Ημερίδα Παρουσίασης του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Πολιτισμού Δ. Βύρωνα»

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, στις 11:00 π.μ., στον πολυχώρο «Άστρα», διοργανώθηκε ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Πολιτισμού Δ. Βύρωνα».

Το καλωσόρισμα και τον συντονισμό της ημερίδας έκανε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Νέας Γενιάς Ελένη Βασιλοπούλου, ενώ χαιρετισμό στους παρευρισκομένους απέδωσε και ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.

Από τη Δημοτική Αρχή παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Κόκκαλης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Μιχάλης Καραγιάννης, η Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Λεμονιά Κλωνάρη, οι Πρόεδροι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής αντίστοιχα Θέμης Τέγος και Αντώνης Γεωργαντάς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μάριος Κατωπόδης.

Την ενημέρωση για τη ψηφιοποίηση και προβολή του πολιτιστικού περιεχομένου πραγματοποίησε ο Τεχνικός Διευθυντής της Elidoc Γιώργος Βουγιουκλής, ενώ, για τη σχεδίαση και υλοποίηση του ψηφιακού αποθετηρίου, καθώς και της πολιτιστικής πύλης του Δ. Βύρωνα πραγματοποίησαν οι Αλέξανδρος Τσιώκος, ο Γιώργος Πλαβούκος και ο Γιώργος Τσιγκουράκος (MainSys της Elidoc).

Με το έργο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Πολιτισμού Δ. Βύρωνα», ο Δήμος, ψηφιοποίησε και τεκμηρίωσε το πιο σημαντικό πολιτισμικό υλικό που διαχειρίζεται σε πέντε (5) βασικά διακριτά αρχεία:

  1. Αρχείο του Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων»
  2. Αρχείο του Παιδικού Φεστιβάλ
  3. Αρχείο του Φεστιβάλ «Γειτονιές Πολιτισμού»
  4. Αρχείο του Φεστιβάλ «Χειμώνας Άνοιξη»
  5. Φωτογραφικό Αρχείο και ανέκδοτο υλικό που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή των Μικρασιατών στις νέες εστίες τους

Ο Δήμος Βύρωνα μέσω του έργου αυτό αποσκοπεί:

  1. Να ψηφιοποιήσει και να τεκμηριώσει το πιο σημαντικό πολιτισμικό υλικό που διαχειρίζεται (υλικό από τα φεστιβάλ πολιτισμού και ανέκδοτο ιστορικό υλικό από την Μικρασιατική Πολιτισμική Κληρονομιά του Δήμου) και να το οργανώσει με χρήση συστήματος διαχείρισης τεκμηρίων ανοιχτού κώδικα και προτύπων (EAD, Dublin Core κ.α.).
  2. Να παρουσιάσει μέσω του διαδικτύου το σύνολο των ψηφιοποιημένων αντικειμένων στο παγκόσμιο κοινό. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες θα πραγματοποιούνται με πολυκαναλική διάθεση του ηλεκτρονικού περιεχομένου, όπου αυτό είναι δυνατόν (κυρίως το οπτικοακουστικό), με έμφαση στη διάθεση του περιεχομένου μέσω web tv. Επιπρόσθετα οι διαδικτυακές υπηρεσίες θα κάνουν χρήση Web 2.0 εργαλείων, Social Media καναλιών, διασύνδεσης φυσικού κόσμου με τον ηλεκτρονικό (smart tags).
  3. Να δημιουργήσει ένα χώρο όπου απλοί πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εναποθέτουν ανέκδοτο ιστορικό και λαογραφικό υλικό από τη Μικρασιατική Πολιτισμική Κληρονομιά του Δήμου.
  4. Να υιοθετήσει την αρχή του «Σχεδιάζοντας για Όλους», εντάσσοντας προϋποθέσεις και όρους προσβασιμότητας σε ΤΠΕ για άτομα με αναπηρία βασιζόμενες στα (WAI/WCAG) στο επίπεδο προσβασιμότητας ΑΑ.
  5. Να τοποθετήσει το παραχθέν ηλεκτρονικό περιεχόμενο και τις διαδικτυακές υπηρεσίες του έργου σε Κέντρα Δεδομένων (Data centers) τα οποία είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα.

Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 138.445 €, συγχρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους. Το σύνολο των δαπανών του έργου αντλήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υλοποιήθηκε από την εταιρεία «Elidoc» μετά από σχετικό διαγωνισμό.

Οι φωτογραφίες είναι της Μιχαέλας Μαραζώτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια