Προβλήματα καθαριότητας σε 1ο & 2ο Δημ. Σχολείo

Πηγή: Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα

ΘΕΜΑ : «Ελλείψεις σε θέματα καθαριότητας από καθαρίστριες σχολικών μονάδων του 1ου & 2ου Δ.Σ. Βύρωνα ? Ανεπάρκεια αντιμετώπισης των οδηγιών και μέτρων πρόληψης της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας»

Κατόπιν αυτοψίας στις κτιριακές εγκαταστάσεις του 2ου Δ.Σ. Βύρωνα , διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις σε θέματα καθαριότητας, τόσο στις τουαλέτες του συγκροτήματος όσο και στις αίθουσες διδασκαλίας.

Κατόπιν τούτου, ενημερωθήκαμε από τους Διευθυντές του 1ου & 2ου Δ.Σ ,ότι για τον καθαρισμό του σχολικού συγκροτήματος απασχολούνται δύο καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου: η σύμβαση τους περιλαμβάνει τον καθαρισμό 17 αιθουσών διδασκαλίας , με υποχρέωση των αναδόχων καθαριστριών «τον καθημερινό άψογο καθαρισμό αμέσως μετά τη λήξη της σχολικής εργασίας».

Όπως αντιλαμβάνεστε τα δύο Δημοτικά σχολεία λειτουργούν καθημερινά, χωρίς τους στοιχειώδης κανόνες υγιεινής και καθαριότητας λόγω απουσίας καθαριστριών κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος, διότι σύμφωνα με τη σύμβαση τους δεν είναι υποχρεωμένες να εκτελούν τα καθήκοντα τους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Επίσης, σύμφωνα με τα πρόσθετα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της νέας γρίπης , όσον αφορά στις οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης, κρίνεται ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ο συνεχής καθαρισμός ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΏΝ ΜΟΝΑΔΩΝ και η τήρηση των κανόνων υγιεινής από το βοηθητικό προσωπικό( π.χ. καθαρίστριες) κατά τη λειτουργία του σχολείου. Ενδεικτικά , αναφέρουμε τα κάτωθι από την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας:

  • «το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει καθ? όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας , να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην παρούσα»
  • «πέραν από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, επιβάλλεται προσεκτικός καθαρισμός μετά από κάθε διάλειμμα» κ.λ.π.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη συμπληρωματική εγκύκλιο σχετικά με τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με καθαρίστριες σχολικών μονάδων για το έτος 2009-2010 , όπως αναφέρεται στην από 04/09/09 με αρ. πρωτ. 106825/Δ4 «όταν προκύπτουν νέες ανάγκες ή και ελλείψεις , τότε οι σχολικές μονάδες/επιτροπές δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου με νέους καθαριστές».

Συνοψίζοντας , θεωρούμε ότι δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας καθημερινά στο σχολικό συγκρότημα , ούτε δύναται να εφαρμοστούν οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης προς εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας , αφενός λόγω έλλειψης καθαριστριών και αφετέρου λόγω ελλιπών καθηκόντων των συμβασιούχων υπαρχόντων , με συνέπεια την απειλή της υγείας των παιδιών και εκπαιδευτικών του σχολικού συγκροτήματος.

Προτείνουμε τη σύναψη νέων συμβάσεων με αντικείμενο την εφαρμογή των οδηγιών της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας ή την μετάθεση μόνιμων καθαριστριών στο δικό μας σχολικό συγκρότημα ,οι οποίες θα ασκούν τα καθήκοντα τους καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου .

ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 2ου Δ.Σ. ΒΥΡΩΝΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια