Αστυνομικός άμισθος από χόμπι

Πηγή: Έθνος

Eνα από τα μεγαλύτερα άγχη όσων φεύγουν για καλοκαιρινές διακοπές είναι, όταν θα επιστρέψουν, αν θα βρουν τα σπίτια τους όπως τα είχαν αφήσει. Μια περιοχή, όμως, στον Βύρωνα, όπου, όπως και στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, η αστυνόμευση είναι ελλιπής, φαίνεται πως έχει λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, χάρη στην παρατηρητικότητα ενός ιδιοκτήτη καφενείου.

Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης γειτονιάς στη Φορμίωνος έχουν αποκτήσει τον δικό τους…εθελοντή φρουρό. Τον ρόλο του «άγρυπνου σκοπού» έχει αναλάβει ο κ. Βασίλης Νίτσας, ιδιοκτήτης του καφενείου της γειτονιάς. Κάθε μέρα από το πρωί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας, είναι «το μάτι και το αυτί» της οδού Κρυστάλλη, ενώ οι κάτοικοι νιώθουν λίγο πιο ασφαλείς ιδιαίτερα τώρα που οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές.

Ο 39χρονος Βασίλης διατηρεί το καφενείο «Η Λόξα» στην οδό Κρυστάλλη και Φορμίωνος, σε κεντρικό σημείο του Βύρωνα, εδώ και επτά χρόνια. Εκτός όμως από τα καθήκοντα του καφετζή, έχει αναλάβει να κάνει και τον «φύλακα της γειτονιάς», αφού η εγκληματικότητα στην περιοχή βρίσκεται στο φόρτε της.

«Κοιτάζω παντού». Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα εξυπηρετεί πελάτες και ταυτόχρονα… ρίχνει και μια ματιά, προκειμένου να προφυλαχθούν οι ιδιοκτησίες των γειτόνων από επιτήδειους κλέφτες, μιας και οι περισσότεροι ειδικά αυτή την περίοδο λείπουν για διακοπές. Το ίδιο φυσικά γίνεται και τον υπόλοιπο χρόνο και οι γείτονες γνωρίζουν ότι, αν κάποιο βράδυ εμφανισθεί κάποιος «απρόσκλητος» στο μπαλκόνι τους, ενώ αυτοί κοιμούνται, ο Βασίλης θα τους ειδοποιήσει…

«Τον τελευταίο καιρό η εγκληματικότητα στην περιοχή βρίσκεται σε έξαρση. Τσαντάκηδες που επιτίθενται σχεδόν καθημερινά σε γυναίκες και διαρρήκτες που παραβιάζουν τα γειτονικά σπίτια έχουν γίνει σχεδόν καθημερινή υπόθεση εδώ στον Βύρωνα», λέει ο κ. Βασίλης Νίτσας.

«Εχω ανοιχτό το μαγαζί μου πολλές ώρες και συνέχεια έχω τον νου μου στους ανθρώπους που περνάνε από εδώ. Κοιτάω τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών και αν δω κάτι ύποπτο καλώ αμέσως την αστυνομία. Πολλές φορές βέβαια κάνω κάτι από ενδιαφέρον και μετά… βρίσκω τον μπελά μου, αν σκεφτεί κανείς ότι έχω παραστεί τρεις φορές ως μάρτυρας εγκληματικών ενεργειών στα δικαστήρια».

Σύμμαχος του Βασίλη είναι η γυναίκα του, Μαρία, η οποία προσπαθεί και αυτή από την πλευρά της να προστατεύσει με κάθε τρόπο τις περιουσίες των γειτόνων.

«Πολλές φορές φεύγουμε από το μαγαζί στις δύο το πρωί και κάνουμε ?περιπολίες? μέχρι τις τέσσερις, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ησυχία στη γειτονιά μας», μας λέει.

Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν σωτήρια την ύπαρξη του καφενείου στην περιοχή και αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς, αφού έχουν το άγρυπνο μάτι του γείτονα να τους προστατεύει. Κάποιοι μάλιστα δεν δίστασαν να δώσουν και τα κλειδιά τους στον Βασίλη και τη Μαρία και τους αριθμούς των κινητών τους τηλεφώνων, σε περίπτωση ανάγκης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ
Ο Βασίλης γλίτωσε το μίνι μάρκετ μου

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της «δράσης» του Βασίλη Νίτσα είναι η περίπτωση της απόπειρας ληστείας μίνι μάρκετ στη γειτονιά, την οποία ο καφετζής απέτρεψε.

Ο Μιχάλης Φωτεινός, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ, γλίτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οταν πριν από λίγο καιρό ένας ληστής δοκίμασε να παραβιάσει την πόρτα του καταστήματος, ο ιδιοκτήτης του καφενείου που επιτηρούσε την περιοχή κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

«Κυριολεκτικά με έσωσε ο Βασίλης. Είχα στην ταμειακή μηχανή αρκετά χρήματα, έτσι ώστε να μπορώ να λειτουργήσω το μαγαζί την επόμενη ημέρα. Νιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά που έχουμε στη γειτονιά μας τέτοιους ανθρώπους. Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να έχει κανείς τη δουλειά και τις υποχρεώσεις του και παράλληλα να κάνει τον φύλακα για τις περιουσίες άλλων».

ΕΧΟΥΜΕ «ΟΠΛΑ»
Οι κακοποιοί θα πρέπει να το σκεφτούν καλά

«Η αυτοπροστασία και η αλληλεγγύη είναι τα μόνα όπλα που διαθέτουμε απέναντι στους κακοποιούς. Εδώ παίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και για αυτό τον λόγο ανησυχούμε ιδιαίτερα» λέει ο κ. Βαγγέλης, 66 χρόνων. «Πολλές φορές κάποιοι εγκληματίες έχουν τρομάξει κι έχουν φύγει από τη γειτονιά, όταν κατάλαβαν ότι υπάρχει τρίτο μάτι που τους βλέπει. Γι? αυτό την επόμενη φορά που θα βάλουν στόχο την περιοχή μας θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές».

ΠΟΛΛΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ
Με το καφενείο νιώθουμε ασφάλεια

Ο κ. Θωμάς, 75 χρόνων, είναι κάτοικος της οδού Κρυστάλλη από το 1935. Θυμάται τη γειτονιά του πάντα ήσυχη και χωρίς ιδιαίτερη πολυκοσμία. Τον τελευταίο καιρό, όπως χαρακτηριστικά λέει, ήρθαν τα πάνω-κάτω. «Τώρα το καλοκαίρι περνούν από εδώ πολλές ύποπτες φάτσες. Κάνουν βόλτες πάνω-κάτω στον δρόμο πολλές φορές και… κόβουν κίνηση. Με το καφενείο εδώ νιώθουμε πιο ασφαλείς. Ξέρουμε ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που θα τρέξει να βοηθήσει εάν συμβεί κάτι. Δεν θα αδιαφορήσει όπως συνηθίζεται στις μέρες μας».

Από τις επτά το πρωί μέχρι τις δύο τα ξημερώματα, ο Βασίλης Νίτσας φτιάχνει καφέδες και ταυτόχρονα ρίχνει μια ματιά για να προστατέψει τη γειτονιά από τους κλέφτες.

ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια