Μεγάλα ερωτήματα για τα δημοτικά τέλη

Με αφορμή τη καταγγελία δημότη σχετικά με την μη είσπραξη δημοτικών τελών από καταστήματα στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, που δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα μας, ο κ. Δημήτρης Σουλιώτης μέλος της Επιτροπής για τη Καταγραφή της Κατάστασης στο Δήμο Βύρωνα προχώρησε σε ένα μακροσκελή ρεπορτάζ-καταγγελία σχετικό με το θέμα.

Να θυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος Βύρωνα, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, είχε απαντήσει στη σχετική καταγγελία μέσω της σελίδας μας στο Facebook.

Ακολουθεί η καταγγελία:

Aγώνας για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στους ΟΤΑ του δικομματισμού.  Να απαλλαγούμε από τα στηρίγματα του συστήματος, των μνημονίων, της σήψης και της διαφθοράς! 

 ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ:

ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ  ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ;
Καταγγελίες για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τέλη τραπεζοκαθισμάτων που δεν εισπράττονται!
 Περίπτερα Βύρωνα: Καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών, ασυδοσία και αδιαφάνεια!
 Αμείλικτα τα ερωτήματα για το ρόλο της Δημοτικής Αρχής και αντιδημάρχων!

Βύρωνας 13.3.- Σε όσα ελάχιστα είδαν πρόσφατα το φώς της δημοσιότητας από την ιστοσελίδα Βύρωνας.gr , σχετικά με τη δημοτική αρχή  και τα ανείσπρακτα τέλη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από μαγαζιά, με τραπέζια και καθίσματα στη πλατεία του Αγ. Λάζαρου, έρχονται τώρα να προστεθούν καινούργιες καταγγελίες αλλά και ερωτηματικά, όχι μόνο αναφορικά μα  καφετέριες και  καταστήματα εστίασης, αλλά και με το όλο καθεστώς ασυδοσίας, που διέπει την λειτουργία των περιπτέρων στο Δήμο Βύρωνα.

Μπορεί ο κ. Χαρδαλιάς να απάντησε στις σχετικές καταγγελίες που αφορούσαν τραπεζοκαθίσματα για δύο καταστήματα της Πλ. Λαζάρου ότι«όλες οι οφειλές που υπάρχουν έχουν βεβαιωθεί στην εφορία…..», ότι «τρέχουν οι νόμιμες προσαυξήσεις» και ότι «έχουν δεσμευθεί στην εφορία τα αντίστοιχα ΑΦΜ των οφειλετών…», αλλά  οι απαντήσεις  αντί να καθησυχάζουν μάλλον επιβεβαίωσαν την αδιαφάνεια και το ανώμαλο εν γένει καθεστώς, που κυριαρχεί στον εν λόγω  τομέα των δημοτικών τελών, χωρίς να λογαριάζουμε εδώ την γνωστή ευκολία με την οποία ο προκαθήμενος της δημοτικής αρχής χρησιμοποιεί την ψευδολογία, ως όπλο άμυνας.

Ανείσπρακτα επί χρόνια δημοτικά τέλη;

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διευκρινισθεί πώς τα ποσά αυτά των 75.000, 00 και 25.000 ευρώ,  που αναφέρθηκαν ως οφειλές, μόνο για τα δύο καταστήματα στον Αγ. Λάζαρο, δεν συσσωρεύτηκαν σε μια μέρα. Είναι ένα σύνολο οφειλών  που μαζεύτηκε σε διάστημα κάποιων ετών! Από αυτό και μόνο προκύπτουν κάποιες παραδοχές, κάποια ερωτηματικά και κάποιες αξιώσεις. Πρώτον συμπέρασμα, επαναλαμβάνουμε, είναι ότι τα χρέη δεν δημιουργήθηκαν πρόσφατα, στην διάρκεια μόνο της οικονομικής κρίσης αλλά  δημιουργήθηκαν διαχρονικά!  Μπαίνει συνεπώς το ερώτημα: Για ποιο λόγο και με ποιο δικαίωμα όλο αυτά τα χρόνια αφέθηκαν ανείσπρακτα αυτά τα τέλη; Είναι δυνατόν να βλέπουμε  τη δημοτική αρχή, να μη πληρώνει εργαζόμενους, να κόβει αναγκαίες υπερωρίες, να κλείνει το ΚΕΠ στον Καρέα και άλλες δημοτικές λειτουργίες, να χαρατσώνει τους πολίτες του Βύρωνα, να στεγάζει, ως να ήταν αγέλη, σε ακατάλληλος χώρους  τα παιδιά  λ.χ. της ζωγραφικής του δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Άθλησης και ταυτόχρονα να αφήνει επί χρόνια ανείσπρακτα τέλη από τραπεζοκαθίσματα; Ποιες παραταξιακές σκοπιμότητες και ποια αδιαφανή συμφέροντα ή συναλλαγές αναδύονται από αυτή την κατάσταση που εξέθρεψε η πολιτική του κ. Χαρδαλιά και της παράταξής του; Δεύτερον, τι σημαίνει «τρέχουν οι προσαυξήσεις» και ακόμα τι σημαίνει ότι «έχουν δεσμευθεί από την εφορία τα ΑΦΜ των οφειλετών»; Δεν είναι ολοφάνερο ότι ο Δήμος καταφεύγει σε αυτά τα γελοία επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τις επιλογές του και τις ευθύνες του και δεν γίνεται επίσης ολοφάνερο ότι από αυτά τα ίδια ψευτοεπιχειρήματα ο Δήμος δεν έχει εισπράξει τελικά τα δημοτικά τέλη;  Ποιο είναι το όφελος για τον πολίτη αν το μαγαζί θα πληρώσει «προσαυξήσεις» ή αν τα ΑΦΜ μπλοκαρίστηκαν από την Εφορία αφού ο Δήμος, τελικά, δεν  εισπράττει τα δημοτικά τέλη;

Τι έγιναν κ. Χαρδαλιά τα 75.000 απλήρωτα τέλη από το μαγαζί στον Αγ. Λάζαρο που έκλεισε και έφυγε;

Γιατί κύριε Δήμαρχε δεν εισπράττονται τα τέλη; Τι έγιναν τα 75.000 ευρώ από το ένα κατάστημα που έκλεισε πρόσφατα και σηκώθηκε και έφυγε; Για πόσα χρόνια χρωστούσε αυτές τις υποχρεώσεις του; Είναι αλήθεια ότι το έν λόγω κατάστημα μετά απο 7 χρόνια  άφησε απλήρωτα τα τέλη  και άνοιξε αλλού μαγαζί;….. Από πού βγαίνει ότι τάχα η εφορία έχει δεσμεύσει τα ΑΦΜ,   όταν όλη η αγορά γνωρίζει ότι τα μαγαζιά δουλεύουνε κανονικά ή όταν γνωρίζει ότι κάποιες «εμπλοκές» στην εφορία οφείλονται μερικές φορές σε άλλους λόγους και όχι στη μη εξόφληση των δημοτικών τελών! Ας μας πει ο Δήμαρχος και η ταμειακή υπηρεσία πότε ειδοποίησε την εφορία ο Δήμος για οφειλές των καταστημάτων από ανείσπρακτα τέλη; Από ποιόν θα εισπραχθούν εάν  λ.χ κλείσουν τα μαγαζιά και γιατί αφού τα καταστήματα αυτά δεν πληρώνουν επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα  δεν απαγορεύτηκε η χρήση πλατείας και τραπεζοκαθισμάτων; Μπορεί λοιπόν να πιστέψει κανείς ότι από αυτή την κατάσταση θα απουσιάσει η μάστιγα της συναλλαγής;

Ο λαός του Βύρωνα απαιτεί: Να δοθούν  στην δημοσιότητα ο αριθμός των καταστημάτων που χρωστάνε δημοτικά τέλη, από πότε χρωστάνε και πόσα συνολικά χρωστάνε!

Έρχονται επίσης σωρηδόν στην επιτροπή μας πρόσθετες καταγγελίες και για άλλα μαγαζιά, που χρωστάνε δημοτικά τέλη αρκετών χιλιάδων ευρώ…. Παρά τις προσπάθειες μας δεν κατορθώσαμε, προς το παρόν,  να ελέγξουμε πλήρως την αλήθεια των καταγγελιών. Η έρευνα πάντως θα συνεχισθεί. Οι πολίτες του Βύρωνα απαιτούν άμεσα από την δημοτική αρχή και την Αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Μπαστέα, μια δημόσια τοποθέτηση και δημοσιοποίηση  όλων των σχετικών στοιχείων, τα οποία πρέπει επίσης να δοθούν στις δημοτικές παρατάξεις. Απαιτούμε να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι πλατείες και τα πεζοδρόμια ανήκουν στον ελληνικό λαό, η λεγόμενη δημοτική εξουσία είναι απλώς προσωρινός διαχειριστής. Είναι χρήματα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων του Βύρωνα  και έχουν δικαίωμα να μάθουν πόσοι χρωστάνε, από πότε χρωστάνε και πόσα συνολικά χρωστάνε από  δημοτικά τέλη.

Χωρίς κανόνες και όρια η κατάληψη ελεύθερων χώρων! 

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες  ότι ο Δήμος επιτρέπει σε ορισμένα μαγαζιά κατάληψη τετραγωνικών μέτρων πέραν από αυτή που επιτρέπει ο νόμος για τα τραπέζια και τα καθίσματα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πληρωμή γίνεται για τ.μ που αντιστοιχούν στη μισή έκταση, από αυτή που πραγματικά καταλαμβάνουν και φυσικά θα έπρεπε να πληρώνουν! Λέγεται ακόμα ότι οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες αργά και πού κάνουνε σχετικό έλεγχο και ότι επίσης οι σχετικοί λογαριασμοί τελών φτιάχνονται ανάλογα με το βαθμό γνωριμίας με την δημοτική αρχή και τα άλλα τα «γνωστά ελληνικά»…. Αν αληθεύουν οι καταγγελίες αυτές τότε τι άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι μέσα σε αυτό το καθεστώς κάθε συναλλαγή είναι δυνατή;

Παρόμοιο καθεστώς αδιαφάνειας και ασυδοσίας κυριαρχεί στην λειτουργία και την πληρωμή δημοτικών τελών για τα περίπτερα για τα οποία όμως θα επανέλθουμε. Και ακόμα κάτι, πριν κλείσουμε αυτό το ρεπορτάζ: Το απερίγραπτο, παράνομο και ασύδοτο αυτό καθεστώς να καταλαμβάνουν δηλ. καφετέριες και καταστήματα εστίασης πλατείες και πεζοδρόμια, έξω από κάθε νομιμότητα, χωρίς κανένα όριο, να ξέρει ο κύριος Δήμαρχος και η άφωνη παράταξή του, ότι δεν θα γίνει πια  ανεκτό!

Δ. Σουλιώτης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια