Οι μετατάξεις υπαλλήλων αντίδοτο για τους υπερχρεωμένους δήμους

Πηγή: Τα Νέα

Στροφή σε μετατάξεις υπαλλήλων θα υποχρεωθούν να κάνουν οι υπερχρεωμένοι δήμοι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου πλαισίου οικονομικής εξυγίανσής τους, το οποίο παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν στις περιπτώσεις δήμων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο κόκκινο και μετά την ευνοϊκή ρύθμιση για αναχρηματοδότηση των δανείων τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Θα προωθήσουμε νομοθετική ρύθμιση για την ενδοδημοτική κίνηση προσωπικού στα πλαίσια γειτνιαζόντων και όμορων δήμων», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, διευκρινίζοντας πως χρεωμένοι δήμοι με πλεονάζον προσωπικό που επιβαρύνει τις λειτουργικές τους δαπάνες θα προχωρούν σε μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλων σε άλλους δήμους που έχουν ελλείψεις προσωπικού. Υπογράμμισε πάντως πως κάθε περίπτωση δήμου θα εξεταστεί μεμονωμένα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα αναλάβει ρόλο συμβούλου για τη σύνταξη ξεχωριστών πλαισίων εξυγίανσής τους. Επίσης το Ταμείο προχωρά στην επιμήκυνση έως και 25 έτη της αποπληρωμής των δανείων και στη μείωση του επιτοκίου σε 5,9% από 11,5% που είναι σήμερα. Ηδη, πέντε δήμοι – Πειραιάς, Νίκαια – Ρέντης, Βύρωνας, Αχαρνές και Τρίκαλα – έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, ενώ εκτιμάται πως θα ανακουφίσει τους περισσότερους από αυτούς με δεδομένο ότι τα από 1.900 εκατ. ευρώ στα οποία ανέρχονται οι δανειακές υποχρεώσεις των δήμων τα 1.100 ευρώ οφείλονται στο Ταμείο.

Συζητήσεις γίνονται επίσης με το υπουργείο Οικονομικών για τον συμψηφισμό των 87 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλουν οι δήμοι προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με παρακρατηθέντες από το κράτος πόρους των δήμων, καθώς και για την ενίσχυση του Ταμείου Παρακαταθηκών ώστε να μπορέσει να χορηγήσει ευνοϊκά δάνεια για την αποπληρωμή των 1.300 εκατ. ευρώ που χρωστούν οι δήμοι σε τρίτους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια