“Έλεος με τη τραπεζοκρατία στις πλατείες μας”

Πηγή: tromaktiko

Διαμαρτυρία κατοίκου του Βύρωνα για για τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων καφεστίασης, τα οποία καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο στην πλατεία του Αγίου Λαζάρου.

Μενω πανω απο την πλατεια Aγ. Λαζαρου στον Βυρωνα. Ωραια πλατεια, ειδικα την ανοιξη που μοσχομυριζουν οι νερατζιες. Ομως, απο τοτε που πεζοδρομηθηκαν δυο καθετοι δρομοι και ενσωματωθηκαν στην ευρυτερη περιοχη της πλατειας, αρχισε το μαρτυριο των κατοικων.

Σιγα σιγα ξεφυτρωσαν 13(!) μαγαζια καφεστιασης (και δεν ειναι καμμια μεγαλη πλατεια!). Εννοειται πως ολα εχουν επεκτεινει το χωρο τους με εξεδρες μπροστα ή στο πλαι του μαγαζιου, ξερετε αυτες με τις πλαστικες τεντες γυρω γυρω, και απο οτι ειπε ενας ιδιοκτητης : “ειναι παρανομα αυτα αλλα οσο πληρωνεις το προστιμο στη πολεοδομια, δε σου κανουν τιποτα”. Σαν μη φτανουν ολα αυτα, τωρα που ανοιγει ο καιρος, μπροστα στα παρανομα παραπηγματα, βγαζουν και τραπεζοκαθισματα, που καταλαμβανουν ολο και περισσοτερο χωρο καθε σαιζον. Πλεον, για να διασχισεις τη πλατεια (απ το σπιτι σου στο σουπερ μαρκετ πχ) ο χωρος που δεν εχει τραπεζια και μπορεις να περασεις, ειναι μισο με ενα μετρο. Κι αυτο περπατωντας σε στοιχιση, ο ενας πισω απ τον αλλο.

Τηλεφωνησα λοιπον στην δημοτικη αστυνομια να ζητησω να γινεται ενας τακτικος ελεγχος ως προς το ποιος εχει δικαιωμα να βγαζει τραπεζια και σε ποσα τετραγωνικα (4 χρονια μενω εδω και δεν εχουν ερθει ποτε). Επισημανα επισης πως συμφωνα με το νομο, πλατειες-πεζοδρομια-αιγιαλοι κτλ ειναι δημοσιοι χωροι και ανηκουν σε ολους τους πολιτες αλλα αφου παρανομα τα νοικιαζει ο δημος τουλαχιστον ας διασφαλιζει με ελεγχο, πως οι μαγαζατορες δεν βγαινουν εκτος τετραγωνικων οριων. Μου ειπαν οτι εχουν πολλη δουλεια και καθηκοντα κι αν θελω να γινει ελεγχος, να κανω επωνυμη και εγγραφη αναφορα ή να παω στο δημαρχειο, να βρω τον αντιστοιχο αντιδημαρχο και να του εκφρασω τα παραπονα μου. Ολα καλα μεχρι εδω, ελα ομως που ο δημαρχος Βυρωνα συχνα πυκνα πινει το τσιπουρακι του σε μαγαζι της πλατειας, που οπως λενε οι γυρω δεν εχει ουτε καν αδεια λειτουργειας (αρα ουτε τραπεζοκαθισματων) και οπου ιδιοκτητης ειναι ενας αλλος αντιδημαρχος! Αντε να βγαλεις ακρη λοιπον..

Το “αστειο” της υποθεσης ειναι πως τα τραπεζια αυτα ειναι συνηθως αδεια αλλα στα πλαισια του ανταγωνισμου και του “πρεπει να φαινεσαι στο χωρο” δε μαζευονται ποτε. Η μονη μερα που γεμιζουν ειναι η κυριακη, που η δημοτικη αστυνομια δε δουλευει! Αυτη η εκμεταλευση σε βαρος των δημοτων πρεπει να σταματησει! Οι δημοσιοι χωροι μας ανηκουν!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

5 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
πολιτης του βυρωνα

Ανοικτή επιστολή
Προς το Δήμαρχο Βύρωνα, το Συμπαραστάτη του Δημότη, τις Δημοτικές Παρατάξεις, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Ποιος θα μας προστατεύσει από τους καταχραστές της εξουσίας και τους καταπατητές του δημόσιου χώρου;

Χρόνο με το χρόνο διαπιστώνει ο καθένας που ζει σε αυτή την πόλη τα τραπεζοκαθίσματα των κάθε λογής καφέ, ταβερνών κ.λπ. να επεκτείνονται και να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο δημόσιο χώρο. Η αρνητική εμπειρία που υπάρχει από την πλατεία του Αγ. Λαζάρου, με την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της από τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται σταθερά και σταδιακά σε όλους τους ελεύθερους χώρους του Δήμου, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο). Δεν γνωρίζω εάν ο Δήμος εισπράττει και πόσα χρήματα από αυτή την κατάληψη του δημόσιου χώρου ή εάν αναπτύσσονται και πελατειακές σχέσεις με τη δημοτική εξουσία το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση έχει παραγίνει.
Το ερώτημα είναι γιατί τα ανέχεται ή τα εγκρίνει όλα αυτά ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ο νεοσύστατος θεσμός «Συμπαραστάτης του Δημότη».
Γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία και την αυθαιρεσία αυτή ορισμένων καταστηματαρχών. Ιδιαίτερα σε ορισμένα καταστήματα ιδιοκτήτες των οποίων είναι και άνθρωποι της εξουσίας – δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου οι οποίοι ρίχνουν μπετόν για να διαμορφώσουν τον αύλειο χώρο του καταστήματος τους στην πλατεία του Αγίου Λαζάρου ή επεκτείνουν – κατασκευάζουν νέα πέργκολα στην καινούργια καφετέρια τους επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης στην πλατεία Χρυσοστόμου. Άλλοι επαγγελματίες επεκτείνουν συνεχώς τα τραπεζοκαθίσματα χωρίς άδεια σε βάρος ακόμα και των έντιμων και τυπικών επαγγελματιών που τηρούν και σέβονται τις νόμιμες διαδικασίες.
Έχουν πάρει άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο ή λειτουργούν καταχρηστικά ως άνθρωποι της εξουσίας καταπατώντας τον δημόσιο χώρο; Μήπως υπάρχει διαπλοκή και συγκάλυψη της δημοτικής εξουσίας με ανθρώπους που αναπτύσσουν επαγγελματική δραστηριότητα καταπατώντας το δημόσιο χώρο και κάθε ένια δικαίου σε αυτή την πόλη;
Η ίδια κατάσταση συμβαίνει και με την κατάληψη των πεζοδρομίων από αυτοκίνητα, μηχανάκια, δραστηριότητες ιδιωτών και επαγγελματιών.
Επιτέλους γιατί δεν μπορεί μα τάξη για μια ορθολογική λειτουργία σε αυτή την πόλη. Ποιοι και γιατί δεν το θέλουν αυτό; Φταίει μόνο ο κακός μας εαυτός ή κάτι πολύ βαθύτερο και διαπλεκόμενο;

Υ.Γ. Η επιστολή αυτή αποστέλλεται ηλεκτρονικά στα Τοπικά Μ.Μ. Ενημέρωσης και τα μπλοκ για δημόσια διαβούλευση και κριτική.
Πολίτης του Βύρωνα

Agalmatakia67

Αρχικά θα ήθελα να σου δώσω συγχαρητήρια ,τόσο για τα θέματα που έθιξες όσο και για τον τρόπο με τον οποίο τα έθεσες .

Στα περισσότερα θέτεις εύλογα ερωτήματα που δικαιολογημένα αναζητούν σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις .

Επειδή όμως η ανοικτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι η καλύτερη λύση σε αυτά τα ζητήματα , γνώμη είναι ότι είναι προτιμότερο να γίνεται επώνυμη.

Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώνει αυτό τα ερωτήματα σου ,αλλά έτσι δεσμεύεις περισσότερο και κινητοποιείς τους αρμόδιους αποδέκτες της επιστολής να απαντήσουν .

Προσωπικά δεν νομίζω θα απαντούσα αν γενικά «κάποιος» ή «κάποιοι» μου έθεταν ερωτήματα ή καταγγελίες ανώνυμα, αντίθετα θα το ελάμβανα πολύ σοβαρά υπόψη μου αν ήταν επώνυμα .

Χαίρομαι όμως που έθεσες αυτά τα σοβαρά θέματα γιατί όταν θέτουμε ερωτήματα παίρνουμε τις περισσότερες φορές απαντήσεις .

Αν δεν καλυφθούμε τουλάχιστον ανοίγουμε το θέμα .

Σε περίπτωση όμως που λάβουμε πειστικές απαντήσεις και καλυφθούμε ,δεν επιτρέπουμε ασάφειες ή φήμες να ανακυκλώνονται και να δημιουργούνται άδικες εντυπώσεις.

Αναμένω και εγώ τις απαντήσεις που αναζητάς και είμαι σίγουρος ότι θα δοθούν .

Σε ευχαριστώ για την δυνατότητα σχολιασμού στο θέμα

Ξενοφώντας Χολέβας

ελεος γιατι πρεπει καποτε να πηγαινουμε και μπροστα....

Κυριοι οι πολιτικες σας σκοπιμοτητες και το ασυστολο ρουφιανιλικι εχει φτασει στο απροχωρητο.δεν θα σχολιασω την πληρη σκιαγραφηση του μαγαζιου στο παραπανω αρθρο η οποια ειναι προφανης και με επιχειρηματα μπορω να την αναλυσω σε καθε ενα αναγνωστη του αρθρου ξεχωριστα.θα σχολιασω μονο το γεγονοσ πως ζουμε στο 2011 και η νοημοσυνη των πολιτων δεν ειναι τοσο χαμηλη οσο θελετε να νομιζετε…το μαγαζια του αγιου λαζαρου με βυρωνιωτες και με βυρωνιωτισες δουλευουν εκτος αν νομιζετε οτι ερχονται απο την αλλη ακρη τησ αττικης να δουν τα ρουφιανομουτρα σας

xaxaxa

xaxaxaxaxax!h analush apo th fotografiki,tou kinhtou tou roufianou einai tragikh!!!skepsou emmonh

Μαρια Πασσου

Σημερα πηγαμε στην Δημαρχεια ναδιαμαρτιρηθουμε για τον δρομο στην οδος Π.ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ο οποιος ειναι σε αθλια κατασταση η απαντηση που πηραμε καντε μια αιτηση κι οτι ο δημος δεν εχει χρηματα .Κι εγω σας ρωταω δημοτικα τελη πληρωνουμε για να καθεται η κυρια που δινει της πληροφοριες να λυνει σταυρολαιξοενωρα εργασιας ?Στο τριτο γραφειο αριστερα δεν εργαζοτανε απλα συζητουσαν σαν να ηταν στην καφετερια .Να τους πληρονομε εχομε χρηματα ?