O Βύρωνας όπως φαινόταν από τον Υμηττό το έτος 1953

Πηγή: Πάλαι ποτέ στο Βύρωνα

Στη φωτογραφία αυτή φαίνεται ο Βύρωνας σε όλο του το πλάτος και μήκος κατά το έτος 1953.

Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Σχολής Ατομικού, Ραδιολογικού, Βιολογικού, Χημικού Πολέμου (ΑΡΒΧ Πολέμου). «Χημικό Πόλεμο» το έλεγαν χάριν συντομίας τότε οι Βυρωνιώτες. Επίσης και τις εγκαταστάσεις Αναπήρων Πολέμου ( εργαστήριο κατασκευής τεχνητών άκρων αναπήρων πολέμου).

Κατεβαίνοντας προς το κέντρο συναντάμε πρώτα τον λόφο, που υπάρχει πίσω από το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής κι αριστερά του λόφου την έκταση, που την δεκαετία του ’70 χτίστηκαν τα Αναπηρικά, η μετέπειτα ονομασθείσα περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής.

Συνεχίζοντας την κάθοδό μας, στα δεξιά του λόφου της Ζωοδόχου Πηγής συναντάμε το Νεκροταφείο και πίσω του τον λόφο Αράπη με το λατομείο, στη θέση του οποίου σήμερα είναι κατασκευασμένο το γήπεδο ποδοσφαίρου και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου.
Πίσω από αυτούς τους λόφους, σήμερα περνάει η περιφερειακή οδός Κατεχάκη-Αλίμου.

Ακριβώς αριστερά του λόφου της Ζωοδόχου Πηγής, λίγο πιο κάτω από την κορυφή του, βλέπουμε το ρέμα «Της Γριάς το Πήδημα», το οποίο σήμερα είναι καλυμμένο και στη θέση του βρίσκεται η λεωφόρος Καραολή και Δημητρίου και ο σχετικό πάρκο.

Το ρέμα «Της Γριάς Το Πήδημα» περνά ανάμεσα από τους λόφους Ζωοδόχου Πηγής και Αράπη.
Σήμερα παραμένει ανοιχτό μόνο σε τρία τμήματά του :
1. Πάνω από τον περιφερειακό Υμηττού (Κατεχάκη-Αλίμου) έως την βασική πηγή του για δυο χιλιόμετρα περίπου (περιοχή Κουταλά).
2. Στα όρια Άνω Νέας Σμύρνης – Ασυρμάτου Μπραχαμίου μεταξύ οδών Ιάσωνος και Ευξείνου Πόντου για εκατό μέτρα και
3. Ως προέκταση της οδού Σωκράτους στο Παλαιό Φάληρο για τριακόσια είκοσι μέτρα όπου και εκβάλει στο Ρέμα της Πικροδάφνης.

Μεγεθύνομε την φωτογραφία και κατηφορίζουμε.
Κάτω από τη λεωφόρο Καραολή και Δημητρίου και στην αρχή της ( ένα εκατοστό αριστερά της κορυφής του λόφου της Ζωοδόχου Πηγής ) ξεπροβάλει ο Ναός της Αγίας Τριάδας.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε σε υψηλή ανάλυση

Σχόλια και ταυτοποίηση : Michael G.Topouzis
Φωτογραφία : ©Clarence Morang 1953

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια