Ανακοίνωση Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Οι νέες πυρκαγιές στην Αττική δεν είναι μια ακόμα φυσική καταστροφή, που συνέβη χωρίς ευθύνες και χωρίς αιτίες. Αποτελεί ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα από το κεφάλαιο, την πολιτική των κυβερνήσεων και των κρατικών και δημοτικών φορέων που διαχειρίζονται την πόλη και το περιβάλλον. Η νέα κατάσταση αποκαλύπτει τις ευθύνες των φορέων της κεντρικής και τοπικής εξουσίας.

Κομμάτια του ίδιου παζλ της καταστροφής του δάσους και του πράσινου του Υμηττού αποτελούν οι πυρκαγιές, οι σχεδιαζόμενοι αυτοκινητόδρομοι, οι συνεχιζόμενες εμπορικές, εργοταξιακές και στρατιωτικές χρήσεις μέσα στο δάσος, οι διεκδικήσεις ιδιοκτησίας του από την εκκλησία, οικοπεδοφάγους και καταπατητές. Η εκμετάλλευσή του ως δωρεάν χώρο εγκαταστάσεων από το κράτος, τους δήμους, το στρατό, την αεροπορία, τους σταθμούς με τις κεραίες τους και τις ΔΕΚΟ. Όλα αυτά φέρνουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τις συνθήκες ζωής στο λεκανοπέδιο.

Περισσότερο από ποτέ πριν απαιτείται σήμερα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι ενέργειες για την υπεράσπιση του Υμηττού.
Οφείλουμε να προστατεύσουμε το δάσος και το πράσινο από όλες τις σημερινές και τις σχεδιαζόμενες αυθαιρεσίες. Να ματαιώσουμε τα σχέδια που είναι σε εξέλιξη και πρωτίστως την κατασκευή των μεγαθήριων μέσα στο στρατόπεδο της Αεροπορίας και την προώθηση της κατασκευής των αυτοκινητόδρομων και της σήραγγας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες με την οικοδόμηση κτιρίων μέσα στον Υμηττό, που έγινε με την άδεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και χωρίς πολεοδομική άδεια ή ενημέρωση της Δασικής Υπηρεσίας. Αποτελεί μέρος των γενικότερων σχεδίων της που φέρνουν αποψίλωση όλων των δασών μαζί και του Υμηττού στο όνομα της προσοδοφόρας «ανάπτυξης».
Ταυτόχρονα σοβαρή είναι και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα, που άφησε να περάσουν 2 μήνες εργασιών και να ριχτούν άφθονοι τόνοι μπετόν χωρίς να πάρει άμεσα μέτρα για τη διακοπή τους. Θυμίζουμε ότι από τις 3 Ιούνη, όταν αντιληφθήκαμε την έναρξη των έργων, ενημερώσαμε το Δήμαρχο εγγράφως και ρωτούσαμε τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση διακοπή των εργασιών. Ταυτόχρονα απευθυνθήκαμε στο Δασαρχείο, στο Υπουργείο Άμυνας, στην Πολεμική Αεροπορία και στο ΣΠΑΥ ρωτώντας τι αφορούν τα έργα, αν είναι σε γνώση τους, με τι άδεια γίνονται και τι μέτρα θα πάρουν για τη διακοπή τους. Απάντηση δεν λάβαμε από κανένα. Στις 17 Ιούνη στο Δημοτικό Συμβούλιο φέραμε το θέμα για συζήτηση και με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν πάρθηκε καμιά απόφαση και δεν ενημερωθήκαμε για το αν γίνονται ενέργειες και ποιες. Ταυτόχρονα υπήρχε κινητοποίηση και από την Επιτροπή των Κατοίκων που είχε κάνει και παράσταση στη Διοίκηση του Στρατοπέδου της Αεροπορίας.

Συνυπεύθυνος είναι και ο ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος των Δήμων γύρω από τον Υμηττό με πρόεδρο τον κ. Χαρδαλιά) που άργησε να κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή των εργασιών, γεγονός αναμενόμενο από τη στάση των δήμων και στα άλλα θέματα που αφορούν την προστασία του Υμηττού.
Δεν μπορούμε να μην τονίσουμε την αρνητική απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, που δεν διέταξε την διακοπή των εργασιών και ανοίγει την όρεξη για παρόμοιες αυθαιρεσίες.

Είναι φανερό ότι ο μόνος δρόμος και τρόπος για να υπερασπίσουμε το φυσικό περιβάλλον είναι η κινητοποίηση όλων των κατοίκων για την ματαίωση των σχεδίων τους. Η δράση αυτή βάζει μπροστά στις ευθύνες τους όλους. Και έτσι μπορεί οι αρμόδιοι να ασχοληθούν έστω καθυστερημένα, επικοινωνιακά και δικαστικά με το θέμα και να υπάρχει προβολή από τα ΜΜΕ.
Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να βάλουμε φραγμό στα σχέδια τους με τη μαζική ανεξάρτητη δράση των επιτροπών κατοίκων, των πρωτοβουλιών αγώνα, των μαζικών φορέων και με την καταγγελία της αδράνειας και των ευθυνών των κρατικών και των δημοτικών αρχών.

Η αναστολή της τσιμεντοποίησης δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια της δημοτικής αρχής ή στα χέρια των επίδοξων διαχειριστών της δημοτικής εξουσίας. Δεν είναι υπόθεση επικοινωνιακής προβολής, κούφιων αντιπαραθέσεων και πλειοδοσίας για τις ατομικές ικανότητες, μακριά και έξω από τους κατοίκους.

  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ.
  • ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ.
  • ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.
  • ΝΑ ΑΝΑΔΑΣΩΘΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΥΜΗΤΤΟΣ.
  • ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΖΩΝΗ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
  • ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ.
  • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ. ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια