Οι Πέρσες στη σκιά των Βράχων

Πηγή: Nooz.gr

Μετά την επιδαύρια πρεμιέρα τους στις 31 Ιουλίου, οι ”Πέρσες” του Αισχύλου δια χειρός Ντίμιτερ Γκότσεφ, κάνουν την πρώτη στάση τους στην Αθήνα και στο Θέατρο Βράχων, στις 27 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα. Η Αμαλία Μουτούση, ο Μηνάς Χατζησάββας και ο Νίκος Καραθάνος στην δεύτερη θερινή παραγωγή του Εθνικού.

Ο Ντίμιτερ Γκότσεφ, ήδη γνωστός στο ελληνικό κοινό από τον Φιλοκτήτη του Χάινερ Μύλλερ που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα το 2006 αλλά και από τον πιο πρόσφατο Ιβάνοφ του Τσέχοφ που παρουσιάστηκε από τη Volksbuhne το 2007, επέλεξε το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα, τη μοναδική τραγωδία που δεν πραγματεύεται ένα  μυθικό επεισόδιο, αλλά ένα ιστορικό γεγονός.

Πρόσφατη  είναι η περίφημη σκηνοθεσία του στους Πέρσες από το Deutsches Theater του Βερολίνου, μια λιτή, «δωρική» παράσταση που επιλέχθηκε ως η παράσταση της χρονιάς στο γερμανόφωνο θέατρο για το 2006.

Οι Πέρσες του Βερολίνου δεν επιχείρησαν «εύκολες» αναγωγές στο σήμερα . Με αφαιρετικό τρόπο, διαφύλαξαν την απόσταση που μας χωρίζει από την αρχαία τραγωδία, διατηρώντας την αίσθηση του μακρινού και του ανοίκειου και ανοίγοντας παράλληλα ένα νέο ιστορικό χώρο. Ξεχώρισαν, γιατί διατύπωσαν ένα καίριο σχόλιο πάνω στην ιστορία του πολέμου και του πολιτισμού, πάνω στους μηχανισμούς της πολιτικής και στην άσκηση της εξουσίας. Όσοι είχαν την ευκαιρία να δουν την παράσταση, παρακολούθησαν ένα εύστοχο σχόλιο πάνω στις συλλογικές εμπειρίες που αποτυπώνει η τραγωδία του Αισχύλου.

Η επαφή του Γκότσεφ με την αρχαία τραγωδία  έγινε μέσα από  το πρίσμα, του Χάινερ Μύλλερ.  Χρησιμοποιώντας στο Βερολίνο την εξαιρετική μετάφραση- εκδοχή του Μύλλερ, ο Γκότσεφ άνοιξε ένα «διάλογο» με το αρχαίο δράμα.. Η πρόσκληση του Εθνικού Θεάτρου τού δίνει το ερέθισμα και την πρόκληση  να επιστρέψει στο συγκεκριμένο έργο, όχι για να επαναλάβει, αλλά για να εμβαθύνει, να ανατρέψει, να συνεχίσει -με την επιμονή που τον διακρίνει- την αναζήτηση του.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Ντίμιτερ Γκότσεφ
Σκηνικά ? κοστούμια: Μαρκ Λάμμερτ
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανέστης Αζάς
Φωνητική διδασκαλία: Ρηνιώ Κυριαζή
Δραματουργική συνεργασία: Έλενα Καρακούλη

Διανομή
Αμαλία Μουτούση (Άτοσσα)
Μηνάς Χατζησάββας (Δαρείος)
Νίκος Καραθάνος (Ξέρξης)
Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Κουρής, Λένα Κιτσοπούλου, Δημήτρης Ήμελλος, Εύη Σαουλίδου, Κόρα Καρβούνη, Γιώργος Γάλλος, Βασίλης Ανδρέου, Αλεξία Καλτσίκη, Έλενα Τοπαλίδου, Δημήτρης Παπανικόλαου, Λαέρτης Βασιλείου, Ρηνιώ Κυριαζή, Σύρμω Κεκέ, Πρόδρομος Τσινικόρης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια