Εισαγγελική παρέμβαση για τις κατοικίες που χτίζει το ΓΕΑ στον Υμηττό

Πηγή: ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διέταξε χτες τη διενέργεια κατ’ επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διεξαχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα στην υπόθεση, ενώ η εισαγγελία Πρωτοδικών ενέκρινε εισαγγελική παραγγελία προς το ΓΕΕΘΑ για προσκόμιση των εγγράφων βάσει των οποίων δόθηκε η άδεια κατασκευής, δεχόμενη το αίτημα του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Βύρωνα, Γ. Χαρδαλιάς, συνοδευμένος από τον νομικό σύμβουλο του ΣΠΑΥ, Ν. Λαπαθιώτη, κατέθεσε χτες μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου αιτούμενος την έρευνα της υπόθεσης σε βάθος, “τον εντοπισμό των αυθαιρεσιών, παράνομων πράξεων και παραλείψεων των αρμόδιων οργάνων του υπουργείου Αμύνης”, όπως χαρακτηρηστικά αναφέρεται στο έγγραφο. Προχθές άλλωστε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Βύρωνα, Π. Κόνσουλας είχε αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία στον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ε. Μεϊμαράκη καλώντας τον λάβει τις πρωτοβουλίες που οφείλει για να σταματήσει η παράνομη πράξη της οικοδόμησης των κατοικιών.
Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού στον οποίο συμμετέχουν 15 Δήμοι απαιτεί από το ΓΕΑ την άμεση διακοπή και αναστολή των εργασιών κατασκευής, καθώς και την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων εμπορικών χρήσεων και του βενζινάδικου που υπάρχει στην περιοχή.
Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και της άσκησης νομικών μέσων ως “μονόδρομο” καθότι για 40 ημέρες, όπως είπε, “η Πολεοδομία δηλώνει αναρμόδια, το Δασαρχείο αδυνατεί να παρέμβει, το ΓΕΑ αρνείται να μας προσκομίσει τις σχετικές άδειες φοβούμενο την προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η Εισαγγελία, επικαλούμενη το απόρρητο των Ενόπλων Δυνάμεων, απορρίπτει τις αιτήσεις μας για εισαγγελική παραγγελία προς το ΓΕΕΘΑ για κατάθεση της οικοδομικής άδειας”.
Ο κ. Χαρδαλιάς χαιρέτισε την παρέμβαση του εισαγγελέα για την άμεση διενέργεια έρευνας και τόνισε πως “είναι ώρα αγώνα και ενεργοποίησης όλων των ενεργών πολιτών στην κατεύθυνση της επίλυσης των χρόνιων θεσμικών και άλλων θεμάτων που έχουμε θέσει οι 15 δήμαρχοι του ΣΠΑΥ σχετικά με τη θωράκιση του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου του Λεκανοπεδίου”. Άλλωστε, ο σύνδεσμος έχει προαναγγείλλει αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αφορμή τις 36 κατοικίες, προωθώντας την ίδια ώρα τα πάγια αιτήματά του: Μετατροπή του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό, ίδρυση αυτόνομου Δασαρχείου, απομάκρυνση όλων οχλουσών εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και κατάργηση της Β’ Ζώνης και μετατροπή της σε Α’ Ζώνη. Η χθεσινή μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΠΑΥ, σε συνέχεια των αιτήσεων προς το ΓΕΑ και έπειτα από ανάλογες αιτήσεις προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών για τη γνωστοποίηση στοιχείων προκειμένου να στοιχειοθετεί προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες.
Η “άμυνα” του υπουργείου Αμύνης

Από τη μεριά του ο υφυπουργός άμυνας Κ. Τασούλης (ρ/σ ΣΚΑΪ) ακολούθησε την ίδια “υπερασπιστική γραμμή” που υποστήριξε την Τρίτη και ο Ε. Μεϊμαράκης στην απάντησή του στις ερωτήσεις που είχαν καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης και προ ημερών η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, ο κ. Τασούλης στηριζόμενος σε νόμο του 1987 είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν χρειάζονται οικοδομική άδεια και δεν απαιτείται έλεγχος από την πολεοδομία για να προχωρήσουν σε κατασκευές: “οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν δική τους νομοθεσία και δικό τους τρόπο ανεγέρσεως”, είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πως πρόκειται για δύο συγκροτήματα, διώροφα όπου στο καθένα χτίζονται από 9 κοιτώνες και προορίζονται για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών και διοικητικής μέριμνας προσωπικού της πολεμικής αεροπορίας. Υπεραμύνθηκε μάλιστα της κατασκευής αφού, όπως υποστήριξε, είναι λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον σε σχέση με τις προηγούμενες εγκαταστάσεις δεξαμενών καυσίμων που είχε το ΓΕΑ.
Από τη μεριά του, ο καθηγητής και αντιπρύτανης του ΕΜΠ κ. Πολύζος, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι χώροι που δόθηκαν κάποτε για στρατόπεδα, δόθηκαν για συγκεκριμένη χρήση και τώρα πρέπει να επιστραφούν στο δημόσιο όπου και ανήκουν. “Πρέπει να οριοθετηθεί πάραυτα ο χώρος του Υμηττού”, συμπλήρωσε και “να απαγορευθεί η ανοικοδόμηση κατοικιών σε όλη την έκταση”.
Φορείς και κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν σε κάθε κατεύθυνση πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων και την μετατροπή του Υμηττού σε εθνικό δρυμό αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια