Ασφυξία στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

Πηγή: Έθνος

Στροφή προς τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς έκαναν φέτος χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης, εγκατέλειψαν κάθε ιδέα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς.

Στην περίπτωση των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, η ζήτηση ξεπερνά κάθε προηγούμενο, όμως οι περισσότεροι θα βρουν την «πόρτα» κλειστή. Οι δήμοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις, αφού στα υπάρχοντα προβλήματα φέτος προστίθενται και οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Η μείωση του παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις το 30% και για τον λόγο αυτό πολλοί σταθμοί από τον Σεπτέμβριο ενδέχεται να μη λειτουργήσουν.

Στον Δήμο Βύρωνα, πέρυσι 609 αιτήσεις κατατέθηκαν για φύλαξη παιδιών, ενώ φέτος 774. Εξ αυτών θα γίνουν δεκτές μόνο οι 572.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι πολλές οικογένειες θα περιέλθουν σε αδιέξοδο, αν δεν περιληφθούν στους «τυχερούς» που θα εξασφαλίσουν μία θέση για τα παιδιά τους σε κάποιον δημοτικό σταθμό.

Η ιστορία δεν είναι καινούργια. Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται φέτος, όμως λόγω της κρίσης που μαστίζει τα νοικοκυριά, φαίνεται πως δεν θα έχει προηγούμενο. Οι περισσότεροι δήμοι σηκώνουν «τα χέρια ψηλά», γιατί αδυνατούν, όπως λένε, να δεχτούν όλα τα παιδιά, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που έχουν κάθε χρόνο σε κτιριακές υποδομές και προσωπικό.

«Θύματα» είναι πάντα οι οικογένειες που η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς φύλαξης στους οποίους τα τροφεία είναι πανάκριβα και κυμαίνονται από 300 έως 800 ευρώ τον μήνα.

Αντίθετα, στους δημοτικούς σταθμούς, οι γονείς πληρώνουν από 50 έως 200 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία. Επίσης, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνες και όσες έχουν χαμηλό εισόδημα δεν πληρώνουν τροφεία. Αντίθετα, όσοι έχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς πληρώνουν κανονικά. Στην καλύτερη περίπτωση έχουν έκπτωση της τάξεως 5-10% στα τροφεία του δεύτερου παιδιού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Σχόλιο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια