Ετήσιος απολογισμός Δήμου Βύρωνα 2015

Ανακοινώθηκε από την Δημοτική Αρχή ο ετήσιος απολογισμός των πεπραγμένων της, από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως σήμερα.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, στην επιστολή του προς τους δημότες τονίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, καθώς και των οικονομικών και διοικητικών προβλημάτων που παρέλαβε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Επίσης αναφέρει οτι η συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων, των Νομικών Προσώπων, καθώς και όλων των επιτροπών έγινε με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και με έμφαση στη δημοκρατία, στη διαφάνεια, στο διάλογο και στη βελτίωση των φορέων.

Τέλος δεσμεύεται ότι θα ολοκληρώσει στο ακέραιο το προεκλογικό του πρόγραμμα, εμπλουτίζοντας το, με γνώμονα πάντα το καλό των Δημοτών και του Δήμου μας.

Ακολουθεί ο ετήσιος απολογισμός Δήμου Βύρωνα 2015:

1. Σε οικονομικό επίπεδο, καταφέραμε να μειώσουμε τα έξοδα και να αυξήσουμε τα έσοδα. Ξενοικιάσαμε χώρους για τους οποίους ο Δήμος πλήρωνε πολλά και μεγάλα ενοίκια.
Καταφέραμε να τακτοποιήσουμε οικονομικές εκκρεμότητες προς τους εργαζόμενους του Δήμου.

Ξεκινήσαμε διακανονισμούς οφειλών προς προμηθευτές, αποπληρώνουμε τις προκαταβολές που είχε πάρει η προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς και μια μεγάλη προσπάθεια για είσπραξη εσόδων από βεβαιωμένες οφειλές, αξιοποιώντας και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Προχωρήσαμε σε αναμορφώσεις και έκδοση κανονιστικών αποφάσεων που οφείλει ο Δήμος να εκδίδει κάθε χρόνο, οι οποίες είχαν στάσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είμαστε στο τελικό στάδιο της αναχρηματοδότησης των δανείων που έχουμε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και την EUROBANK, γεγονός που θα δώσει ανάσα στην ταμειακή ρευστότητα του Δήμου.

Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Αττικής για χρηματοδότηση διαφόρων έργων και απαλλοτριώσεων.

Κατορθώσαμε να εγκριθεί κατ’ εξαίρεση η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην πρόσληψη εργαζομένων 8μηνης διάρκειας, για τη λειτουργία του κολυμβητήριου.

2. Σε διοικητικό επίπεδο, ξεκινήσαμε μια τεράστια προσπάθεια για την αναδιάταξη και αξιοποίηση του προσωπικού, ταυτόχρονα με την τοποθέτηση προϊσταμένων με βάση τη μοριοδότησή τους.

Στελεχώσαμε την κοινωνική υπηρεσία και το τμήμα πολιτικής προστασίας.

Αντιμετωπίζουμε όσο το δυνατό καλλίτερα την έλλειψη προσωπικού από τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις που δημιουργούν δυσλειτουργία στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε προσλήψεις προσωπικού.

Δουλεύουμε για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου, έτσι ώστε να γίνει πιο λειτουργικός και αποτελεσματικός, ώστε να μπορέσει να προσαρμοσθεί στη μεταφορά των Νομικών Προσώπων στο Δήμο.

3. Στον τομέα της Παιδείας, παραλάβαμε το ανακαινισμένο σχολικό κτίριο «Αθήναιο», που χρησιμοποιείται για να στεγάσει μέρος του 4ου Δημοτικού Σχολείου («Χαραλαμπόπουλου»). Παραδόθηκε με ενεργειακή αναβάθμιση το 8ο Δημοτικό Σχολείο.

Αξιοποιούμε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τη ΣΑΤΑ σχολείων για συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων, που είναι αναγκαία λόγω των καθημερινών υλικών ζημιών που είναι πολλές το τελευταίο διάστημα.

Θεσμοθετήσαμε το Κοινωνικό Φροντιστήριο, διαβουλευτήκαμε με εκπαιδευτικούς και φορείς της εκπαίδευσης.

Πραγματοποιήσαμε εκδήλωση για να τιμήσουμε τους εκπαιδευτικούς την ημέρα των Τριών Ιεραρχών.

Τα Χριστούγεννα βραβεύουμε τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

4. Ο Πολιτισμός, είναι πηγή ενέργειας και ζωής για την πόλη μας χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά ανθρώπων που τον αγαπούν. Σε συνεργασία με τον Δήμο Υμηττού – Δάφνης, συνεχίσαμε το “Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων” με τεράστια επιτυχία.

Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν λειτούργησε σαν πλατφόρμα συνάντησης και σημείο αναφοράς διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων για τον χορό, ενώ συνεχίστηκαν επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις, υποστήριξη νέων καλλιτεχνών και η διδασκαλία χορών.

Πραγματοποιήσαμε πληθώρα πολιτιστικών δράσεων και επετειακών εκδηλώσεων. Διοργανώσαμε το 30ο Παιδικό Φεστιβάλ, επαναδραστηριοποιήσαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με σειρά βιβλιοπαρουσιάσεων, ιδρύσαμε Λέσχη Ανάγνωσης, διενεργήσαμε τον πρώτο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό με έμπνευση από τον Λόρδο Βύρωνα.

Αξιοποιήσαμε τον δημοτικό πολυχώρο «Άστρα» για πολιτιστικές δράσεις, διοργανώσαμε σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων στο Σταθοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, και στο Στέκι Νεολαίας στο Ταπητουργείο.

Διενεργήσαμε συσκέψεις και επαφές με πολιτιστικούς φορείς, δημιουργούς, καλλιτέχνες και διανοούμενους με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την πλούσια και πολύπλευρη πολιτιστική δράση, έχοντας στο επίκεντρο την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, την προβολή νέων ιδεών και προτάσεων για τη ψυχαγωγία για όλους τους πολίτες.

5. Στον Αθλητισμό, αναβιώσαμε τα “Παμβυρώνεια”, διοργανώσαμε δύο (2) Ποδηλατοδρομίες, “Λαϊκό Δρόμο”, το “Μικροί – Μεγάλοι” στο στίβο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών όλων των ηλικιών, τονίζοντας την αναγκαιότητα για μαζικό, λαϊκό αθλητισμό, χωρίς αποκλεισμούς.

Στηρίξαμε τις προσπάθειες των αθλητικών συλλόγων, ασχολούμαστε με επιμονή για το δύσκολο έργο της χρηματοδότησης από την περιφέρεια της αλλαγής του τάπητα στο γήπεδο της Εργάνης.

Κάναμε παρεμβάσεις για τη συντήρηση των γηπέδων, ανακαινίζουμε την κατεστραμμένη αίθουσα του Δημοτικού Σταδίου, αναγνωρίζοντας ότι στον τομέα αυτό πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Συντάξαμε κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών χώρων. Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε το Κολυμβητήριο.

6. Στον τομέα της Τεχνικής Υπηρεσίας, μεταφέραμε την υπηρεσία στο Δημαρχείο, εξοικονομώντας ένα σεβαστό ποσό τον χρόνο με στόχο τον συντονισμό των υπηρεσιών.
Για πρώτη φορά θα αξιοποιηθεί η ΣΑΤΑ για έργα στον Δήμο.

Εγκρίθηκαν χρηματοδότησεις έργων από την Περιφέρεια Αττικής και προγραμματίζουμε έργα για αύλειους χώρους σχολείων, παιδικές χαρές, πλατείες, ασφαλτοστρώσεις, συντήρηση δρόμων, φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων και επισκευές γηπέδων.

Ολοκληρώνονται τα έργα, όπως η επισκευή του Παλαιού Δημαρχείου και η ανακατασκευή της Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών, βάζουμε σε τάξη τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης με ειδική μέριμνα για τα τραπεζοκαθίσματα.

Ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των δημοτών για διάφορες παρεμβάσεις σε σημεία της πόλης.

7. Στην Καθαριότητα, στελεχώσαμε την υπηρεσία και ενεργοποιήσαμε τον οργανισμό λειτουργίας του Δήμου.

Καταφέραμε να θέσουμε σε λειτουργία τα περισσότερα οχήματα τα οποία είχαν πρόβλημα ή ήταν ακινητοποιημένα, ξεκινώντας παράλληλα τη διαδικασία τεχνικού ελέγχου τους.

Πριν το τέλος της χρονιάς θα έχει υλοποιηθεί η εκπόνηση του “Τοπικού Σχεδίου Δράσης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων” σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με άξονες την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος ανακύκλωσης.

Προχωράμε στην απόσυρση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων. Τοποθετούμε καλαθάκια απορριμμάτων στους δρόμους και οργανώνουμε τον καθαρισμό των κάδων.

Παρά τη βελτίωση της εικόνας της καθαριότητας, που φαίνεται πλέον στην πόλη, δεν είμαστε ευχαριστημένοι και σε αυτό ζητάμε και τη βοήθεια των συνδημοτών μας.

8. Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, προσπαθήσαμε να αναδιοργανώσουμε από το μηδέν τη συγκεκριμένη δράση.

Παρότι το χειμώνα δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα, δυστυχώς το καλοκαίρι η πυρκαγιά άφησε πίσω της μεγάλες καταστροφές.

Οφείλουμε να σημειώσουμε την τεράστια συμβολή των εθελοντών δασοπυροσβεστών και του κόσμου, στην προσπάθεια για την κατάσβεσή της.

Ήδη ξεκίνησε μέσω του ΣΠΑΥ, η αποκατάσταση των καμμένων εκτάσεων και ο σχεδιασμός για την αναδάσωσή του Υμηττού.

Επιπλέον, καθαρίζονται τα φρεάτια για τις βροχές του χειμώνα.

9. Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής προχωρήσαμε στην ανασυγκρότηση – στελέχωση της διεύθυνσης κοινωνικής πολιτικής και στον καταμερισμό ευθυνών.

Δημιουργήσαμε “Μητρώο Οικογενειών και Ατόμων σε ένδεια”.

Θέσαμε προς υλοποίηση το πρόγραμμα “Στέγαση & Επανένταξη”.

Συμμετείχαμε στο σχεδιασμό του προγράμματος της Περιφέρειας “Επισιτιστικής βασικής υλικής συνδρομής” και συνεργαστήκαμε με τον Ξενώνα Αστέγων του Καρέα.

Δημιουργήσαμε επιτροπή για τη χορήγηση κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος των ευπαθών ομάδων. Λειτουργούμε με επιτυχία το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”.

Συνεργαστήκαμε με τα δίκτυα αλληλεγγύης της πόλης και την εκκλησία, για τη σίτιση, αλλά και την υλική ενίσχυση απόρων συμπολιτών μας. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για την επαναλειτουργία του προγράμματος “Στηρίζω”.

Συνεργαζόμαστε με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» για τη δωρεά δύο κατοικιών σε άπορες οικογένειες του Βύρωνα.

10. Στον τομέα της Υγείας, πραγματοποιήσαμε πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας, προσυμπτωματικό έλεγχο μαστού, εξέταση σακχάρου χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης για τους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ, προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο, σε δημοτικά σχολεία και ΚΑΠΗ.

Ολοκληρώσαμε επίσης ανοσολογικό έλεγχο και αντιτετανικό εμβολιασμό των εργαζόμενων στην καθαριότητα.

Πραγματοποιήσαμε κύκλο ομιλιών για την προσχολική ηλικία, σχολές γονέων, βιωματικό εργαστήρι για γονείς και παιδιά.

11. Στα ΚΑΠΗ, υλοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις τα μηνιαία προγράμματα καθώς και φυσικοθεραπείες και ιατρικές εξετάσεις.

12. Αναβαθμίσαμε τη δράση του “Χωριού Παραγωγών“, μια δράση με κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς οι συμπολίτες μας μπορούν να προμηθεύονται ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.
Για την αναβάθμιση του θεσμού, δημιουργήσαμε επιτροπή που ελέγχει και διαχειρίζεται τη λειτουργία της δράσης, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια στην επιλογή των παραγωγών και στον τρόπο διανομής των προϊόντων που προσφέρονται στα δίκτυα αλληλεγγύης της πόλης και στην εκκλησία.

13. Στους Παιδικούς Σταθμούς, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα του 3ου Π.Σ. Γρανικού εξασφαλίζοντας έγκαιρα τη λειτουργία του. Πιστοί στις προεκλογικές μας εξαγγελίες για κοινωνική πολιτική δεν εξαιρέσαμε τα παιδιά των ανέργων μητέρων από την εγγραφή τους στους παιδικούς σταθμούς.

Για τη φιλοξενία περισσότερων βρεφών δημιουργήθηκε στον 9ο Π.Σ. ένα νέο βρεφικό τμήμα.
Συνολικά, κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2014 – Ιούλιος 2015 φιλοξενήθηκαν 500 νήπια και 100 βρέφη.

Συγκλήθηκε για πρώτη φορά διακομματική επιτροπή για τον έλεγχό της μοριοδότησης και εν συνεχεία – για πρώτη φορά – αναρτήθηκαν οι πίνακες των δικαιούχων στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Μέσα από ανοιχτές διαδικασίες έγινε η πρόσληψη παιδιάτρου η οποία σε εβδομαδιαία βάση επισκέπτεται όλους τους Π.Σ.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης των συνθηκών παραμονής των νηπίων και βρεφών στους Π.Σ. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι των κλιματιστικών των Π.Σ. για την ύπαρξη μυκήτων.

Σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία έγινε ανοσολογικός έλεγχος όλων των παιδιών για μύκητες και ακάρεα.

Οι Π.Σ. του Δήμου πραγματοποίησαν πλούσιο παιδαγωγικό έργο.

14. Στη Δημοτική Επιχείρηση τακτοποιήσαμε οφειλές ετών. Ελέγξαμε και περιορίσαμε τα έξοδα του τμήματος διοίκησης και του νομικού τμήματος.

Εξοφλήσαμε παλαιές οφειλές προς το Ι.ΚΑ.

Βελτιώσαμε την ποιότητα των υπηρεσιών κυλικείου.

Εκκινήσαμε τις ενέργειες για την απόκτηση συστήματος αυτοελέγχου (H.A.C.C.P), εναρμονιζόμενοι στην Ελληνική νομοθεσία.

Μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το φυλλάδιο του “Ετήσιου Απολογισμού του Δήμου Βύρωνα” εδώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια