Απειλούν με παραιτήσεις οι δήμαρχοι

Πηγή: enet.gr

Σε ψήφισμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση αποφασίστηκε, από την πλειονότητα των παρευρισκομένων δημάρχων, να θέσουν στη διάθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους, σε περίπτωση μη αποδοχής από την κυβέρνηση των προτάσεών τους.

Σύμφωνα με αυτές, η έκτακτη συνέλευση ζητάει την άμεση συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση αλλά και συνολικά για το ρόλο της στο πολιτικό σύστημα, καθώς και τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για διαδημοτική κινητικότητα, «που θα παρακάμπτει τις σημερινές χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Πρόταση με την οποία συνέπλευσε η πλειονότητα των παρευρισκομένων (περίπου 200) αιρετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε να τεθούν οι παραιτήσεις των 325 δημάρχων της χώρας στη διάθεση της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Περαιτέρω χθες το απόγευμα οι δήμαρχοι αποφάσισαν αναστολή λειτουργίας των δήμων Δευτέρα 15, Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και τις κοινωνικο-προνοιακές δομές, θα λειτουργήσουν κανονικά με εξαίρεση την Τρίτη, ημέρα γενικής απεργίας. Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου οι αιρετοί πρόκειται να συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών, απ’ όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα εξετάσει και θα εκτιμήσει τις επόμενες ενέργειές του.

Σε αυτό το κλίμα, όπως καταγράφηκε στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εξέφρασαν ανοιχτά την προθέσή τους να προχωρήσουν σε παραίτηση οι δήμαρχοι Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Ηγουμενίτσας Γεώργιος Κάτσινος και Πάτρας Γιάννης Δημαράς, ενώ προ ημερών και ο κ. Μπουτάρης από τη Θεσσαλονίκη είχε τοποθετηθεί αναλόγως.

Τον τόνο της αντιπαράθεσης που δημιουργείται μεταξύ δημάρχων και κεντρικής κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, ο οποίος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου στα θέματα που σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση.

Περαιτέρω σύμπνοια σημειώθηκε μεταξύ της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ για κοινή δράση εφεξής. «Υπάρχει κινητικότητα γιατί υπάρχει δράση, υπάρχει αντίδραση», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος. «Να τους κάνουμε να μας φοβούνται. Θα πρέπει οι βουλευτές να καταλάβουν, πηγαίνοντας στις περιφέρειές τους το Σαββατοκύριακο, ότι θα είναι ανεπιθύμητοι αν ψηφίσουν το νομοσχέδιο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια