Tιμήθηκε ο Λόρδος Μπάυρον

Σε μια σεμνή και λιτή εκδήλωση, ο “Σύνδεσμος Μπάυρον για τον φιλελληνισμό και τον πολιτισμό”, τίμησε τη Δευτέρα 19 Απριλίου στην πλατεία Αγ. Λαζάρου, όπου και το άγαλμα του φιλέλληνα ποιητή,τα 200 χρόνια από το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα , καθώς και την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (ημέρα θανάτου του Μπάυρον). 
Η εκδήλωση άνοιξε με τρισάγιο στη μνήμη του μεγάλου φιλέλληνα, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του συνδέσμου κ. Πάνος Τριγάζης, ο οποίος τόνισε , μεταξύ άλλων, τα εξής:

” 19 Απριλίου του 1824, άφηνε την τελευταία του πνοή στο πολιορκημένο Μεσολλόγγι. 
Εμείς, ως Σύνδεσμος για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, θελήσαμε να φέρουμε τον Λόρδο Βύρωνα στον 21ο αιώνα, γι’ αυτό, διεκδικήσαμε επί σειρά ετών, με τη συμπαράσταση του Δήμου Βύρωνα και άλλων φορέων, τον ορισμό της ημερομηνίας θανάτου του ως Ημέρα Φιλελληνισμού και διεθνούς Αλληλεγγύης, γιατί το κίνημα των φιλελλήνων, ήταν ένα κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης, ένα κίνημα που πήγε κόντρα στους ισχυρούς της εποχής του, από τους πιό προοδευτικούς ανθρώπους ανθρώπους , τα πιο φωτισμένα μυαλά, που εμπνεύστηκαν από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και οραματίστηκαν ένα κόσμο με ελευθερία και δημοκρατία. 
Ο ίδιος ο Λόρδος Βύρων σε ένα ποίημά του λέει: Θα ξεσηκώσω και τις πέτρες ακόμα, ενάντια στους τυράνους της γης. 
Πανανθρώπινο το μήνυμα και σήμερα που βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. 
Θα έπρεπε να γίνει μια επικοινώνηση των μηνυμάτων του από το κράτος σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. 
Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να τιμάται η μέρα αυτή και στα σχολεία της χώρας μας, να γίνει σχολική εορτή. 
Φέτος, έχουμε ιδιαίτερους λόγους να τιμούμε τον Λόρδο Βύρωνα, γιατί,τέτοιες μέρες πριν 200 χρόνια, συνέχιζε το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα. Είχε φτάσει στην Πάτρα, το Σεπτέμβριο του 1809, συνέχισε προς την Ήπειρο, έφτασε μέχρι το Τεπελένι, επισκέφθηκε τον Αλή Πασά, επέστρεψε τα Χριστούγεννα στην Αθήνα και έμεινε εδώ δέκα βδομάδες, αφού επισκέφθηκε όλη την Αττική. Το Σούνιο, τον Μαραθώνα, τον Υμηττό (έγραψε για τον Υμηττό), ανέβηκε στην Πεντέλη, στην Πάρνηθα, πήγε στην Ελευσίνα, στον Πειραιά και έγραψε πολλά για την παραμονή του εδώ στην Αθήνα. 
Έχουμε ζητήσει για όλους αυτούς τους λόγους από τη Βουλή των Ελλήνων, να χαρακτηριστεί το 2010 σαν Έτος Μπάυρον, χωρίς να έχουμε ακόμα απάντηση. 
Ωστόσο, αυτό γίνεται στην πράξη. Από την αρχή του χρόνου , σε όλη την Ελλάδα, γίνονται εκδηλώσεις τιμής για τον μεγάλο φιλέλληνα, με προεξάρχον το Πανεπιστήμιο Αθηνών που πρώτο την υιοθέτησε, καθώς και διάφορους φορείς, Δήμους και σχολεία
“.

Το λόγο πήραν επίσης ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Χαρδαλιάς και ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Καρζής.

Επίσης , η Βρεττανική επιτροπή για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, έστειλε το παρακάτω μήνυμα: 
” Η Βρεττανική επιτροπή για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, στέλνει θερμές ευχές και συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Μπάυρον και στο Δήμο Βύρωνα για την εξαιρετική πρωτοβουλία να τιμάται η ημερομηνία θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι. 
Μαζί με τις ευχές σας, σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας στις προσπάθειές μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία τώρα βρίσκονται στο Βρεττανικό Μουσείο”.

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων του Λόρδου Βύρωνα από μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Βύρωνα. 
Παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι, εκπρόσωποι κομμάτων, της Νομαρχίας Αθηνών, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γρίβας, του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ά. καθώς και κάτοικοι του Βύρωνα.

ΕΥΡΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ «ΕΤΟΣ ΜΠΑΪΡΟΝ 2010»

Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) προστέθηκε στους φορείς που υιοθέτησαν την πρόταση για το «Έτος Μπάιρον 2010». 
Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου «Μπάιρον» από τους Π.Τριγάζη και Γ.Φερεντίνο παρέστη στο πρόσφατο 14ο Συνέδριο της ΕΝΑΕ (4-6.2.2010) και συζήτησε το θέμα με πολλούς Νομάρχες που δήλωσαν ότι θα κάνουν εκδηλώσεις. 
Την υποστήριξή της έχει εκφράσει και η ΤΕΔΚΝΑ με απόφαση του Δ.Σ., αλλά και πολλοί Δήμαρχοι της Αττικής ατομικά. 
Από τον Νοέμβριο υπέρ των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το πρώτο ταξίδι του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα έχει ταχθεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο είχε εκπροσωπηθεί από τον Γεν Γραμματέα Π.Κοντό στην σχετική συνέντευξη τύπου που είχε οργανώσει ο Σύνδεσμος «Μπάιρον» στη Στοά του Βιβλίου (24.11.2009).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια