Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση: “Πολλά είναι αυτά που μας πειράζουν σε σχέση με τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς”

Ανακοίνωση της “Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Παρέμβασης Βύρωνα” για του Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς:

“Πολλά είναι αυτά που μας πειράζουν σε σχέση με τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς !!!”

Θα περίμενε  κανείς ή καλύτερα θα είχε την αξίωση , οι Παιδικοί Σταθμοί στο Δήμο Βύρωνα εν έτη 2014 να έχουν μια σύγχρονη εικόνα με το αναγκαίο προσωπικό,  με κτήρια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της προσχολικής αγωγής και να φιλοξενούν όλα τα παιδιά που ζουν στην πόλη χωρίς αποκλεισμό κανενός. Με τον απαιτούμενο εξοπλισμό διαθέσιμο, με βιβλιοθήκες, εργαστήρια, ασφαλείς αύλειους χώρους και υλικά που να βοηθούν πραγματικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού .

Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Βύρωνα αυτή την στιγμή είναι  λες και έχουν ξεχαστεί  δεκαετίες πίσω …Κτήρια ακατάλληλα που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των Παιδικών Σταθμών, έπιπλα φθαρμένα  και  υλικά  λιγοστά που και δεν φτάνουν και δεν ” κάνουν ” για το παιδαγωγικό έργο …

Η πραγματικότητα των Παιδικών Σταθμών διαψεύδει κάθε προσδοκία και αξίωση.

Παραθέτουμε ορισμένα  ζητήματα  που μας ενοχλούν και μας πειράζουν, απαιτώντας από τη Δημοτική Αρχή να σκύψει πάνω σε αυτά, να δώσει  λύση και να μην ακολουθήσει την πεπατημένη πολιτική και διαχείριση.

Δεν μπορούμε και δεν μας ταιριάζει   να λέμε ” ε τι να κάνουμε …δεν πειράζει …

Γιατί …. 

Πειράζει που ενώ δίνεται η δυνατότητα  να υπάρξει σχεδιασμός έγκαιρος για τηνπρόσληψη του προσωπικού και κατά συνέπεια της κάλυψης των σχετικών αναγκών, αυτό δεν γίνεται .

Πειράζει που ο  δρόμος είναι μακρύς  …και τα λεφτά του ΕΣΠΑ δεν βρίσκουν τον τελικό αποδέκτη που είναι οι Παιδικοί Σταθμοί . Και για να λέμε τα πράγματα όπως πρέπει τον τελικό αποδέκτη που είναι το ίδιο το παιδί.  Γιατί ο χαμένος σε αυτή την υπόθεση είναι το παιδί . Και αυτό δεν είναι λίγο …

Πειράζει γιατί εκταμιεύονται γι αυτό το σκοπό, για να μπορεί το μικρό παιδί ναδιαπαιδαγωγείται, όπως πρέπει, σε σύγχρονους χώρους αγωγής .

Και αν αυτά τα λεφτά τα διαθέτουν αλλού …είναι ανήθικο και άδικο  όσο βαρύ και αν ακούγεται …Γιατί είναι σαν να κλέβεις από την  κοινωνία  την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος …

Πειράζει που θέλουμε να δημιουργήσουμε παιδιά που ανακαλύπτουν, εξερευνούν, παιδιά δραστήρια αλλά δεν έχουμε  τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό για να μπορεί να γίνει αυτό.

Πειράζει να βλέπουμε γονείς και προσωπικό να βάζουν  βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες των Παιδικών Σταθμών κάτι που θα χε καλυφθεί από τη χρηματοδότηση …

Εάν δίνονταν  τα χρήματα του ΕΣΠΑ και της κρατικής χρηματοδότησης στο σύνολο τους, και δεν πήγαιναν για άλλους σκοπούς ,  η εικόνα στους Παιδικούς Σταθμούς θα ήταν τελείως διαφορετική. Θα είχαμε περισσότερους εργαζόμενους, περισσότερο παιδαγωγικό υλικό, καλύτερους αύλειους χώρους, περισσότερους Σταθμούς και  θα είχαν καταργηθεί και τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς.

Πειράζει που ο νέος Παιδικός Σταθμός της Γρανικού δεν έχει ακόμη κανονικό ρεύμα, λειτουργεί με το εργοταξιακό και δεν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το σύστημα θέρμανσης, και επιπλέον έχει τραγικές ελλείψεις σε υλικά …

Πειράζει που στον 10ο Παιδικό Σταθμό δεν βγαίνουν στην αυλή τα παιδιά εδώ και 2 μήνες επειδή έχει κριθεί ακατάλληλος ο αύλειος χώρος …

Πειράζει που κάποια τμήματα έχουν μείνει με έναν παιδαγωγό στην τάξη γιατί ο ”έγκαιρος σχεδιασμός ” για την πρόσληψη του  προσωπικού δεν ήταν    ” εύστοχος ” …

Πειράζει  που μπήκαμε στο Νοέμβρη και ακόμη γίνονται  προσαρμογές νέων παιδιών, γιατί  τώρα τα υποδέχτηκαν οι Σταθμοί (λόγω έλλειψης προσωπικού ) με  το τραγικό παράδειγμα του 3ουΠ.Σ. στη   Γρανικού   να υποδέχονται τώρα   σαράντα (40) νέα παιδιά λόγω της έλλειψης τεσσάρων ( 4) ατόμων από το προσωπικό του Σταθμού …

Πειράζει που οι μάγειρες δεν έχουν όλα τα αναγκαία και απαραίτητα υλικά για την παρασκευή και διάθεση του φαγητού στα παιδιά.

Πειράζει που αυξήθηκε το ωράριο των παιδαγωγών κατά 10 ώρες την εβδομάδα, εξουθενώνοντας τους παιδαγωγούς με άμεσες επιπτώσεις στο παιδαγωγικό έργο .

Πειράζει που αυτή τη  χρονιά λειτούργησε και τρίτος Σταθμός στον Καρέα, σε ενοικιαζόμενο ιδιωτικό χώρο κάτω από την πυλωτή πολυκατοικίας ενώ καλύπτονταν οι ανάγκες από τους ήδη υπάρχοντες Σταθμούς . 

Πειράζει που γίνονται αναθέσεις σε ιδιώτες για εργασίες που μπορούν να διεκπεραιώνονται από το Ν. Πρόσωπο ή το Δήμο, δίχως εξωτερικούς συνεργάτες. 

Πειράζει όταν μπορεί να γίνει οικονομία κλίμακας σε λειτουργικά έξοδα και δεν γίνεται, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην λειτουργία των σταθμών.

Για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα… λυπούμαστε δεν μπορούμε να κάνουμε  ότι ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ … 

Δεν σωπαίνουμε, δεν συναινούμε σε αυτή την κατάσταση. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης και των μνημονίων που υποβαθμίζουν και διαλύουν τη ζωή μας.

Διεκδικούμε αλλαγή πολιτικής από την κεντρική εξουσία και την δημοτική αρχή. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τους δημοτικούς σταθμούς . Όχι στις αναθέσεις έργων σε ιδιώτες. Όχι στην κοινωφελή εργασία, τον εθελοντισμό, τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Προσλήψεις μονίμου προσωπικού. Τήρηση των αναλογιών παιδιών – παιδαγωγών. Δημιουργία νέων σταθμών στις γειτονιές της πόλης. Κατάργηση των τροφείων. Ενσωμάτωση των Παιδικών Σταθμών στο Δήμο.

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση Βύρωνα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια