στοιχεία για αυτές.


Αρτιότητες

Ενώ στο αρχικό κείμενο υπήρχε περιορισμός αρτιότητας στα 20 στρέμματα για να μπορεί να κτιστεί ένα «οικόπεδο», ο περιορισμός έπεσε έως τα 4 στρέμματα ανάλογα με τη ζώνη στην οποία βρίσκεται ο χώρος. Για τα εκπαιδευτήρια και τα νοσοκομεία δίνεται χωρίς το πλαφόν των 500 τ.μ. συντελεστής δόμησης 0,2 και ποσοστό κάλυψης 15% επί του οικοπέδου. Επίσης, όταν οικόπεδο βρίσκεται σε σημείο συνάντησης δύο ζωνών, το κτίσμα μπορεί να παίρνει συντελεστή και από τις δύο.

Τέλος, τα λατομεία οφείλουν να διακόψουν τη λειτουργία τους σε έξι μήνες και να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον σε τρία χρόνια από την έγκριση του Π.Δ.

Exit mobile version