Πάει για κάψιμο ο Υμηττός…

Πηγή: myxolargos.gr

Θύμα της σφιχτής  οικονομικής λιτότητας έχει πέσει  ο Υμηττός αλλά και τα δάση όλης της επικράτειας, με συνέπεια να μειώνονται στο ελάχιστο οι δυνατότητες της  Πολιτείας να προστατέψει το οικοσύστημα  της χώρας από τις πυρκαγιές, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Οι αριθμοί  αποκαλύπτουν την σκληρή πραγματικότητα:

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής  Προστασίας και οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο  Εσωτερικών και Υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη) ενέκριναν για  το 2010 για την πυροπροστασία του Υμηττού, το ποσό των 380.000 €, ενώ το αντίστοιχο ποσό το 2009 ήταν 600.000€ (μείωση της τάξεως του 37%)!!! Το ποσό αυτό έχει προγραμματιστεί να δοθεί στον  Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Το  συνολικό ποσό που διατίθεται φέτος για πυροπροστασία σε όλη την επικράτεια, ανέρχεται στα 23.000.100€, ενώ το αντίστοιχο ποσό που διατέθηκε πέρσι πανελλαδικά, ήταν 31.274.300€. Φέτος δηλαδή έγινε περικοπή της τάξεως του 26%!

Τα στοιχεία λοιπόν που μας δόθηκαν από  το γραφείο τύπου της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, δείχνουν ότι η οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας, αφήνει τους ορεινούς όγκους και τα δάση μας στο έλεος των πυρκαγιών!!!

Η δραματική  διαπίστωση ότι ο Υμηττός κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έγινε και στην ενημέρωση που πραγματοποίησε προ ημερών ο ΣΠΑΥ, στο αμφιθέατρο του Δημόκριτου. Εκεί, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού  κ. Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος και πρακτικά εμφανίστηκε ανήμπορος να παράσχει ουσιαστικά μέτρα προστασίας τού Υμηττού, εξαιτίας του ότι δεν έχει από την Πολιτεία την απαραίτητη βοήθεια.

Αλλά και οι δήμοι που επιχορηγούνται ετησίως  με ξεχωριστά ποσά από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, φέτος  νιώθουν…ξεκρέμαστοι μια και μερικοί εξ’ αυτών, αν και έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματαώστε να προβούν έγκαιρα στα μέτρα πυρασφάλειας στα όρια των δήμων τους. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο, ο ένας να επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλον: Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες στον δήμο που ανήκουν, οι Δήμοι στον ΣΠΑΥ και ο ΣΠΑΥ στην Πολιτεία!!!

Για παράδειγμα, στον Χολαργό οι δασοπυροσβέστες  δηλώνουν  ότι με την ανυπαρξία  πόρων, δεν μπορούν να κάνουν service στα οχήματά τους, ενώ τα πυροφυλάκια  θα μείνουν χωρίς παρατηρητές  το φετινό καλοκαίρι!

Ο δε Αντώνης  Πολύδωρας μιλώντας στον “Δημόκριτο” για το …φλέγον θέμα, υπήρξε για μια ακόμη φορά λάβρος: «Να καταργήσετε τον ΣΠΑΥ. Δεν έχει λόγο ύπαρξης, αφού ήδη ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος και δεν έχει γίνει τίποτε», υποστήριξε και συνέχισε:   «Βρισκόμαστε στο “12 και πέντε” και δεν μέχρι σήμερα ούτε κλάδευση των δένδρων έχει γίνει, ούτε αποψίλωση του Υμηττού από τα χόρτα, ούτε διάνοιξη του δρόμου από τον Δημόκριτο έως το Κορακοβούνι, την ίδια ώρα που οι οικοπεδοφάγοι συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους με τα φιρμάνια και τα τούρκικα σενέτια. Η Πολιτεία να σταματήσει να προκαλεί με τα τερτίπια κατακερματισμού του Υμηττού σε ζώνες Β1, Γ2 κ.λ.π. (θέσεις Σουφλιά) και να χαρακτηρίσει τον Υμηττό Εθνικό Δρυμό, κάτι για το οποίο αγωνίζομαι προσωπικά από το 1974. Να γίνει το Δασαρχείο Υμηττού και να υπάρχουν περίπολα στο βουνό, έτσι ώστε αυτό να προστατευθεί  και από τις πυρκαγιές και από τους ασυνείδητους που πετούν μπάζα και σκουπίδια στο δάσος».

Μέσα σε αυτό το κλίμα θλίψης, υπάρχουν εθελοντές  δασοπυροσβέστες του Υμηττού, οι οποίοι μιλώντας στην εφημερίδα μας, αναρωτήθηκαν:   «Μήπως κάποιοι, με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, θυσιάζουν τον Υμηττό; Γιατί, αν τούς στοιχίζει 380.000 € η πυροπροστασία, ποιος ξέρει, αν καεί ο Υμηττός και τα καμμένα γίνουν οικόπεδα, η Πολιτεία θα κερδίσει εκατομμύρια ευρώ»!!!

Από τον Μάκη Βραχιολίδη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια