Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για την Εργατική Πρωτομαγιά

Διαβάστε την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για την Εργατική Πρωτομαγιά:

Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι βαθιά χαραγμένη στη συνείδηση και στις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο Σικάγο το 1886, η αστυνομία αιματοκυλά τη διαδήλωση των εργατών που διεκδικούσαν οκτάωρη εργασία και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Στην Ελλάδα, την 1η Μαΐου του 1893 έγινε η πρώτη διαδήλωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη με τη συμμετοχή περίπου 2000 αγωνιστών. Οι εργάτες διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης τη Κυριακάτικης αργίας και της κρατικής ασφάλισης για θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Τον Μάιο του 1936 ο στρατός και η αστυνομία άρχισαν να πυροβολούν τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης με τραγικό απολογισμό 12 νεκρούς εργάτες και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ενέπνευσαν τον Γ. Ρίτσο να γράψει τον «Επιτάφιο».

Την Πρωτομαγιά του 1944 οι Ναζί εκτελούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστές πατριώτες, πολιτικούς κρατούμενος, σε μια από τις πιο μαύρες ημέρες της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα.

1 Μαΐου 2015, η νεοφιλελεύθερη επίθεση που δεχόμαστε στοχοποίησε τα εργασιακά δικαιώματα. Στην Ελλάδα του μνημονίου η προστασία της εργασίας θωρήθηκε βαρίδι και η επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα έγινε πραγματικότητα (αυθαιρεσία πολλών εργοδοτών, καταστρατήγηση των οκτάωρου, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αμφισβήτηση της αργίας της Κυριακής κ.α.). Τα οράματα της εργατικής Πρωτομαγιάς – 8 ώρες δουλειάς – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ψυχαγωγία – είναι επίκαιρα όσο ποτέ με τα αιτήματα της εργατικής τάξης να παραμένουν ζωντανά.

Αν προσθέσουμε δε ότι η ανεργία ξεπέρασε το 30% κι ότι η φτώχεια και η εξαθλίωση κτύπησε όλο και περισσότερες ομάδες του πληθυσμού θα λέγαμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Ο Δήμος Βύρωνα τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά με τριήμερες εκδηλώσεις:

1 Μαΐου: Μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων κ.λπ.. Για να απαιτήσουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σταθερή και μόνιμη δουλειά, Υγεία και Παιδεία για όλους.

2 Μαΐου: Η “Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου” παρουσιάζει τη συμμετοχική παράσταση Θεάτρου Φόρουμ «ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ…», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού, στις 20.00, στο “Στέκι Νεολαίας” του Δήμου Βύρωνα στο Ταπητουργείο(Βαϊνδηρίου 32, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Βύρωνας). Είσοδος Ελεύθερη.

3 Μαΐου: Παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Τζόκα, «Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων», ένα ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο τη ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Βύρωνα (Καραολή & Δημητρίου 36-44).

«Δεν ανοίγουμε σήμερα/ δε δουλεύουμε/ γιορτή έχουμε

ξόδι έχουμε/ κόκκινα πουκάμισα/ κόκκινα γαρίφαλα.

Μην τους φοβάσαι/ στο φόβο σου ποντάρουν/ το κόκαλο είναι άσπρο

η πόρτα μαύρη/ μαζί με τη γροθιά σου/ σφίγγεται ο ήλιος»

Γιάννης Ρίτσος, Συντροφικά τραγούδια, Σ. Ε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια