«Λυσιστράτη» στο Θέατρο Βράχων

Πηγή: opencalendar.gr

Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου, η εξωτερική και εσωτερική κατάσταση της Αθήνας είναι τόσο δύσκολη που μια Αθηναία, η Λυσιστράτη αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Το σχέδιό της είναι να αναγκάσει τους άνδρες σε πολιτική συνδιαλλαγή μέσω της σεξουαλικής αποχής. Γι αυτό το σκοπό, οργανώνει μυστική συνάντηση με γυναίκες από την Αθήνα και τις άλλες εμπόλεμες πόλεις, και τις πείθει να αρνηθούν κάθε σεξουαλική επαφή με τους συζύγους και τους εραστές τους.

Στη συνέχεια, η Λυσιστράτη με τις άλλες Αθηναίες καταλαμβάνουν την Ακρόπολη – όπου βρίσκεται το θησαυροφυλάκιο των δημοσίων χρημάτων – για να στερήσουν από τους άνδρες τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για τη συνέχιση του πολέμου. Το σχέδιο των γυναικών δεν θα αργήσει να αποδώσει καρπούς, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στις εχθρικές πόλεις. Απεσταλμένοι Σπαρτιάτες και Αθηναίοι κάνουν έκκληση στη Λυσιστράτη για συμβιβασμό. Η ειρήνη εξασφαλίζεται μετά από αμοιβαίες παραχωρήσεις, με τη βοήθεια μιας νεαρής όμορφης κοπέλας, της Διαλλαγής.

Όταν το 411 π.Χ. παρουσιάζεται για πρώτη φορά η Λυσιστράτη, η Αθήνα περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η τεταμένη κατάσταση που επικρατούσε στην εξωτερική πολιτική έχει επιδεινωθεί μετά την στρατιωτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελία και οι ολιγαρχικοί επωφελούνται για να επιβάλουν μία συντηρητική μεταπολίτευση.

Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, η Λυσιστράτη, η πιο αγαπημένη ηρωίδα του αριστοφανικού θεάτρου, πραγματεύεται το θέμα του πολέμου συνδυάζοντας τον πολιτικό προβληματισμό με τον έρωτα και τη σάτιρα.
Με το σκεπτικό πως η ολέθρια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη βαραίνει αποκλειστικά τους άνδρες, ο Αριστοφάνης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να πείσει τους συμπολίτες του για την ανάγκη μιας συνετής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Οι αποφάσεις της πόλης πρέπει να βασίζονται στη λογική, την αμοιβαιότητα και την κατανόηση, τομείς όπου, κατά τον Αριστοφάνη, οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Χορογραφία: Κυριάκος Κοσμίδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Προβολές – Βίντεο: Πίνδαρος Ανδριόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας, Εύα Σαραγά
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ

Διανομή

Λυσιστράτη: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Πρόβουλος: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Μυρρίνη: Ελένη Κοκκίδου
Κλεονίκη: Γιώργος Χρυσοστόμου
Κινησίας / Μυρρίνη: Μάκης Παπαδημητρίου
Αθηναίος Πρύτανης: Θέμης Πάνου
αμπιτώ: Λαέρτης Μαλκότσης
Κήρυκας Λακεδαιμονίων: Σταύρος Μαυρίδης

Παίζουν: Άννα Αθανασιάδη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Μιχάλης Θεοφάνους, Νίκος Καρδώνης, Φαίη Κοκκινοπούλου, Νίκη Λάμη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Χρήστος Μαλάκης, Κωνσταντίνος Μαραβέλλιας, Σοφία Μιχαήλ, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πασσάς, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Αλάιν Ρομέρο, Μαριάνθη Σοντάκη, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Αγγελική Τρομπούκη, Κωνσταντίνος Τσερκάκης, Μαρία Τσιμά, Βαγγέλης Χατζηνικολάου

Προπώληση εισιτηρίων:

Δημαρχείο Βύρωνα Καραολή & Δημητρίου 32-36
Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30 π.μ. – 2.30 μ.μ.
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα Ευαγγελικής Σχολής 26, 6ος ορ.
Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30 π.μ. – 8.00 μ.μ.
Ταμεία Θεάτρων Βράχων:
Από Βύρωνα: Καθημερινά 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.
Από Υμηττό: τις ημέρες των παραστάσεων 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.
Δισκοπωλεία «METROPOLIS»
Δισκοπωλείο «SALINA» Υμηττού 125, Παγκράτι
Τicket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
www.ticketservices.gr τηλ.: 210 7234567
www.i-ticket.gr τηλ. Κρατήσεις: 801-11-60000

Συγκοινωνία
Λεωφορεία 732, 054, 203, 204
Τρόλεϊ 11 (Κολιάτσου-Τέρμα Ν. Ελβετίας)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια