Site icon Βύρωνας.gr

Διαμάχη για το στρατόπεδο

Στη δικαστική αντεπίθεση προχωρούν σήμερα 15 δήμοι του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία άναψε το «πράσινο» φως» ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες της κατασκευής 36 κατοικιών της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ στην περιοχή Καρέα του Υμηττού.

Συγκεκριμένα χθες το Β θερινό τμήμα διακοπών του ΣτΕ έκανε «εν μέρει» δεκτή την αίτηση προσωρινής άρσης των εργασιών που είχε υποβάλει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζονται μεν οι εργασίες της κατασκευής των 36 κατοικιών, αλλά παράλληλα απαγορεύεται να πραγματοποιηθεί κάθε εργασία που να σχετίζεται με δόμηση, εκσκαφή ή εν γένει οποιαδήποτε κατάληψη εκτός του περιγράμματος του πρώην στρατοπέδου, προκειμένου -σύμφωνα με το αιτιολογικό- να αποτραπεί οποιαδήποτε βλάβη στη δασική βλάστηση που βρίσκεται εκεί.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει «έωλη, χωρίς λογική και απαράδεκτη» την προσωρινή διαταγή του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία δίνεται η δυνατότητα της συνέχισης των εργασιών στον χώρο του πρώην στρατοπέδου.

Ειδικότερα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ), που ζητούσε ακύρωση και προσωρινή άρση των εργασιών στο πρώην στρατόπεδο της 350ΠΜ στην περιοχή Σακέτα, μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση σχετικά με την κύρια προσφυγή που έχει καταθέσει.

Με την τελευταία αιτείται την ακύρωση της υπουργικής απόφασης (του υπουργείου Εθνικής Αμυνας), που έχει εγκρίνει την ανέγερση των 36 κατοικιών.

Μετά την προαναφερόμενη εξέλιξη, συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΠΑΥ και αποφάσισε να καταθέσει σήμερα νέα αίτηση ανάκλησης της συγκεκριμένης απόφασης του ΣτΕ.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ κ. Νίκος Χαρδαλιάς, αφού υπενθύμισε με δήλωσή του ότι «οι όποιες εξαγγελίες έχουν γίνει από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια για την προστασία του Υμηττού έχουν μείνει στα λόγια».

Επίσης ο ίδιος, θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι ο Σύνδεσμος δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στο εν λόγω ζήτημα, προανήγγειλε ότι «το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι θερμότερο από το καλοκαίρι που φεύγει».

Και αυτό διότι όπως επισημαίνει ο κ. Χαρδαλιάς έχει γίνει «τεράστια πρόκληση από πλευράς ΓΕΑ» για τον λόγο ότι οι σχετικές εργασίες «για την κατασκευή των 36 στρατιωτικών κατοικιών ξεκινούν στις 7.00 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 21.00 το βράδυ» προκειμένου -όπως προσθέτει- «οι όποιες δικαστικές αποφάσεις να βρουν τετελεσμένο το έργο».

Να σημειωθεί, επίσης, ότι στις αρχές Αυγούστου το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε απόφαση με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών εντός της Ζώνης Β του Υμηττού επί εννέα μήνες.

Μετά από όλα αυτά, ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει πιο «επίκαιρα» από ποτέ τα αιτήματά του, τα κυριότερα των οποίων είναι:

Η μετατροπή του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό, η ίδρυση αυτόνομου Δασαρχείου, η απομάκρυνση όλων των οχλουσών εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και η κατάργηση της Β Ζώνης και μετατροπή της σε Α Ζώνη.

ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Για την υπόθεση γίνεται και παράλληλη εισαγγελική έρευνα. Ειδικότερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιάννης Τέντες είχε διατάξει πρόσφατα επείγουσα προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα. Τη σχετική έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Νίκος Ορνεράκης, ο οποίος καλείται να εντοπίσει τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Για την υπόθεση έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς. Οπως κατήγγειλε, όλο το προηγούμενο διάστημα που οι δήμοι προσπαθούσαν να ενημερωθούν για τις κατασκευαστικές εργασίες, η Πολεοδομία δήλωνε αναρμόδια, το Δασαρχείο δεν παρενέβαινε, ενώ το ΓΕΑ αρνιόταν να προσκομίσει τις σχετικές οικοδομικές άδειες φοβούμενο τυχόν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Βύρωνα, Π. Κόνσουλας, απέστειλε εξώδικο στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Β. Μεϊμαράκη, ζητώντας να σταματήσουν οι σχετικές εργασίες.

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ – ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

Exit mobile version