Ο Αθηναϊκός γιορτάζει τα 100 χρόνια του

Πηγή: ert.gr

Από τους «παππούδες» του ελληνικού αθλητισμού, που παραμένουν ακμαίοι, ο Αθηναϊκός γιορτάζει τη Δευτέρα 6 Μαρτίου τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Η γιορτή θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστημίου 52 στις 18:15) με ελεύθερη είσοδο και θα βραβευτούν αθλητές από τα τμήματα ποδοσφαίρου χάντμπολ και μπάσκετ.

100-xronia-diafimistiko

Όπως αναφέρει ο σύλλογος στον οποίο είχε αγωνιστεί και ο μεγάλος ηθοποιός Μάνος Κατράκης, στην ιστοσελίδα του: «Ο Αθηναϊκός αποτελεί ένα από τα τρία ιδρυτικά μέλη της Ε.Π.Ο. Mαζί με τον Παναθηναϊκό και τον Απόλλωνα. Ιδρύθηκε από ποδοσφαιριστές της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Π.Σ. Γουδί. Το 1914 παίκτες από το Γουδί αποχώρησαν και δημιούργησαν την ομάδα «Χόουπ» (Hope: Ελπίς). Το 1917 που έγινε επίσημο σωματείο από το πρωτοδικείο έλαβε το όνομα «Αθηναϊκός».

Eistirio_athinaikos_ManchesterΩς ιδρυτικά μέλη αναφέρονται οι: Ψύχας, Γόνας, Χρυσάφης, Πατούσας, Καγκελάρης (Στέφανος και Σπύρος), Μανόπουλος, Μουρίκης, Ρόγης, Σαρρής και Παναγόπουλος. Ως το 1931 μετείχε στην Α΄ κατηγορία. Τότε, επειδή έδωσε φιλικό αγώνα με την μη αναγνωρισμένη ομάδα «Πράσινα Πουλιά», την οποία είχαν δημιουργήσει δυσαρεστημένοι παίκτες του Παναθηναϊκού, τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Γ΄ κατηγορία. Το 1937 ανέβηκε ξανά στην Α΄ και στο πρωτάθλημα 1940-41 ήταν πρωτοπόρος στη βαθμολογία ως τις 28 Οκτωβρίου 1940 που ξέσπασε ο πόλεμος και διακόπηκε το πρωτάθλημα. Επικεφαλής τερμάτισε και στο ανεπίσημο πρωτάθλημα Αθηνών-Περιαιώς που διεξήχθη στα χρόνια της κατοχής, τη σεζόν 1943-44.

athinaikos-logoΩς το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο ήταν από τα πλουσιότερα σωματεία. Εκτός από ποδόσφαιρο, διατηρούσε τμήματα στίβου, κολύμβησης και σκοποβολής.

Είχε πολυτελή γραφεία στη γωνία των οδών Χαλκοκονδύλη & Πατησίων, στα οποία στεγάζονταν και άλλα σωματεία καθώς και η ΕΠΣΑ. Τα γραφεία αυτά πυρπολήθηκαν στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1944 (Δεκεμβριανά), με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αρχεία και τα τρόπαια του συλλόγου και να μείνει άστεγος.

Μεταπολεμικά βρέθηκε στην Α΄ κατηγορία και από το 1950 στην Α2 κατηγορία της ΕΠΣΑ. Τον Ιούλιο του 1952 συγχωνεύτηκε με την Α.Ε. Νέας Ελβετίας και προέκυψε η νέα ονομασία Αθηναϊκός Νέας Ελβετίας Αθλητικός Σύλλογος.Συνήθως τον αποκαλούσαν Αθηναϊκό ή Aθηναϊκό Νέας Ελβετίας».

Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια