ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Βύρωνα

Μετά τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, ο Βύρωνας είναι ανάμεσα στους πρώτους Δήμους που ιδρύουν Κέντρα Πρόληψης (ΚΕΠ) Υγείας.

Πρόκειται για τον πρώτο θεσμό Πρόληψης Υγείας στην Ελλάδα, που ξεκινά πιλοτικά σε 14 Δήμους σε όλη την Ελλάδα, και έρχεται να κάνει την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας πράξη, μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας: την προληπτική ιατρική και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος θεσμός πρόκειται να παρέχει σε υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, να τους ευαισθητοποιεί σε θέματα υγείας και πρόληψης και να τους ενημερώνει για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Μάλιστα, τα ΚΕΠ Υγείας δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες που το επιθυμούν να αποκτήσουν την ατομική τους Κάρτα Υγείας Πρόληψης προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός τους έλεγχος.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόκειται να διενεργείται ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, για 7 νοσήματα: καρκίνο του εντέρου, καρκίνο του προστάτη, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του μαστού, μελάνωμα, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο έλεγχος αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά, ενώ όσοι πολίτες ανιχνευθούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπέμπονται στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας θα μπορούν να υποβληθούν δωρεάν στις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις θα καλυφθούν από το ασφαλιστικό ταμείο, με το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού του κάθε πολίτη.

Τα ΚΕΠ Υγείας από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) παρουσιάστηκαν χθες σε κοινή Συνέντευξη Τύπου των 14 Δημάρχων που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή τους, με αφορμή την έναρξη του Προγράμματος  «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»,  με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσυμπτωματικός έλεγχος στα ΚΕΠ Υγείας

Για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες 50 έως 75 ετών με τη διενέργεια της Mayer κοπράνων σε ετήσια βάση για 3 συνεχόμενα έτη. Αν η εξέταση είναι αρνητική, ο πληθυσμός θα επανελεγχθεί σε 5 έτη. Αν είναι θετική, ο πολίτης παραπέμπεται στο θεράποντα γιατρό του για κολονοσκόπηση. Επίσης, για κολονοσκόπηση παραπέμπονται άμεσα πολίτες άνω των 50 ετών με θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Για τον καρκίνο του προστάτη, ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για το προστατικό αντιγόνο PSA, μία φορά κάθε δύο χρόνια για άνδρες 50-60 ετών και μία φορά κάθε 12 μήνες σε άνδρες 60-70 ετών.

Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο έλεγχος γίνεται με το γνωστό τεστ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ανά 3 έτη σε γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών.

Για  τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος περιλαμβάνει μαστογραφία, μία φορά κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες 40-50 ετών και μία φορά το χρόνο σε γυναίκες 50-70 ετών.

Για την πρόληψη του μελανώματος θα γίνεται κάθε 6 μήνες κλινική εξέταση για ανεύρεση σπίλων >6mm, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια (κανόνα ABCD).

Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65-75 χρονών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα κοιλίας άπαξ.

Για την πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, θα υπολογίζεται ο ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, μία φορά στην 5ετία, σε πολίτες 40-70 ετών, βάσει των παραγόντων: 1) αρτηριακή πίεση, 2) χοληστερίνη, 3) φύλλο, 4) κάπνισμα και 5) ηλικία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια