Καταγγελία για το Νεκροταφείο του Βύρωνα

Καταγγελία της «Επιτροπής Καταγραφής της Κατάστασης στον Δήμο Βύρωνα» για το Νεκροταφείο.

Η ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε παρακάτω πάρθηκαν στις 9  Δεκέμβρη του 2010 και απεικονίζουν τρείς βασικούς χώρους. Το τμήμα του νεκροταφείου που συνορεύει με το δημοτικό εργαστήριο μαρμάρων,τον ανοιχτό χώρο του μαρμαρογλυφείου, που χρησιμοποιείται και ως αποθηκευτικός χώρος των σχετικών υλικών και τέλος τμήμα της αυλής της «υπηρεσίας πρασίνου» στα γραφεία της οποίας στεγάζεται και ο Αντιδήμαρχος  Περιβάλλοντος.

Ο κάθε χώρος στέλνει  το δικό του αυτοτελές μήνυμα. Και οι τρείς χώροι μαζί,  αποτελούν ένα λαμπρό δείγμα πλήρους κατάρρευσης της στοιχειώδους «οικολογικής συνείδησης» που διατρέχει την δημοτική αρχή της Ν.Δ στον Βύρωνα και συνάμα μια σταθερή ένδειξη της απόλυτης αποξένωσής της από τις αξίες  του πολιτισμού και, για να είμαστε ειλικρινείς, όχι μόνο του πολιτισμού…..

Τα νεκροταφεία είναι χώρος  όχι μόνο για το μεγάλο «Αντίο» στα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και περισυλλογής. Είναι χώρος  στον οποίο βρίσκουν συχνά καταφύγιο  οι άσβεστες αναμνήσεις  των ανθρώπων που γεννήθηκαν  στην σκληρή πορεία και στους αγώνες στο ταξίδι της ζωής, με τα αγαπημένα πρόσωπα. Είναι ακόμα ο τόπος στον οποίο η συγκίνηση και ο σεβασμός αποδίδουν φόρο τιμής σε αυτούς που έπεσαν στον αγώνα για την λευτεριά της πατρίδας μας και τις μεγάλες αξίες της δημοκρατίας, της  δικαιοσύνης και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων. Δεν είναι χαβούζα. Γι’ αυτό και το οικτρό θέαμα που αντικρίζουμε, όχι μόνο μας προξενεί αισθήματα ντροπής και θλίψης αλλά και αισθήματα βαθιάς περιφρόνησης σε όλους όσους  εμφανίζονται ως δημοκρατικοί «εκπρόσωποι του λαού»,  σε όσους μας προσβάλλουν και είναι άμεσα και έμμεσα υπεύθυνοι γι’ αυτό το τριτοκοσμικό κατάντημα του νεκροταφείου.

Εκτός όμως από αυτό, η χαβούζα του νεκροταφείου, όπως και άλλες χαβούζες, που υπάρχουν στον Βύρωνα, αποκαλύπτουν το αληθινό περιεχόμενο της πολιτικής των  δυνάμεων του συστήματος και τις αληθινές διαστάσεις των μεγαλόστομων και ψεύτικων εξαγγελιών τους. Αποδεικνύεται ότι η οικολογική φιλολογία και τα «μεγάλα έργα» προσλάβουν την βραχύβια αξία τους μόνο όταν λαμπρύνονται από την παρουσία των εργολάβων και ανάλογα με τα μεγέθη του προϋπολογισμού των έργων.

Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν την βαθιά περιφρόνηση και την αδιαφορία, που η δημοτική αρχή τρέφει απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε περιβάλλον, ομορφιά, καθαριότητα, πολιτισμός. Είναι ο καθρέφτης μέσα στον οποίο μπορούμε να δούμε την υποκρισία και το αποκρουστικό πρόσωπο μιας εξουσίας, που όπως και άλλες φορές έχουμε πει, βρίσκεται σε διαδικασία πολιτικής και ηθικής αποσύνθεσης!

Δεν είναι μόνο αυτή η γωνιά του νεκροταφείου που προκαλεί την οργή. Ολόκληρος ο χώρος, τα άσχημα αφρόντιστα και ξεχαρβαλωμένα μονοπάτια, οι βρώμικοι ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΟΙΧΤΟΙ κάδοι απορριμμάτων, οι παραμορφώσεις και οι σπασμένοι δρομίσκοι, τα διάσπαρτα   σκουπίδια,  τα πεταμένα επί εβδομάδες ταφικά στεφάνια πάνω και έξω από τους τάφους, οι εξαιρετικά πρόχειρες κατασκευές από χώμα  και χαλίκι, ένα δηλ. ακαθόριστο μείγμα «σκληρής λάσπης» που διεκδικεί την θέση του τσιμέντου και άλλα σοβαρά ζητήματα, συνθέτουν ένα σκηνικό μέσα στο οποίο συντρίβεται κάθε προσπάθεια κατανόησης και επιείκειας απέναντι στην κρινόμενη δημοτική αρχή.

«Η επιτροπή απογραφής της κατάστασης στο Βύρωνα»

Φωτό: Δημήτρης Σουλιώτης +Ευγενία Κ.

Κείμενα : Δημήτρης Σουλιώτης., Μαρία Ιωάννα  Κ. , δικηγόρος, Τριανταφυλλιά η καθηγήτρια, Στέφανος Σ.

Δείτε ολόκληρη την καταγγελία και τις φωτογραφίες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια