Π.Κόνσουλας: “Πρόσωπο κύρους, ανεξάρτητος και με ικανότητα στη διαμεσολάβηση ο Συμπαραστάτης του Δημότη”

Πηγή: Δημοτικός Αντίλογος

Με αφορμή την επικείμενη επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα (28/02), από τον επικεφαλής της παράταξης “Βύρωνας-Καθαρή Επιλογή” Παναγιώτη Κόνσουλα, επισημαίνονται τα εξής:

“Παρακολουθώντας τις διαδικασίες σε δήμους της χώρας, για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, διαπιστώνει κανείς να καταγγέλλονται παρασκηνιακές συμφωνίες, προώθηση “ημετέρων”, υποστήριξη πρώην συνυποψηφίων και διάφορες τέτοιες αδιαφανείς καταστάσεις.

Τα φαινόμενα αυτά έχουν επισημανθεί και στα Μέσα Ενημέρωσης , έντυπα και ηλεκτρονικά και στά οποία τελικά παρουσιάζεται ότι αυτός που αποφασίζει για το πρόσωπο που θα επιλεγεί ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, είναι ο Δήμαρχος.

Αυτό είναι ήδη μια πρώτη εσφαλμένη εντύπωση για ένα νέο θεσμό που προβλέπει ο “Καλλικράτης”.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης δεν επιλέγεται από τον Δήμαρχο. Εκλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3. Η ψηφοφορία που διενεργείται στο δημοτικό συμβούλιο είναι μυστική, ώστε να διασφαλιστεί η πραγματική γνώμη των εκλεκτόρων απέναντι στις υποψηφιότητες για τη θέση του Συμπαραστάτη. Ο ίδιος ο “Καλλικράτης” λοιπόν δημιουργεί εγγυήσεις για να αποτραπεί η “κομματική πειθαρχία” όσον αφορά την επιλογή του προσώπου του Συμπαραστάτη.

Ακριβώς, επειδή ο Συμπαραστάτης δεν επιτρέπεται να είναι ένα “αρεστό” πρόσωπο, δηλαδή δεν πρέπει να επιλέγεται με κριτήριο την σχέση του με την Δημοτική Αρχή, αντιθέτως, πρέπει να είναι ένα πρόσωπο απόλυτα ανεξάρτητο από τα πολιτικά “παιχνίδια” που υπάρχουν στο Δήμο. Γιατί διαφορετικά θα είχαμε ταύτιση ελέγχοντος και ελεγχομένου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρχικό σχέδιο του “Καλλικράτη” που έδωσε η Κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση, ως Συμπαραστάτης (“Συνήγορος του Δημότη”) οριζόταν ένας από τους δημοτικούς συμβούλους! Ύστερα από έντονες αντιρρήσεις και αρνητικά σχόλια του κοινού που σχολιάζει στοopengov.gr, διαπιστώθηκε ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν εξ αρχής αντι-λειτουργική, αφού θα ταυτιζόταν ο ελέγχων με τον ελεγχόμενο.

Τελικά στο σχέδιο του “Καλλικράτη” που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η αντίρρηση αυτή θεσπίστηκε νομοθετικά κι έτσι ως Συμπαραστάτης, δεν μπορεί να εκλεγεί κάποιο αιρετό πρόσωπο.

Πρόκειται για μια διάταξη που ενισχύει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του θεσμού κι αυτό πρέπει να γίνει ιδιαίτερα σεβαστό από τα δημοτικά συμβούλια, καθώς απηχεί την γενικότερη επιλογή της κοινωνίας.

Προκειμένου να τηρηθούν οι όροι ανεξαρτησίας για την επιλογή του κατάλληλου προσώπου για την αποστολή του Συμπαραστάτη, ιδιαίτερο ρόλο έχει η παρακολούθηση των σχετικών διαδικασιών από τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως από την τοπική κοινωνία. Διότι δεν θα πρέπει να “νομιμοποιηθούν” καταστάσεις που στρεβλώνουν τον “Καλλικράτη”, και να θεωρηθεί ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, αποτελεί προϊόν συναλλαγής.

Η αποστολή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, δεν είναι επιλογή για την κάλυψη μίας αμειβόμενης θέσης, ή την επιλογή ενός μετακλητού υπαλλήλου. Συνεπώς με αυτήν δεν εξαργυρώνονται υποχρεώσεις ούτε ικανοποιούνται πελατειακές σχέσεις.

Η διεξαγωγή της διαδικασία επιλογής με νοοτροπία κατάληψης ή παραχώρησης έμμισθης θέσης και μάλιστα αρκετά «καλοπληρωμένης» ναρκοθετεί στην γέννησή του τον νέο θεσμό. Αντίθετα η επιλογή του συμπαραστάτη μέσα από μία διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των παρατάξεων και διερεύνησης των πιθανών κατάλληλων υποψηφιοτήτων, μπορεί να οδηγήσει στην ασφαλή έκβαση της διαδικασίας, στην κατοχύρωση του κύρους του θεσμού και στην επιτυχή άσκηση της αποστολής του.

Η παράταξη μας πιστή στις Αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αμεροληψίας των Δημοτικών Αρχών, θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων (αφού σχηματίσει πλήρη εικόνα για τον καθέναν από αυτούς), εκείνον που με την κοινωνική αποδοχή, την εμπειρία του στα δημοτικά δρώμενα, την ικανότητα του στη διαμεσολάβηση και την επίλυση σύνθετων νομικών-διοικητικών προβλημάτων, θα υπηρετήσει το νέο αυτό θεσμό, με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των δημοτών και των επιχειρήσεων.

Καλούμε λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί και πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 77 του Ν.3852/ 10 «Αυτοδιοίκηση και Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Πρόγραμμα Καλλικράτης», να καταθέσει στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και της διαδικασίας επιλογής(Δευτέρα 28/2/2011 και ώρα 14.30), δήλωση υποψηφιότητας για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.”

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια