Παρουσίαση του βιβλίου Τina is dead του Πάνου Τριγάζη

Πηγή: Στάση Βύρωνα

Ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος μιλάει για το βιβλίο Τina is dead (Η τίνα πέθανε) του Πάνου Τριγάζη, την Πέμπτη 17/06 στις 20:30 στο αναψυκτήριο «Λαμπηδόνα» (πάρκο Αγίας Τριάδας). Προλογίζει-συντονίζει ο Άκης Κατωπόδης επικεφαλής της δημοτικής Πρωτοβουλίας «Στάση Βύρωνα».


Πληροφορίες για το βιβλίο

TINA IS DEAD, που σημαίνει «Η ΤΙΝΑ ΠΕΘΑΝΕ», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Πάνου Τριγάζη (εκδόσεις «Ταξιδευτής»).

Ο τίτλος του βιβλίου «ιντριγκάρει», αλλά η ίδια η σύνθεση του πάνελ παραπέμπει σε πολιτικό βιβλίο και όχι σε μυθιστόρημα. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει από το γεγονός ότι προλόγους έχουν συνεισφέρει στο βιβλίο ο Βρετανός πρώην Ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος Κεν Κόουτς, πρόεδρος του Ιδρύματος «Μπέρτραντ Ράσελ» για την ειρήνη και ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος.

«Τίνα είναι ένα πολύ διαδεδομένο υποκοριστικό γυναικείο ονομάτων», γράφει στην εισαγωγή ο συγγραφέας, «είναι όμως και ένα ακρωνύμιο που προκύπτει από το «There Is No Alternative», μια πολύ γνωστή έκφραση της Μάργκαρετ Θάτσερ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, διακήρυξε η «σιδηρά κυρία» του νεοφιλελευθερισμού, μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα η ΤΙΝΑ είχε μεγάλη πέραση, όπως και παρόμοιες θεωρίες περί του «τέλους της ιστορίας», του «τέλους της αριστεράς» κ.λπ. Ωστόσο, πολύ γρήγορα αμφισβητήθηκε, ιδιαίτερα με την δυναμική εμφάνιση στο διεθνές προσκήνιο του πολύμορφου κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, το οποίο διακήρυξε από το 2001 (πρώτο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ) ότι «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Άρα, δεν ισχύει η ΤΙΝΑ, κάτι που ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι ελπιδοφόρες αλλαγές στη Λατ. Αμερική και η ανάκαμψη της αριστεράς (με όλες τις δυσκολίες) σε σειρά χωρών, αλλά και η χρεοκοπία της πολιτικής Μπους και κυρίως η πολυδιάστατη καπιταλιστική κρίση που ζει όλος ο κόσμος και η Ευρώπη, με την Ελλάδα «αδύνατο κρίκο».

Διαψεύστηκε η «προφητεία» της Θάτσερ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμη η εναλλακτική λύση. Υπό αναζήτηση είναι και γι αυτό χρειάζεται η ριζοσπαστική αριστερά των εναλλακτικών προτάσεων, που δεν μπορεί παρά να είναι και ενωτική αριστερά.

Το βιβλίο «TINA IS DEAD» είναι μια συλλογή 34 κειμένων του Πάνου Τριγάζη για παγκόσμια προβλήματα, την αναζήτηση μιας άλλης Ευρώπης και την ανάγκη εναλλακτικών πολιτικών και στην ευρύτερη περιοχή μας. Πολλά από τα κείμενα έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο τύπο στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, η ομαδοποίησή τους, όμως, στο βιβλίο σε τρεις ενότητες (Eξελίξεις στον κόσμο – αριστερές απαντήσεις, H Ευρώπη σε σταυροδρόμι, Βαλκάνια – Μεσόγειος – Ελληνική Εξωτερική Πολιτική) προσφέρει στον αναγνώστη μια συνολική εικόνα των ιδεών και προτάσεων που διεκδικούν τα κινήματα και οι δυνάμεις της αριστεράς.

Το σχέδιο του εξωφύλλου του βιβλίου είναι από την αφίσα για τις διαδηλώσεις στη Γένοβα κατά της Συνόδου των G8 το 2001.

Εκδόσεις «Ταξιδευτής», Ιπποκράτους 56, 10680, Αθήνα

Τηλ: 2103628852, email: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια