Καταγγελία για το κτήριο στέγασης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα

Ο  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα καταγγέλλει  με επιστολή του την αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών, για το οξύτατο πρόβλημα της στέγασης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα.

Το κτίριο που σήμερα στεγάζει το σχολείο λειτουργεί από το 1923 και σύμφωνα με τεχνικές μελέτες και στατικούς ελέγχους του Ο.Σ.Κ. και της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα κρίνεται ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη στέγαση των μαθητώνΟι παλιές τουαλέτες στη μία αυλή έχουν μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας και οι 6 τουαλέτες που διαθέτει το κτήριο εξυπηρετούν 350 μαθητές!

Οι γονείς ζητάνε από τους αρμόδιους φορείς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν στους μαθητές την πρέπουσα ευαισθησία, ώστε το στεγαστικό πρόβλημα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα να λυθεί το συντομότερο δυνατόν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: “Η εκπαίδευση και η ασφάλεια των μικρών παιδιών δεν είναι ζητήματα που επιδέχονται καθυστερήσεις!”.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

ΘΕΜΑ: ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΕΓΑΣΗΣ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα σας παρακαλεί για τη δημοσιοποίηση σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του κρίσιμου θέματος της στέγασης του σχολείου μας, με στόχο την γνωστοποίηση του προβλήματος στους συνδημότες μας, την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων και την οριστική αντιμετώπιση του χρόνιου στεγαστικού προβλήματος του σχολείου μας.

Ο Σύλλογος Γονέων, σε μία ακόμα προσπάθεια να επιλυθεί το κρίσιμο ζήτημα του κτηρίου στέγασης του σχολείου μας, απέστειλε πρόσφατα τα ακόλουθα αιτήματα-επιστολές:

1) Προς Ο.Σ.Κ. Α.Ε.:  ΑΙΤΗΣΗ ΑΜΕΣΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΟΥ 4ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

2) Προς Ο.Σ.Κ. Α.Ε.: ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ 4ΟΥΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

3) ΠροςΔήμαρχο Βύρωνα, κ. Νικόλαο Χαρδαλιά: ΑΜΕΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΕΓΑΣΗΣ (ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ) ΤΟΥ 4ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥΒΥΡΩΝΑ

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα στεγάζεται σε κτήριο κατασκευής του 1923, το οποίο σύμφωνα με τεχνικές μελέτες και στατικούς ελέγχους του Ο.Σ.Κ. και της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα κρίνεται ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη στέγαση των μαθητών. Επιπλέον για πάρα πολλά χρόνια, η απαιτούμενη συντήρηση του κτηρίου ήταν από ελλιπής έως ανύπαρκτη με διάφορες προφάσεις, όπως π.χ. την μεταφορά μας σε νέο κτήριο ή την αναμονή της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού για το αν θα κριθεί το κτήριο διατηρητέο (η οποία τελικά ήταν αρνητική).

Συνοπτικά τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές που σχετίζονται με το κτήριο του σχολείου μας, το οποίο σημειωτέον έχει ενταχθεί στο ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, είναι τα εξής:

  • Ορισμένες αίθουσες έχουν χωριστεί με γυψοσανίδες προκειμένου να χωρέσουν όλα τα τμήματα.
  • Οι παλιές τουαλέτες στη μία αυλή έχουν μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας.
  • Το σχολείο διαθέτει μόλις 6 τουαλέτες που εξυπηρετούν 350 μαθητές.
  • Ο αύλειος χώρος, αποτελείται από 2 μικρές αυλές των 100τ.μ. και 50τ.μ.
  • Δεν υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων, πληροφορικής (το μάθημα της πληροφορικής γίνεται στο διάδρομο του 2ου ορόφου), εικαστικών, θεατρικής αγωγής, ξένων γλωσσών, αίθουσα για το τμήμα ένταξης, ούτε αίθουσα σίτισης για το ολοήμερο.
  • Δεν υπάρχει «κλειστό» γυμναστήριο.
  • Δεν υπάρχει σκέπαστρο στο προαύλιο για την περίπτωση βροχής.
  • Τέλος, η ολισθηρότητα της αυλής, το φθαρμένο δάπεδο της σκάλας και των διαδρόμων, η πτώση σοβάδων, η φθορά σιδηρών στοιχείων στις σκάλες κ.λπ. αποτελούν αιτίες συχνών ατυχημάτων κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας έχει απευθυνθεί επανειλημμένως στους αρμόδιους φορείς για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά δυστυχώς το υπάρχον κτήριο («Χαραλαμπόπουλου») παραμένει στην ίδια κατάσταση με μόνη εξαίρεση ορισμένες εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2011-2012, μετά από πίεση του Συλλόγου Γονέων προς τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Νικόλαο Χαρδαλιά (ανακατασκευή τουαλετών, αλλαγή κουφωμάτων και επισκευή ψευδοροφής β΄ ορόφου) και δυστυχώς τα παιδιά μας συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους υπό εντελώς ακατάλληλες συνθήκες.

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα έχει ήδη συντάξει τεχνική μελέτη και προϋπολογισμό συντήρησης – μερικής ανακατασκευής του κτηρίου το 2012, στην οποία, εκτός από τις εργασίες που προαναφέρθηκαν, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

  • Επένδυση εσωτερικής σκάλας με αντιολισθητικό δάπεδο ασφαλείας
  • Χρωματισμός και συντήρηση σε κάγκελα και κουπαστές
  • Συντήρηση και βάψιμο εξωτερικής όψης
  • Επισκευή υγρομόνωσης
  • Επίστρωση αυλής με αντιολισθητικό δάπεδο ασφαλείας.

Μετά τη συγχώνευση του 12ου με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, οι περίπου 350 μαθητές που φοιτούν πλέον στο σχολείο μας (περίπου 300 παιδιά στο δημοτικό και 50 στο νηπιαγωγείο) δεν μπορούν να στεγαστούν ούτε στο υπάρχον κτήριο του «Χαραλαμπόπουλου», ούτε και να μεταστεγαστούν εξ’ ολοκλήρου στο κτήριο του πρώην ιδιωτικού σχολείου «Αθήναιον» μετά την ανακατασκευή του.

Θεωρούμε πως η καλύτερη λύση για τους μαθητές, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι:

α) να συντηρηθεί το κτήριο του «Χαραλαμπόπουλου» και

β) να ανακατασκευαστεί το κτήριο του «Αθήναιον» σύμφωνα με την μελέτη συντήρησης που έχει πραγματοποιηθεί από τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε., ώστε να χρησιμοποιηθούν και τα 2 κτήρια για τις ανάγκες του σχολείου μας και προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν οι προσπάθειες του Συλλόγου Γονέων.

Οι μαθητές του σχολείου μας έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν τα μαθήματά τους όχι μόνο με ασφάλεια αλλά και με την κατάλληλη κτηριακή υποδομή. Οι γονείς τους έχουν δικαίωμα να μην φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο.

Οι αρμόδιοι φορείς, μετά από τόσα χρόνια κωλυσιεργίας, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν στους μαθητές την πρέπουσα ευαισθησία.

Πρέπει να λυθεί επιτέλους το στεγαστικό πρόβλημα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η εκπαίδευση και η ασφάλεια των μικρών παιδιών δεν είναι ζητήματα που επιδέχονται καθυστερήσεις.

Τα κείμενα των επιστολών, καθώς και περισσότερες πληροφορίες και έγγραφα σχετικά με το στεγαστικό πρόβλημα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα,  μπορείτε να βρείτε στο blog του Συλλόγου Γονέων στη διεύθυνση http://vir4dim.wordpress.com και συγκεκριμένα στο μενού Κτηριακό http://wp.me/P1ZhVT-1r

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Tο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια