Ανακοίνωση Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα για το Ν.Π. «Ισιδώρα Ντάνκαν»

Πηγή: Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα για την διατήρηση του Ν.Π. “Ισιδώρα Ντάνκαν” ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο και τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα, συνεδρίασε πρώτη φορά μετά τη συγκρότησή του, στην εποχή του Καλλικράτη. Ένα σοβαρό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η αναγκαστική, σύμφωνα με το Καλλικράτη, λήψη απόφασης για το αν θα περάσει το «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν» στον οργανισμό του Δήμου ή θα παραμείνει ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο. Για τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν απαραίτητο να υπάρχει η πλειοψηφία των ⅔ των μελών του δημοτικού συμβουλίου, που δεν διαθέτει η σημερινή δημοτική αρχή.

Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα έχει ταχτεί από την ίδρυσή της υπέρ της ενσωμάτωσης των Νομικών Προσώπων στο Δήμο. Πιστεύουμε ότι όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, πρόνοιας που παρέχονται από στο Δήμο πρέπει να έχουν δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα, να στηρίζουν τους δημότες, να μην συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και να μην διέπονται από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτή η λειτουργία θεωρούμε ότι μπορεί να εξασφαλίζεται περισσότερο με την ένταξη αυτών των υπηρεσιών στις λειτουργίες του δήμου και όχι όταν οι υπηρεσίες αυτές εκτελούνται από ανεξέλεγκτα από τους δημότες Νομικά Πρόσωπα. Δεν υπάρχει για μας δίλλημα γραφειοκρατία ή ευελιξία. Με αυτή την πολιτική της δημ. αρχής τίποτα δεν επιτελείται σωστά ούτε πριν, ούτε τώρα. Το ζήτημα είναι να εξασφαλίζεται ο κοινωνικός προσανατολισμός τους, η διαφάνεια στη λειτουργία τους, η ποιοτική προσφορά τους προς τους δημότες χωρίς αντίτιμο και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε αυτές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι μάσκες έπεσαν και ο βασιλιάς αποκαλύφθηκε γυμνός. Ο δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς ο οποίος ήταν και εισηγητής παρουσίασε μια σειρά επιχειρημάτων για να στηρίξει τη θέση του για να παραμείνει αυτοτελές Ν.Π. το Κέντρο Χορού. Οι ύμνοι προς το έργο του Κέντρου Μελέτης, έγιναν για να καλύψουν το βαθύτερο και ουσιαστικότερο στόχο του, που είναι η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και της τέχνης, η ιδιωτικοποίηση του κέντρου μέσα από τις προγραμματικές συμβάσεις με ιδιώτες, τα ΣΔΙΤ, την παραχώρηση του χώρου σε επαγγελματίες ιδιώτες. Οι παραπάνω στοχεύσεις διαφάνηκαν ήδη από το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου με θέμα: «Διοργάνωση Φεστιβάλ: τάσεις, εξελίξεις και προκλήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση», όπου παρέλασαν οι ιδιωτικές εταιρείες και διάφοροι καθηγητές μάναντζερ. Η Δημοτική Αρχή έχει δείξει και στο παρελθόν πώς αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό με το Πνευματικό Κέντρο, που λειτουργώντας ως αυτοτελές Ν.Π., οργάνωνε το Φεστιβάλ των Βράχων, ως επιχείρηση, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αδιαφανή λειτουργία, παράλληλα διπλά βιβλία, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Αλήθεια μια τέτοια διοίκηση θέλει να φέρει και στη λειτουργία του Κέντρου Μελέτης;

Η άρνηση του δημάρχου στις θέσεις της αντιπολίτευσης (Αριστερή Παρέμβαση, Λαϊκή Συσπείρωση, Καθαρή Επιλογή) και του Σωματείου Εργαζομένων για να ενσωματωθεί το Νομικό Πρόσωπο στο δήμο, αποδεικνύουν την εμμονή του για τη εφαρμογή και υλοποίηση του βασικού πυρήνα του Καλλικράτη, δηλαδή, τη μετατροπή του δήμου σε όχημα για την εισβολή των επιχειρήσεων και των ιδιωτών σε όλους τους τομείς ευθύνης του δήμου. Αυτή η άρνηση συνδυάστηκε με φραστικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς απέναντι στους εργαζόμενους του Δήμου που ήρθαν να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση αυτή. Δυστυχώς, αυτά αποτελούν συνήθη τακτική κάθε εξουσίας, όταν θέλει να επιβάλλει την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της, όπως φαίνεται από την τακτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση στοχοποιώντας και μετατρέποντας σε αποδιοπομπαίο τράγο κάθε κομμάτι εργαζομένων που αντιστέκεται στα σχέδια της.

Οι απόψεις και οι πρακτικές του κ. Χαρδαλιά και της παράταξής του είναι γνωστές και δεν μας προκαλούν καμία εντύπωση. Αλλά, για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των ⅔, που χρειαζόταν η απόφαση, εξασφάλισε 3 ψήφους ακόμα από την «αντιπολίτευση». Στυλοβάτες βρήκε στο πρόσωπο του κ. Χαλικιά από την «Καθαρή Επιλογή» και στους δημοτικούς σύμβουλους της παράταξης «Στάση Βύρωνα», που έδωσαν την ψήφο τους. Η θετική ψήφος του κ. Χαλικιά, δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση, καθώς ιδεολογικά ταυτίζεται με τις αντιλήψεις της επιχειρηματικής δράσης του δήμου, του Καλλικράτη και των πολιτικών του. Εντύπωση προκαλεί η «Στάση Βύρωνα», που με τη θετική ψήφο της, στήριξε τη δημοτική εξουσία Χαρδαλιά ως αριστερός ψάλτης, όταν την χρειάστηκε σε μια κρίσιμη ψηφοφορία. Δεν είναι τυχαίο ότι στήριξαν αυτή την απόφαση αυτοί που κάλυψαν και τις επιλογές του κ. Χαρδαλιά στο Πνευματικό Κέντρο.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, απαιτείται να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές του μνημονίου, του Καλλικράτη και τις απολήξεις τους. Να αντισταθούμε στην πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και του κεφαλαίου, που ισοπεδώνουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, οδηγούν στην εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και στη μετατροπή του δήμου σε επιχείρηση, με τους δημότες-πελάτες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια