Αποξηλώσεις παράνομων πινακίδων χωρίς κόστος για τον πολίτη; Δεν νομίζω…

Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13

«Αποξηλώσεις χωρίς κόστος για τον πολίτη» αναφέρετε στην ιστοσελίδα http://illegalsigns.gov.gr, που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση για την αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και εξηγεί ότι:

«Από την πρώτη μέρα της πρωτοβουλίας είχαμε θέσει σαν στόχο το κόστος των αποξηλώσεων να μην επιβαρύνει τους πολίτες. Η κάλυψη του κόστους αυτού από τα πρόστιμα θα ήταν μια λύση αλλά η επιβολή και η είσπραξη αυτών των προστίμων είναι χρονοβόρα σαν διαδικασία και θα πήγαινε πίσω όλο μας τον προγραμματισμό.

Τελικά σε συνεννόηση με την Νομαρχία Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής, εδώ και μερικές μέρες, η πληρωμή των εργολάβων που αναλαμβάνουν τις αποξηλώσεις γίνεται από τα ίδια τα υλικά των παράνομων διαφημιστικών πλαισίων. Μετά την αποξήλωση τους φροντίζουμε ώστε οι πινακίδες να καταστραφούν (ώστε να μην μπορέσουν να μεταπωληθούν ως έχουν) και επιστρέφουμε το ανακυκλώσιμο υλικό στον εργολάβο που πληρώνεται, ουσιαστικά, από την μεταπώληση του.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε τις αποξηλώσεις χωρίς το ελληνικό δημόσιο να επωμίζεται το κόστος. Ελπίζουμε το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσουν και όσοι δήμοι της χώρας θελήσουν να ενταχθούν στην πρωτοβουλία.»


Τι προβλέπει όμως ο νομος;

«Οι δαπάνες αφαίρεσης, οι δαπάνες αποκατάστασης του χώρου και κάθε άλλη συναφής δαπάνη πρέπει να καταλογίζεται σε βάρος των υπαιτίων και να επιδιώκεται η είσπραξη του συνόλου των οφειλών τους (πρόστιµο και καταλογισθείσα δαπάνη), σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δηµοσίων Εσόδων. Θα πρέπει να λαµβάνονται όλα τα αναγκαία µέτρα που προβλέπονται από την κείµενη νοµοθεσία, προκειµένου να διασφαλισθεί η είσπραξη των οφειλών αυτών, στοιχείο κρίσιµο για τη χρηµατοδότηση των διαδικασιών αποξήλωσης.»


Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Μάλλον τίποτα από τα παραπάνω… Τουλάχιστον στην περίπτωση 8 δήμων της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Βύρωνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13 όχι μόνο δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα στους παρανομούντες διαφημιστές αλλά αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε και τα έξοδα αποξήλωσης  των πινακίδων. Ο δήμος Χαλανδρίου πλήρωσε 335.846 ευρώ για να κατεβάσει παράνομες πινακίδες στη λεωφόρο Κηφισίας, ο δήμος Βύρωνα 14.875 ευρώ και ο δήμος Γλυφάδας στην παραλιακή 336.554 ευρώ. Δηλαδή τρεις δήμοι πλήρωσαν σχεδόν 700.000 ευρώ με χρήματα του Δημοσίου για να κατεβάσουν πινακίδες που κάποιοι παράνομα τοποθέτησαν, αλλά δεν τους ανάγκασαν να αναλάβουν και να τις κατεβάσουν!

Τα συμπεράσματα δικά σας…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια