Νέα συνδικαλιστική παράταξη στους O.T.A.

Κείμενο-ανακοίνωση του Μηναΐδη Κώστα, επικεφαλής της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ε.Σ.Π.Ε.-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στους Ο.Τ.Α. για την δημιουργία της νέας συνδικαλιστική παράταξης:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ στους Ο.Τ.Α.
Το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 στα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της νέας συνδικαλιστικής παράταξης στους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού με την επωνυμία «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α.». Είχε προηγηθεί στο πρόσφατο Συνέδριο [35ο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων)], που έγινε το Νοέμβριο 2013, η εμφάνιση της παράταξης και η συμμετοχή της στις Αρχαιρεσίες του Συνεδρίου (35ο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) με την επωνυμία ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ, όπου μάλιστα πήγε και πολύ καλά. Εμείς οι εργαζόμενοι εδώ στο Δήμο Βύρωνα, σαν ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Ε.Σ.Π.Ε. – Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α., από τον παρελθόντα χρόνο έως και σήμερα, με τη στάση μας, την κριτική μας, τις ανακοινώσεις μας και τις θέσεις μας, όσον αφορά τη λειτουργία του Συνδικαλιστικού κινήματος, σε σχέση με την κρίση κ.λπ., ας μας επιτραπεί να υπογραμμίσουμε ότι συμβάλαμε σημαντικά και στηρίξαμε θερμά, με όλες μας τις δυνάμεις, το καινούριο εγχείρημα, γι’ αυτό και αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, μαζί βέβαια και με όλους τους άλλο υς εργαζόμενους στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου Δημόσιου ανά την επικράτεια. Έτσι λοιπόν η νέα μας επωνυμία είναι ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Ε.Σ.Π.Ε. – ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α. με υπότιτλο ΑΥΤΟΝΟΜΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ – ΕΝΩΤΙΚΗ – ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η δημιουργία αυτής της καινούριας παράταξης είναι το αποτέλεσμα της στάσης και της δραστηριότητας που επέδειξε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα κατά την κρίση η Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α., η οποία 1) έχοντας άλλοτε σχετική πλειοψηφία και άλλοτε απόλυτη στα όργανα της Ομοσπονδίας (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) πρωτοστάτησε στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές τον εαυτό της, συμβάλλοντας στο μέγιστο βαθμό στη συνεχή βελτίωση της ζωής των εργαζόμενων πριν την κρίση, ενώ 2) κατά τη διάρκεια της κρίσης στάθηκε με όλες της τις δυνάμεις στο πλευρό τους και στο πλευρό της κοινωνίας, παλεύοντας και πρωτοστατώντας για την ανατροπή αυτής της άθλιας και καταστροφικής, ακραίας, νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων, μαζί με τους εργαζόμενους και έχοντας ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και τη στήριξή τους. 3) Αξίζει, πιστεύουμε, να τονίσουμε εδώ ότι συνέβαλε επίσης καθοριστικά έτσι ώστε οι αποφάσεις να παίρνονται, είτε αφορούν κινητοποιήσεις, είτε στρατηγικές και στόχους, από τις Συ σκέψεις των Διοικητικών Συμβουλίων (Δ.Σ.) των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, τα οποία στις Συσκέψεις αυτές μεταφέρουν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζόμενων. 4) Να επισημάνουμε ακόμη ότι, είτε είχε την απόλυτη πλειοψηφία στα όργανα της Ομοσπονδίας είτε τη σχετική πλειοψηφία, πάντα τις θέσεις τις διένεμε αναλογικά και στις άλλες παρατάξεις, και πάντοτε επιδίωκε τη συνεργασία τους, μακριά από αντιλήψεις του τύπου «έχω το μαχαίρι και το πεπόνι και κάνω ό,τι θέλω». 5) Ένας άλλος τομέας δε στο οποίο ξεχώρισε η Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. ήταν η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε στο να υπάρξει ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μεταξύ των Ομοσπονδιών και των άλλων κλάδων του Δημόσιου Τομέα αλλά και μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα ενότητας και συνεργασίας, έτσι ώστε το οργανωμένο Συνδικαλιστικό Κίνημα να μπορούσε να απευθυνθεί με πολύ καλύτερους όρους για συνεργασία στην κοινωνία και στους κοινωνικούς της Φορείς και Συλλογικότητες, κάνοντας κοινωνικές συμμαχίες και σχηματίζοντας ένα ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ενάντια στις άθλιες, καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, που όλα αυτά τα χρόνια εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ. με τα διάφορα δεκανίκια τους, σε αγαστή συνεργασία με την ΤΡΟΪΚΑ (Ευρ. Κεντρ. Τράπεζα – Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε.). 6) Τα λόγια (ανακοινώσεις) και τα έργα της (αγώνες-διεκδικήσεις) συμβάδισαν αρμονικά έχοντας πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους, έως και καθόλου. Δυστυχώς όμως αυτή η προσπάθεια δεν είχε, τουλάχιστον μέχρι τώρα, τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
Αυτό που επέδειξαν οι άλλες Συνδικαλιστικές παρατάξεις, όλου του ιδεολογικού φάσματος, σε αντίθεση με τα παχιά και ωραία λόγια που μπορεί να γράφουν στις ανακοινώσεις τους, ήταν αδράνεια, απροθυμία και άρνηση, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων κατέληξε στην υπονόμευση και σε διασπαστικές στρατηγικές και τακτικές, ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της ΤΡΟΪΚΑ. Η παραπάνω κριτική είναι αυτονόητο ότι αφορά στο ακέραιο και το υπόλοιπο κομμάτι της Π.Α.Σ.Κ.Ε. όσον αφορά το Δημόσιο πλην Ο.Τ.Α. και σε επίπεδο Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αλλά και Γ.Σ.Ε.Ε.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
– Ένας άλλος δε πολύ σημαντικός λόγος που συνεχίζεται η βάρβαρη, αδιέξοδη και ισοπεδωτική πολιτική των μνημονίων, είναι το γεγονός ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί, τα κόμματα κ.λπ. που αυτοπροσδιορίζονται στο λεγόμενο ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΤΟΞΟ, από την αρχή της κρίσης έως και σήμερα, δεν κατάφεραν να συνεργαστούν, κάνοντας στην άκρη τα θέματα στα οποία έχουν ριζικές διαφωνίες, και βρίσκοντας κοινές συνισταμένες στη βάση χάραξης μιας ευρύτερης αντιμνημονιακής, εναλλακτικής πολιτικής, που θα έβγαζε τον τόπο και την κοινωνία από τα αδιέξοδα, την εξαθ λίωση και την καταστροφή. Έχουν δε επιδείξει τέτοια ανικανότητα στο να βρούνε κοινές συνισταμένες και να συνεργαστούν που μας κάνει πολλές φορές να πιστεύουμε και να υποψιαζόμαστε ότι στην πραγματικότητα δεν θέλουν κάτι τέτοιο, έχοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους αυταπάτες για αυτοδυναμίες και πανίσχυρα μονοκομματικά σχήματα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι προσχηματικά κάνουν ότι ενδιαφέρονται και ανησυχούν για τον τόπο και την κοινωνία και ότι γι’ αυτούς αυτό που προέχει περισσότερο είναι η παράταξη και το κόμμα τους με τη στε νή, ξεπερασμένη λογική μιας ιδιότυπης νομενκλατούρας, ενώ όλα τα άλλα έπονται γι’ αυτούς.
– Κάνουν ωστόσο και ένα άλλο μεγάλο λάθος αν νομίζουν ότι οι πολίτες και η κοινωνία που υποφέρει και βάλλεται άγρια θα συνεχίσει να ανέχεται αυτήν την κατάσταση, παρέχοντας τους στήριξη με την ψήφο της, αν συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια αλαζονεία, αναλγησία και παχυδερμισμό. Η κοινωνία οφείλει, και πιστεύουμε πως θα το κάνει στο βαθμό που αισθάνεται εγκλωβισμένη, ανάμεσα στους πολύ καλά Συνεργαζόμενους μνημονιακούς και στους ανίκανους για Συνεργασία Αντιμνημονιακούς, να αναζητήσει μόνη της εναλλακτικές αντιμνημονιακές, προοδευτικες, δημοκρατικές λύσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωσή τους.

ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΑΝ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Όλοι εμείς λοιπόν οι εργαζόμενοι κάναμε το βήμα αφού βλέπαμε και αισθανόμασταν ότι χρεωνόμασταν άδικα σε μεγάλο βαθμό βάρη και κριτική 
– για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Συνδικαλιστικό Κίνημα και οι παρατάξεις σε αυτό χωρίς καμιά εξαίρεση, ενώ 
– και η ονομασία της Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν βοηθούσε εκείνα τα κομμάτια της κοινωνίας και εκείνους τους εργαζόμενους που δεν παρακολουθούν τα Συνδικαλιστικά δρώμενα από κοντά, για διάφορους λόγους, να καταλάβουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές και αποκλίσεις, χωρίς βέβαια να παριστάνουμε τους «αναμάρτητους». Γιατί όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, και κυρίως η ίδια η ζωή, όταν δραστηριοποιείσαι και ασχολείσαι με τα κοινά, νομοτελειακά και λάθη θα κάνεις και αδυναμίες θα έχεις, φτάνει τα παραπάνω φαινόμενα να προσπαθεις σκληρά να τα διορθώσεις και να τα ξεπεράσεις κάθε μέρα και όχι να εξοικειώνεσαι με αυτά, δικαιολογώντας τα και ρίχνοντας το φταίξιμο για την ύπαρξή τους σε όλους τους άλλους πλην από τον εαυτό σου, με την ευρύτερη έννοια. Όλοι εμείς λοιπόν οι εργαζόμενοι που κάναμε τις παραπάνω διαπιστώσεις, μέσα στους οποίους είναι και η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Ε.Σ.Π.Ε. – Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. εδώ, στο Δήμο Βύρωνα, στηρίξαμε και προχωρήσαμε στη Δημιουργία της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στους Ο.Τ.Α.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Μια καινούρια Συνδικαλιστική Παράταξη που βασικές της αρχές είναι η Λειτουργία και η Ύπαρξη ενός Συνδικαλιστικού Κινήματος χωρίς φαινόμενα όπως: – ο Συντεχνιακός – ο Κομματικός – και ο Γραφειοκρατικός Συνδικαλισμός.
– Ενός Συνδικαλιστικού Κινήματος Μαζικού – Ταξικού – Πολιτικοποιημένου – Αυτόνομου στην υπηρεσία των εργαζόμενων, του λαού και του τόπου. Τμήμα του ευρύτερου δημοκρατικού – προοδευτικού κινήματος που συνενώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με όραμα και στόχο τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής Απελευθέρωσης.
– Ένα Συνδικαλιστικό Κίνημα που δεν θα απαξιώνει τον ίδιο του τον εαυτό και θα αυτοενοχοποιείται.
– Για τη ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους ΟΤΑ, όπως αναφέρει και η ιδρυτική της διακήρυξη που ακολουθεί μετά την ανακοίνωση αυτή, και πραγματικά αξίζει να την διαβάσετε, το ζητούμενο δεν είναι απλά και μόνο η εκτόνωση του θυμού, της οργής και της αγανάκτησης αλλά η ουσιαστική αντίσταση, η οποία γίνεται όταν τη σχεδιάζεις με τη λογική και αγωνίζεσαι με την ψυχή.
– Η «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους ΟΤΑ» θα πρωτοστατήσει στις μάχες για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και όσων τις υπηρετούν. Θα λειτουργήσει με βασικό στόχο την αποκατάσταση της ενότητας, ξεκινώντας από τη βάση και φτάνοντας στην κορυφή, διαφυλάττοντας την αυτονομία της παράταξης, ιδιαίτερα από πολιτικούς και κόμματα που έχουν ως κύριο στόχο την ένταξη των συνδικάτων σε κομματικούς σχεδιασμούς.
– Εκτιμάει ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με πιο έντονα κοινωνικά, ταξικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, με στόχο την αλλαγή του συσχετισμού των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την κατάκτηση ενός νέου κοινωνικού μοντέλου δικαιοσύνης και προόδου, για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα επενδύει στην πραγματική οικονομία, θα ενισχύει την ισόρροπη ανάπτυξη και τη βιώσιμη απασχόληση, θα συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
– Καλεί παράλληλα και τις άλλες Συνδικαλιστικές Παρατάξεις να δείξουν και αυτές την ωριμότητα, το αίσθημα ευθύνης και κυρίως το σεβασμό, καθώς μόνο με αυτά τα στοιχεία μπορεί να οικοδομηθεί η ενότητα, η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη.
– Η «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους ΟΤΑ» φιλοδοξεί να εκφράσει τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιδιώκει τη συγκρότηση ευρύτερων μετώπων και συμμαχιών με δυνάμεις του πνεύματος, του πολιτισμού αλλά και με κοινωνικές ομάδες και στρώματα. Ξεκαθαρίζει ότι για την παράταξη δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε κόμματα του πολιτικού τοπίου ούτε είναι δυνατόν να υπάρχει, ενώ ο μοναδικός πολιτικός φορέας που θα την εκπροσωπήσει είναι αυτός που θα αναδειχθεί και θα γιγαντωθεί μέσα από το λαϊκό προοδευτικό κίνημα.

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
α) Καλούμε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου, πολιτικών αντιλήψεων και κομματικών προτιμήσεων ή εντάξεων, αλλά και την ίδια την κοινωνία, τους πολίτες, τους κοινωνικούς της φορείς, ομάδες και συλλογικότητες, κάνοντας στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν και εστιάζοντας και επικεντρώνοντας σε αυτά που μας ενώνουν, να συνεργαστούμε κάνοντας τις υπερβάσεις που χρειάζονται και απαιτούν οι συνθήκες, σεβόμενοι την αυτονομία ο ένας του άλλου σε ατομικό και Συλλογικό επίπεδο με τρόπο σοβαρό και ακέραιο έτσι ώστε να απαλλαγούμε μια ώρα αρχύτερα από τις ακραίες, ανάλγητες, βάρβαρες, ισοπεδωτικές, απάνθρωπες, καταστροφικές και αδιέξοδες, νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων.
β) Παράλληλα όμως, και αυτό είναι εξίσου πάρα πολύ σημαντικό, να απαλλαγούμε από όλα εκείνα που μας κρατούσαν μέχρι σήμερα σε απόσταση και αντιπαλότητα μεταξύ μας, όλες εκείνες τις αιτίες που μας δημιουργούσαν και μας γέμιζαν αισθήματα απογοήτευσης και μεγάλης απόλυτα δικαιολογημένης δυσαρέσκειας, με αποτέλεσμα την αδράνεια, την αποστασιοποίηση, την πολυδιάσπαση, τον κατακερματισμό των δυνάμεων και την εσωστρέφεια με όρους στενά δογματικούς – ιδεολογικούς έτσι ώστε μέσα από αυτήν την κατάσταση να επωφελούνται όλοι αυτοί, που από αυτές τ ις άθλιες πολιτικές εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους σε βάρος της κοινωνίας, των εργαζόμενων και του τόπου.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Ε.Σ.Π.Ε. – ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α.
e-mail: [email protected]

Ακολουθεί ολόκληρη η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στους Ο.Τ.Α.

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια πρωτοφανή επίθεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των συντεταγμένων εκφραστών τους σε βάρος των Δημοσίων αγαθών, του κοινωνικού κράτους, της μισθωτής εργασίας, της ίδιας μας της ζωής. Μια βίαιη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας προς όφελος του κεφαλαίου. Η χώρα μας επιλέχθηκε ως το πειραματόζωο, πάνω στο οποίο εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζεται μία συνταγή η οποία οδηγεί τον ασθενή στο θάνατο αντί στην ανάρρωση.
Με την μνημονιακή πολιτική μετέτρεψαν την χρηματοπιστωτική κρίση σε κρίση χρέους κρατών, που τίθεται εκβιαστικά για την αποδόμηση κάθε στοιχείου κοινωνικού κράτους, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη διεύρυνση της φτώχειας, την «έκρηξη» της ανεργίας, την επιβολή του τρόμου και της ανασφάλειας για το αύριο. Πριμοδοτούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των πολιτών και του Κοινωνικού και Δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσιών. Η οικονομική κρίση και η ακραία νεοφιλελεύθερη διαχείρησή της έχουν προκαλέσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα . Οι συνέπειες στην κοινωνία είναι τραγικές. Η ανεργία «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το σύστημα υγείας έχει διαλυθεί, το εργασιακό περιβάλλον έχει ισοπεδωθεί. Η φτώχια αυξάνεται δραματικά. Η δημοσιονομική σταθερότητα με το ακραίο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, αντί να δημιουργήσει δυναμική ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης, οδήγησε σε δραματική υποχώρηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης και σε υπονόμευση της ομαλότητας, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Όμως, οι γνήσιοι εκφραστές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού επιμένουν στην υλοποίηση στόχων που χρόνια θέλουν να πετύχουν και τώρα βρήκαν την ευκαιρία της κρίσης για να επιβάλουν την αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους και του εργατικού δικαίου προς όφελος του κεφαλαίου. Στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. συκοφαντούνται, τα Δημόσια και Κοινωνικά αγαθά απαξιώνονται, για να παραδοθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία ως εμπορεύσιμα είδη και να εξυπηρετηθούν οι απανταχού κερδοσκόποι και οι δυνάμεις της αγοράς.
Στην κοινωνία υπάρχει αναβρασμός. Ένα ρεύμα συστημικής αμφισβήτησης που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Ο λαός βράζει σαν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Την ώρα αυτή που οι ταξικές αντιθέσεις βαθαίνουν δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων. Εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποταθούν σε ιδιωτικές δομές για θέματα πρόνοιας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού και εκείνοι που καταδικάζονται σε εξαθλίωση φυσική και πνευματική, αφού χωρίς καμία οικονομική δυνατότητα δεν μπορούν να προσφύγουν για τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα σε αντίσ τοιχες κρατικές δομές.
Η οικονομική κρίση και η είσοδος μας στα μνημόνια έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στο Κοινωνικό κράτος, τόσο στην έκτασή του, όσο και στη ποιότητά του. Η βασική νεοφιλελεύθερη οπτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, μέσα από δημοσιονομικούς περιορισμούς και συρρίκνωση του κράτους, έχει ευθεία αντανάκλαση και στο Κοινωνικό κράτος. Το συνδικαλιστικό κίνημα είχε και έχει υποχρέωση να μετατρέψει αυτή την ενέργεια σε οργανωμένη και συντεταγμένη προωθητική δύναμη αντίστασης και ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν επιβληθεί και ανάκτησης των δικαιωμάτων μας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να εργαστεί για τη συστράτευση δυνάμεων με στόχο την προώθηση, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και κινήματα, των αναγκαίων ριζικών αλλαγών και μετασχηματισμών του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Είναι σαφές πως το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Στην επίθεση αυτή έπρεπε με γρήγορα αντανακλαστικά να αντιληφθούμε ότι στον «πόλεμο» πας για να πολεμήσεις. Η διαδικασία της διπλωματίας έχει αποτύχει ήδη. Έτσι λοιπόν και ο συνδικαλισ μός της «διαπραγμάτευσης» πρέπει πλέον να δώσει τη θέση του στο μαχόμενο, αγωνιστικό, διεκδικητικό συνδικαλισμό. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να ανακτήσει τον διεκδικητικό, ταξικό, πολιτικό του ρόλο ώστε να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα και συνέπεια στις νέες δύσκολες συνθήκες, αλλά και στις προσδοκίες των εργαζομένων για ανατροπή των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Έχουμε χρέος να συμβάλλουμε στην αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος, μεταφέροντας την εμπειρία μας και ευελπιστώντας σε ένα νέο ξεκίνημα με συνδικαλιστικό κίνημα που θα ανταποκρίνεται στο ρόλο του με αρχές και αξίες που ιστορικά είναι ταγμένο να υπηρετεί. Αξίες που οφείλουμε και έχουμε χρέος να επαναφέρουμε στο προσκήνιο σε μία εποχή που ο συνδικαλισμός ως γνήσια έκφραση των εργαζομένων και της κοινωνίας είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Επιμέρους ενέργειες, συζητήσεις κάτω από το τραπέζι και προσωπικές διαδρομές κάποιων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου το συνδικαλιστικό κίνημα να συκοφαντηθεί και να απαξιωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων και της Ελληνικής κοινωνίας. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να μείνουν πίσω, να ξεπεραστούν για να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Το κίνημα της εργασίας, όσα προβλήματα και αν είχε και έχει στο εσωτερικό του, όσες αγκυλώσεις και εξαρτήσεις και δομικές αδυναμίες, υπονόμευαν την αποτελεσματικότητά του, έπρεπε ΑΜΕΣΑ να αντιληφθεί ότι οι εργαζόμενοι δέχονται ανελέητη επίθεση και να προβεί σε ενέργειες για την αναχαίτιση και την εξουδετέρωσή της. Αντί αυτού, το συνδικαλιστικό κίνημα έδειξε να ολιγωρεί και αρκετοί εκ των πρωταγωνιστών να ισορροπούν μεταξύ της καταγγελίας και της αποδοχής του μνημονιακού «μονόδρομου» των αντιλαϊκών μέτρων.
Σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα συνολικά είναι βαθιά τραυματισμένο. Οι νέοι εργαζόμενοι αποστρέφονται την εμπλοκή τους στα κοινά. Η γραφειοκρατία, η παθητική ακόμα και σήμερα εξάρτηση από τους κομματικούς μηχανισμούς, η αδιαφάνεια, η λογική των «ημετέρων», το οδήγησαν σε μια παθητική ταύτιση με τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μπροστά σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του σκληρού καπιταλισμού που κατεδαφίζει όλα τα εργασιακά δικαιώματα, τα κεκτημένα με αιματηρούς αγώνες, καλούμαστε να αγωνιστούμε για την επανασύσταση του Κ οινωνικού κράτους και για την επανακατάκτηση των αγαθών που οφείλουν και πρέπει να είναι Δημόσια αν θέλουμε να θεωρούμαστε άνθρωποι και όχι γρανάζια ενός απάνθρωπου και βάρβαρου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Οι πόροι του προϋπολογισμού είναι τραγικά ανεπαρκείς από ένα Α.Ε.Π. που βυθίζεται ραγδαία λόγω ύφεσης και μνημονιακών πολιτικών.
Για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος απαιτείται ανατροπή αυτών των πολιτικών και των αντιλήψεων τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τη στήριξη του Κοινωνικού κράτους σε περίοδο οικονομικής κρίσης απαιτείται επαρκής χρηματοδότηση των κοινωνικών πολιτικών που να προστατεύει τα κοινωνικά αγαθά. Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις Κοινωνικών δομών είναι στην ίδια λογική συρρίκνωσης των Δημόσιων και Κοινωνικών αγαθών. Η πολιτική αυτή συνοδεύεται από τη δραστική μείωση των εργαζομένων σε αυτές και την στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η δέσμευση της κυβέρνησης για 25.000 απολύσεις μέσω διαθεσιμότητας αξιολόγησης και κινητικότητας δεν εξαιρούν ούτε τις Κοινωνικές υπηρεσίες, αφού κεντρικός πολιτικός στόχος είναι πρωτίστως η ολοκληρωτική απαξίωση των Κοινωνικών υπηρεσιών, η ιδιωτικοποίησή τους και η ανταποδοτικότητα που θα επιφέρει μετακύλιση του κόστους για μια ακόμη φορά στον ήδη εξαθλιωμένο πολίτη.
Οι συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης μας αναγκάζουν να επιχειρήσουμε μια νέα αρχή.
Μια νέα αρχή χωρίς φαινόμενα όπως:
• Ο συντεχνιακός συνδικαλισμός.
• Ο κομματικός συνδικαλισμός.
• Ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός.
Με αυτά πρέπει να ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ οριστικά. Η ανατροπή μιας αντίληψης και μίας θεωρίας που εν τέλει υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να ανατραπεί από έξω προς τα μέσα. Εμείς θέλουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα, με ευελιξία, αγωνιστικότητα, μαχητικότητα και επικοινωνιακά «όπλα» χρήσιμα για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής λαίλαπας, των μέτρων εξόντωσης της κοινωνίας γενικότερα αλλά και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτήν ειδικότερα.
Η ίδρυση της «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στους Ο.Τ.Α.» φιλοδοξεί να εκφράσει τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιδιώκει τη συγκρότηση ευρύτερων μετώπων και συμμαχιών με δυνάμεις του πνεύματος, του πολιτισμού αλλά και με κοινωνικές ομάδες και στρώματα. Οι στόχοι και οι αρχές που επέβαλαν την ίδρυσή της, συνδέονται διαχρονικά με τους μεγάλους αγώνες του λαού μας για ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη. Σε μια περίοδο που πολύμορφα κέντρα συμφερόντων του επιτίθενται συντονισμένα, επιχειρώντας για ίδιον όφελος την ακύρωση του ρόλου και της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος, πρέπει να υπερασπιστούμε την γέννηση, τη διαχρονική του πορεία, τις κατακτήσεις του, τη συνεισφορά του στην κοινωνική εξέλιξη.
Η «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α.» είναι σταθερά προσανατολισμένη:
Σ’ ένα συνδικαλιστικό κίνημα Μαζικό-Ταξικό-Πολιτικοποιημένο-Αυτόνομο στην υπηρεσία των εργαζομένων, του λαού και του τόπου. Τμήμα του ευρύτερου δημοκρατικού-προοδευτικού κινήματος που συνενώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με όραμα και στόχο τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης.
Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ΜΑΖΙΚΟ, όταν δεν αποτελεί υπόθεση των τεχνοκρατών και των ειδικών, αλλά όταν στους κόλπους του εκφράζονται και δρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου, πολιτικών αντιλήψεων και κομματικών προτιμήσεων ή εντάξεων.
Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ΤΑΞΙΚΟ, όταν εκφράζει τα ανεξάρτητα συμφέροντα των δυνάμεων της εργασίας για την βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας των όρων εργασίας και διαβίωσης και αγωνίζεται για την κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, όπου οι δυνάμεις της εργασίας θα έχουν το ρόλο που τους ανήκει, ισχυρό ρόλο σε μια κοινωνία συνοχής.
Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, με την έννοια ότι δεν διακατέχεται από συντεχνιακές αντιλήψεις και πρακτικές αλλά εντάσσει στη δράση του ευρύτερους κοινωνικούς στόχους συγκροτώντας συμμαχίες με κοινωνικές δυνάμεις που οι επιδιώξεις τους είναι συμβατές, ίδιες ή ταυτόσημες με αυτές των δυνάμεων της εργασίας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ΑΥΤΟΝΟΜΟ, στο μέτρο που δεν εξαρτάται από κόμματα, εργοδότες, κράτος ή κυβέρνηση, δεν χειραγωγείται και δεν εντάσσει την στρατηγική και την τακτική του σε σχεδιασμούς εκτός των γραμμών του. Είναι αυτόνομο στο μέτρο που έχει ρόλο και λόγο. Που αναπτύσσει την δική του στρατηγική και υποστηρίζει με τακτικές που εκπορεύονται από τα συνδικάτα και τους εργαζομένους.
Θέλουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που δεν θα απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και θα αυτοενοχοποιείται αλλά:
1. Που να αγωνίζεται και να δίνει λύση στα μικρά και μεγάλα ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης και των Δημοσίων Υπαλλήλων.
2. Που θα κλιμακώσει και θα διευρύνει το διαρκή αγώνα για την επαναφορά των μισθολογικών, ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων που αφαιρέθηκαν από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων και της τρόικα.
3. Που θα ενισχύει καθημερινά τις πρωτοβουλίες για την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα αλλά και όσων συνανθρώπων μας την έχουν ανάγκη.
4. Που θα ιεραρχεί τις επιλογές των μορφών κινητοποίησης και παρέμβασης για την συνέχιση και κλιμάκωσή τους, αλλά και τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των κλάδων.
5. Που θα δημιουργεί και θα διευρύνει τις κοινωνικές συμμαχίες με κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα αφού και αυτοί πλήττονται από τις πολιτικές των μνημονίων και της τρόικα.
6. Που θα αναβαθμίσει λειτουργικά τα Νομαρχιακά Τμήματα, τα οποία θα αναλάβουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και δράση του συνδικαλιστικού κινήματος σε Περιφερειακό επίπεδο.
7. Που θα αποδομεί τεχνοκρατικά και επικοινωνιακά την προπαγάνδα κυβέρνησης και Μ.Μ.Ε. για το «σπάταλο» και «υδροκέφαλο» Δημόσιο.
8. Που θα έχει διαφάνεια και αξιοκρατία στα πάντα. Από την καθημερινή λειτουργία του μέχρι τις θεσμικές εκπροσωπήσεις.
9. Που θα έχει το θάρρος να πάρει όλες τις αναγκαίες οργανωτικές και καταστατικές αποφάσεις που θα το καθιστούν πιο λειτουργικό, αγωνιστικό και κινηματικό. Να οργανώσει και να εκφράσει το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων, με ενιαίους όρους και κανόνες.
10. Που θα ενεργοποιήσει με κάθε μέσο και τρόπο τους εργαζόμενους.
11. Που θα έχει συνδικαλιστικά στελέχη μάχιμα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα τα οποία θα λογοδοτούν στους εργαζόμενους.
Η «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α.» θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Θα αγωνιστούμε ώστε να μην περάσουν οι πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες και απάνθρωπες πολιτικές που είδε ποτέ ο τόπος. Αντιτάσσουμε διαφορετικό πολιτικό και συνδικαλιστικό λόγο από αυτόν που έντεχνα, ενορχηστρωμένα, συνειδητά και απροκάλυπτα πλασάρουν επί μήνες διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες και τα χρυσοπληρωμένα παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε.
• Είμαστε από αυτούς που αρνήθηκαν να τους κάνουν πλύση εγκεφάλου.
• Είμαστε από αυτούς που αρνήθηκαν τις λογικές των μονόδρομων.
• Είμαστε από αυτούς που δεν κατάπιαν το άλλοθι.
Για την «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α.», το ζητούμενο δεν είναι απλά και μόνο η εκτόνωση του θυμού, της οργής και της αγανάκτησης αλλά η ουσιαστική αντίσταση η οποία γίνεται όταν την σχεδιάζεις με τη λογική και αγωνίζεσαι με την ψυχή.
Η «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α.» μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεσμεύεται για την συνέχιση με μεγαλύτερη ένταση, περισσότερη ενότητα και μεγαλύτερη αλληλεγγύη του αγώνα για την ανατροπή της πιο ακραίας, βάρβαρης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Από τα Μέλη και τους Φίλους της παράταξής μας δεν λείπει ούτε η τόλμη, ούτε το θάρρος, αλλά κυρίως δεν λείπει η ικανότητα χάραξης στρατηγικής και επιμέρους τακτικής ώστε με τον καλύτερο τρόπο και με το λιγότερο κόστος (όπου είναι δυνατόν), να αποτρέψουμε, να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε την πολιτική της συγκυβέρνησης και της τρόικα.
Επιζητούμε και διεκδικούμε λύση πολιτική και διέξοδο στα αδιέξοδα που μας οδήγησαν οι πολιτικές των τελευταίων ετών και απαλλαγή από τη σημερινή κατάσταση της νέοαποικιακής αντιμετώπισης της χώρας, της λεηλασίας του Εθνικού πλούτου, της καταστροφής του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, της κατάργησης των δικαιωμάτων μας, της κοινωνικής χρεοκοπίας, της εξαθλίωσης, της φτώχειας και της πείνας.
Συνάδελφοι,
Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, χρειάζεται η συστράτευση ΟΛΩΝ μας. Ήρθε η ώρα για αλλαγή σελίδας. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπερβούμε τις παθογένειες του σήμερα και να γυρίσουμε οριστικά σελίδα με στόχο τη συγκέντρωση νέων υγειών δυνάμεων και το «άνοιγμα» προοπτικών. Σε αυτή την δύσκολη περίοδο όπως έχει διαμορφωθεί, η καθολική απαίτηση των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής με την ενεργοποίηση όλων μας για να έχουμε ελπίδα και προοπτική σαν χώρα και κοινωνία. Είναι ξεκάθαρο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι με την επιβολή νέων μέτρων. Αυτή η πολιτική και αυτοί που την επιβάλλουν και εφαρμόζουν πρέπει καθημερινά να μας βρίσκουν μπροστά τους, σε κάθε εργασιακό και κοινωνικό χώρο, με ξεκάθαρο τρόπο, συλλογικό αλλά και οργανωμένο. Ώστε με τις κατάλληλες προϋποθέσεις η οργή και αγανάκτησή μας να γίνει δύναμη αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής.
Σήμερα, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με πιο έντονα κοινωνικά, ταξικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, με στόχο την αλλαγή του συσχετισμού των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την κατάκτηση ενός νέου κοινωνικού μοντέλου δικαιοσύνης και προόδου, για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα επενδύει στην πραγματική οικονομία, θα ενισχύει την ισόρροπη ανάπτυξη και την βιώσιμη απασχόληση, θα συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του!!!
Η «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α.» θα πρωτοστατήσει στις μάχες για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και όσων τις υπηρετούν.
Θα λειτουργήσουμε με βασικό στόχο την αποκατάσταση της ενότητας, ξεκινώντας από τη βάση και φτάνοντας στην κορυφή, διαφυλάττοντας την αυτονομία της παράταξής μας ιδιαίτερα από πολιτικούς σχηματισμούς και κόμματα που έχουν ως κύριο στόχο την ένταξη των συνδικάτων σε κομματικόυς σχεδιασμούς.
Η «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α.» καλεί και τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις να δείξουν και αυτές την ωριμότητα, το αίσθημα ευθύνης και κυρίως το σεβασμό, καθώς μόνο με αυτά τα στοιχεία μπορεί να οικοδομηθεί η ενότητα, η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη. Προϋποθέσεις που για μας είναι απαραίτητες για να δώσεις τον όποιο αγώνα και συγχρόνως να έχεις νικηφόρο αποτέλεσμα.
Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι συλλογικός, να δοθεί από ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ το επόμενο χρονικό διάστημα και να αποσκοπεί στα εξής:
1. Ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όσων τις υπηρετούν.
2. Διαγραφή και συνολική αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους, με τρόπο που να αίρει τον ασφυκτικό κλοιό γύρω από την οικονομία και την κοινωνία και να δημιουργεί προϋποθέσεις και πόρους για την ανάπτυξη.
3. Άμεση παρέμβαση για την προστασία και ενίσχυση των εργασιακών, συλλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
4. Δίκαιο, απλό, αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.
5. Σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση με λειτουργική αυτοτέλεια. Δομή και οργάνωση, αξιοκρατία και απεξάρτηση από τους εκάστοτε μηχανισμούς εξουσίας.
6. Άμεση αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημά μας. Επαναφορά και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας.
7. Ενιαίο, δίκαιο και αξιοκρατικό Μισθολόγιο.
8. Άμεση επαναφορά των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας. Διασφάλιση, κατοχύρωση του καθολικού, αναδιανεμητικού κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
9. Υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. Αποτροπή κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης και εφαρμογή του Νόμου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).
10. Αποτροπή κάθε προσπάθειας απόλυσης εργαζόμενου μέσω της διαθεσιμότητας. Ενιαία, μόνιμη και σταθερή εργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
11. Άμεση κατάργηση όλων των Επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. (Κοινωφελής και Ανώνυμες Εταιρείες), επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων τους στους Ο.Τ.Α. που τις έχουν συστήσει. Υποχρεωτική μεταφορά του προσωπικού.
12. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου των Ο.Τ.Α.
13. Άρση της απαγόρευσης πρόσληψης προσωπικού στους Ο.Τ.Α., ιδιαίτερα στις υπηρεσίες ανταποδοτικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
14. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διευρύνονται μέσω Μ.Κ.Ο., Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
15. Συνέχιση και διεύρυνση της λειτουργίας των Προνοιακών Δομών των Ο.Τ.Α., τακτοποίηση του προσωπικού που ήδη υπηρετεί πάνω από δέκα χρόνια, Δημιουργία Διευθύνσεων Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Ο.Ε.Υ. των Ο.Τ.Α.
16. Αποδοχή στο σύνολο της πρότασής μας για την ένταξη στα Β.Α.Ε. και την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
17. Αυστηρή εφαρμογή και εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία. Πλήρης αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας.
18. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στην Επικουρική Σύνταξη και στο Εφάπαξ, στην Υγειονομική και Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη.
19. Κατοχύρωση και διεύρυνση των συλλογικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.
20. Την ενίσχυση καθημερινά των πρωτοβουλιών για την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα αλλά και όσων συνανθρώπων μας την έχουν ανάγκη.
21. Τον συνεχή και διαρκή αγώνα για την κατάργηση των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μειώνουν το εισόδημά μας, καταργούν τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, ξεπουλούν τον εθνικό μας πλούτο, τη Δημόσια και Δημοτική Περιουσία.
Ξεκαθαρίζουμε ότι, για την παράταξή μας δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε κόμματα του πολιτικού τοπίου ούτε είναι δυνατόν να υπάρχει.
Για μας ο μοναδικός πολιτικός φορέας που θα μας εκπροσωπήσει είναι αυτός που θα αναδειχθεί και θα γιγαντωθεί μέσα από το λαϊκό προοδευτικό κίνημα.
Και εμείς θα είμαστε εκεί πολιτικά αλληλέγγυοι με τις αρχές, τις αξίες μας και τα οράματά μας. Στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού μας.
Για το συνδικαλιστικό κίνημα το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποτελέσει εκκίνηση του επαναπροσδιορισμού του ρόλου του, της ανανέωσης, της επαναδιαπραγμάτευσης και επαναπροσδιορισμού των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.
Αποτελεί κοινωνική ευθύνη και χρέος απέναντι στους εαυτούς μας, στους εργαζόμενους και στους νέους ανθρώπους να αλλάξουμε πορεία. Να καταδικάσουμε τη διαφθορά, την πολιτική της συνθηκολόγησης, την ιδεολογία της ανοχής στη βία και στη βαρβαρότητα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.
Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία το απαιτεί. Οι δύσκολες εποχές που διανύουμε το προστάζουν. Η «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α.» έρχεται να αφυπνίσει τις υγιείς δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα που βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη και κρίσιμη πολιτική κατάσταση, που μπαίνει σε αμφισβήτηση καθημερινά ακόμα και το δικαίωμα στη δουλειά, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά συνολικά η Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται μπροστά στην οικονομική, λειτουργική και θεσμική κατάρρευση.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις υγιείς δυνάμεις που οραματίζονται ένα δυναμικό συνδικαλιστικό κίνημα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να κάνουμε ένα βήμα μπροστά προκειμένου:
• Να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση, προστασία και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας.
• Να αγωνιστούμε για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων που επέβαλαν κυβέρνηση και τρόικα.
• Να παλέψουμε για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, των Δημοσίων αγαθών, του Κοινωνικού κράτους.
• Να δημιουργήσουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα.
Αθήνα, Σάββατο 28 Ιουνίου 2014
Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής

Η Ιδρυτική Διακήρυξη συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο της παράταξης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α.: http://www.poeota.gr/sindanatropi • e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια