Η Αναδάσωση του Υμηττού έγινε ΦΕΚ

Πηγή: spay.gr

Επιτέλους έγιναν ΦΕΚ με τον αριθμό 363 τεύχος Δ’ της 6ης Νοεμβρίου 2015, οι αγώνες και οι επίμονες προσπάθειες της διοίκησης του ΣΠΑΥ να μην αφήσει να οικοπεδοποιηθεί ο Υμηττός, αφού με αυτό κηρύχθηκε αναδασωτέα η περιοχή του Δυτικού Υμηττού έκτασης 7.920 στρεμμάτων που κάηκε στην πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015.

Οι καθημερινές παρεμβάσεις και ο τιτάνιος αγώνας ενάντια στη γραφειοκρατία, αλλά και η τόλμη της διοίκησης του ΣΠΑΥ και του προέδρου του κ. Βασίλη Βαλασόπουλου, με την αρωγή και την θέληση του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, έδωσαν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, η απόφαση με τη οποία κηρύσσεται και επανακηρύσσεται αναδασωτέα, η περιοχή που κάηκε στη θέση «Δυτικός Υμηττός» της περιφέρειας των Δήμων Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης- Ελληνικού.

Η άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΣΠΑΥ που από την πρώτη κιόλας ημέρα έβαλαν στόχο να μη αφήσουν, ούτε μία πιθανότητα σε όσους επιβουλεύονται το βουνό και εποφθαλμιούν τη συρρίκνωση του δάσους με οικοπεδοποίηση, οδήγησε στην τελική νίκη.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και προγραμματισμός με την συμμετοχή του Αν. Υπ. Περιβάλλοντος, της διοίκησης και των υπηρεσιών του ΣΠΑΥ και όλων των αρμόδιων αρχών για την άμεση προστασία του βουνού και την δρομολόγηση της αποκατάστασης του δάσους.

Την επομένη ημέρα ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, καθαρισμού των φραγμάτων της ΕΥΔΑΠ, διάνοιξη των δασικών δρόμων, χαρτογραφήσεων, μελετών και αεροφωτογραφιών για να μην δοθεί ούτε μια στιγμή ευκαιρίας για ολιγωρία.

Ακόμη και όταν χρειάστηκε και παρά τα γραφειοκρατικά κολλήματα, με μοναδικό οδηγό την επιστημονική συμβουλή και τεκμηρίωση, ανατέθηκε από την διοίκηση, με ομόφωνη γνώμη του Δ.Σ του ΣΠΑΥ, η υλοτόμηση και η δημιουργία κορμοδεμάτων για την στήριξη των εδαφών.

Και η πρώτη νίκη ήρθε στις πρωτοφανείς βροχές του Φθινοπώρου, όπου αναδείχθηκε η σωτήρια παρέμβαση και αποφασιστικότητα των ενεργειών της διοίκησης του ΣΠΑΥ, καθώς δεν υπήρξε ούτε ένα πλημμυρικό φαινόμενο στους πληγέντες δήμους.

Τώρα ήρθε η δεύτερη μεγάλη νίκη των υπερασπιστών του βουνού και του δάσους με την οποία η περιοχή κηρύχθηκε αναδασωτέα έτσι ώστε όταν η φύση εξαντλήσει τις δυνατότητες αυτοαναζωογόνησης, να αρχίσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναδάσωσης.

Οι επίδοξοι εκμεταλλευτές, οικοπεδοφάγοι πήραν ένα ηχηρό μήνυμα. Οι φρουροί του Υμηττού, του δάσους και της ζωής, βρίσκονται εδώ, ενεργοί, άγρυπνοι και ετοιμοπόλεμοι, να δώσουν την μάχη για να παραδώσουν στα παιδιά μας ένα καλύτερο, πλουσιότερο, πιο πράσινο και πιο φιλόξενο βουνό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια