Συμβολική κατάληψη στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Βύρωνα

Συμβολική κατάληψη στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Βύρωνα πραγματοποίησαν εργαζόμενοι εχθές στις 7 το απόγευμα, απαιτώντας από το Δήμαρχο Γρηγόρη Κατωπόδη να αποσύρει το θέμα για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα από την συνεδρίαση.

Μετά από αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση των εργαζομένων ο Δήμαρχος πρότεινε την αναβολή του θέματος για άλλη ημέρα και οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από την αίθουσα.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την δημοτική αρχή γιατί με το τοπικό σχέδιο ο Δήμαρχος βάζει τις ιδιωτικές εταιρείες στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου, όπως ήδη έγινε με τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, που τα έδωσε σε εταιρεία.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Όχι σε αντιδημοκρατικές διαδικασίες εξπρές που δεσμεύουν το μέλλον της πόλης.

Την Παρασκευή 30-10-2015 το σωματείο των εργαζομένων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Βύρωνα κ. Άκη Κατωπόδη. Αιτία της διαμαρτυρίας  ήταν το ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει τη Δευτέρα 2-11-2015 θα μπει προς ψήφιση το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που αφορά  το Δήμο Βύρωνα. Το τοπικό σχέδιο δε συζητήθηκε με το σωματείο εργαζομένων ούτε ελήφθησαν υπ’ όψιν προτάσεις που κατά καιρούς έχουμε καταθέσει  στη σημερινή δημοτική αρχή.

Ο κ. Δήμαρχος στην ερώτησή μας εάν μπορεί να αναβληθεί ως θέμα έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης με τους εργαζόμενους, μας απάντησε ότι πρέπει να παρθεί η απόφαση άμεσα έτσι ώστε να είμαστε από τους πρώτους δήμους που θα πάρουν τη χρηματοδότηση. Στην άποψή μας ότι το σχέδιο μιλάει ξεκάθαρα για εκχώρηση αρμοδιοτήτων του τομέα της καθαριότητας σε ιδιώτες, υπεραμύνθηκε της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπου χρειάζεται  και όπου οι υπηρεσίες δεν μπορούν να καλύψουν αυτούς τους τομείς. Επίσης στη θέση μας ότι θα όφειλε η δημοτική αρχή να λάβει υπ’ όψιν τις απόψεις του σωματείου των εργαζομένων, την εμπειρία που έχουμε για την ανακύκλωση στο δήμο χωρίς τους μπλε κάδους, με διαλογή των υλικών στην πηγή από το 2008 και να αναδιαμορφώσουμε την υπηρεσία καθαριότητας με ένα  σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που θα στοχεύει στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσα από την ενίσχυση της ανακύκλωσης χωρίς ιδιώτες, μας απάντησε ότι αυτός είναι ο Δήμαρχος και δε θα συνδιοικήσουμε. Τέλος στη λογική της δικής μας πρότασης ότι χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να έχουν οι υπηρεσίες δημόσιο χαρακτήρα και η χρηματοδότηση που θα δοθεί από την περιφέρεια να κινηθεί στην κατεύθυνση ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα χωρίς συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών όπως είναι τα ιδιωτικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης για τα ανακυκλώσιμα υλικά, μας απάντησε ότι το πλαίσιο είναι δεδομένο και ότι ζούμε στον καπιταλισμό. Επίσης ότι σε κανέναν άλλο δήμο δεν είδε να ενοχλούνται οι εργαζόμενοι από την ΕΕΑΑ ή κάποια άλλη ιδιωτική εταιρεία και ότι πρέπει να ξεφύγουμε από αυτού του είδους τις εμμονές.

Το σωματείο μας έκανε σαφές στον κ. Δήμαρχο  ότι θα αντιπαλέψουμε αυτές τις πολιτικές σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. Ζητήσαμε να μην ευθυγραμμίζεται η δημοτική αρχή με τις αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων και της Ε. Ένωσης που προωθούν την συμμετοχή και σύμπραξη των ιδιωτικών εταιρειών σε βάρος  του δημοσίου. H θέση όχι μόνο του Σωματείου μας αλλά και ολόκληρου του κλάδου (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) διαχρονικά είναι ότι η διαλογή πρέπει να γίνεται στην πηγή και ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων θα πρέπει να στοχεύει στη μείωση του όγκου τους, μέσα από την ενίσχυση της ανακύκλωσης χωρίς ιδιωτικές εταιρείες.

Απαιτούμε να μη γίνει με διαδικασίες εξπρές η συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 2/11  για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα δεσμεύει στο παρόν και το μέλλον το Δήμο και τους πολίτες που πληρώνουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων πανάκριβα δημοτικά τέλη.  Η δήθεν διαβούλευση που έγινε την Παρασκευή στο Δημαρχείο ήταν μια καρικατούρα προσχηματική, αφού παραβρέθηκαν ελάχιστοι φορείς της πόλης και δημότες. Ωστόσο εκπρόσωπος από το Δ.Σ. του Σωματείου μας παρευρέθηκε δηλώνοντας την  παραπάνω θέση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.

Καλούμε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κάθε δημοτικό σύμβουλο  να μη συναινέσουν και συμπράξουν σε μια αντιδημοκρατική πρακτική και να υπερασπιστούν την αναβάθμιση της υπηρεσίας καθαριότητας που έχει ανάγκη η πόλη και οι πολίτες χωρίς τη συμμετοχή και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, ενισχύοντας το δημόσιο κοινωνικό της χαρακτήρα.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια